Industrijski park Nova Gradiška i Hrvatski zavod za zapošljavanje potpisali su ugovor o provedbi projekta “NOVE VJEŠTINE ZA NOVE POSLOVNE MOGUĆNOSTI”, u okviru IPA programa “Operativni program za razvoj ljudskih potencijala 2007-2013”. Cilj projekta je smanjenje nezaposlenosti ugroženih skupina u Brodsko‑posavskoj županiji i Panonskoj regiji kroz povećanje njihovih kapaciteta za održivim zapošljavanjem.

Projekt je otvoren za sve dugotrajno nezaposlene mlade s niskom razinom obrazovanja – do 24 godine; svaka osoba nezaposlena duže od 5 godina, nezaposleni  i zaposleni Romi te nezaposlene osobe s invaliditetom bez obzira na dob i dužinu u evidenciji nezaposlenih kao i nezaposlene osobe pripadnici drugih nacionalnih manjina.
Uz županiju i Grad Novu Gradišku, gospodarsku i obrtničku komoru, HZZ, i industrijsko-obrtničku školu partner u projektu je i Mreža romskih udruga Hrvatske (MRUH).
Predsjednik Mreže te predsjednik Županijskog vijeća romske nacionalne manjine, Ibrahim Gushani zadovoljan  je odazivom pripadnika romske manjine.
– Što to znači za mlade Rome? U edukaciju će biti uključeno 15-20 Roma za koje stjecanje novih znanja znači lakše zapošljavanje ili samozapošljavanje. Kao partneri u ovom projektu  želimo zahvaliti Europskoj uniji koja je prepoznala važnost uključivanja nacionalnih manjina i ugroženih skupina na tržište rada, kaže Gushani.

Specifični cilj projekta je planiranje i implementacija integriranog sustava za povećanje zaposlenosti ugroženih skupina i njihova integracija na tržište rada ovisno o potrebama tržišta i trendova sukladno regionalnim potrebama i zahtjevima. Krajnji rezultat realizacije biti će izravna potpora novom zapošljavanju, pozitivni učinak na zapošljavanje ugroženih skupina koje su pod rizikom dugotrajne nezaposlenosti a poduprijeti će se i razvoj poduzetništva.  
Ukupna vrijednost projekta je 193.251,65 eura od čega je od strane Fonda sufinancirano 142.637,12 eura.

Autor: Saša R., IZVOR: Industrijski park Nova Gradiška

Komentari
Prethodni članakŽupanija i Fond za zaštitu okoliša sufinancirat će 28 korisnika obnovljivih izvora energije
Sljedeći članakKreće sanacija novogradiške Opće bolnice