Svake se godine 16. kolovoza na blagdan sv. Roka obilježava Dan Općine Vrbje. Mala je to slavonska općina koja mnogobrojnim projektima i programima usmjerenima svim svojim žiteljima, od najmlađih do najstarijih, opravdava svoje postojanje i dokazuje kako je lokalna samouprava izuzetno važna za razvoj ruralnih sredina i osiguravanje kvalitete života svojih mještana. Tim smo povodom razgovarali s načelnikom Općine Vrbje Igorom Jurišićem, koji je na nedavno održanim lokalnim izborima osvojio svoj četvrti mandat, o različitim temama – od ovog pandemijskog / postpandemijskog vremena u kojem živimo, preko realiziranih projekata do planova za budućnost.

Nedavno ste započeli Vaš četvrti mandat na čelu Općine Vrbje. Što očekujete od novoizabranih vijećnika i vijećnica, ali i ostalih suradnika?

Prije svega očekujem dobru suradnju i pristup povjerenja i otvorenosti između novih članova i članica Općinskog Vijeća. Smjer u kojem će ta suradnja ići bio je vidljiv već na prvoj konstituirajućoj sjednici na kojoj su i predsjednik Vijeća Milan Brkanac i njegov potpredsjednik Mladen Konjević jednoglasno izabrani. Uskoro nas oćekuje prva radna sjednica i veselim se svim prijedlozima i inicijativama koji će, vjerujem, doći od svih vijećnica i vijećnika. Želio bih naglasiti kako prvi puta u povijesti naše općine imamo veći broj izabranih vijećnica, što je jedan korak u budućnost koji me izrazito raduje, jer pokazuje kako zastupamo vrijednosti ravnopravnosti spolova i na stvarnoj, a ne samo deklarativnoj razini. Također, uskoro krećemo u izradu Provedbenog plana naše općine gdje očekujem doprinos i suradnju cijelog Općinskog Vijeća, ali i svih drugih suradnika. Ja ću, kao i dosad, biti otvoren prema svim dobrim i provedivim prijedlozima.

Prošle je godine Dan Općine Vrbje obilježen u pandemijskim uvjetima, bez tradicionalnog programa na koji su žitelji šireg novogradiškog kraja navikli? Hoće li i ove godine biti tako?

Prije svega želim čestitati svim našim mještanima nadolazeći Dan općine i najaviti kako smo ove godine, sukladno boljoj epidemiološkoj situaciji u cijeloj zemlji, a naročito u našoj županiji, odlučili obilježiti Dan Općine u nekoj mjeri kao i dosad. Okupljanje uzvanika predviđeno je u 9.00 sati, polaganje vijenaca kod spomenika poginulih hrvatskih branitelja u 09.45 h, u 10.00 h sati služit će se sveta misa na otvorenom, nakon čega ćemo predsjednik Općinskog vijeća Općine Vrbje Milan Brkanac i ja pozdraviti nazočne. Također, predviđen je domjenak za uzvanike uz pridržavanje epidemioloških mjera. Izostat će smotra folkora jer smatramo kako moramo nastaviti biti odgovorni kako bismo što prije dočekali kraj ove pandemije, međutim članovi i članice KUD-a Vrbje će na malom igralištu iza Društvenog doma u Vrbju pripremiti tradicionalne specijalitete po kojima je „Rokovo u Vrbju“ postalo prepoznatljivo u širem novogradiškom kraju. Manifestacija će se održati sukladno epidemiološkim mjerama i vjerujemo kako će pružiti našim mještanima, ali i svim posjetiteljima, toliko željeni predah i opuštanje, makar u nešto izmijenjenom formatu.

Proteklu, a i ovu godinu, obilježava pandemija virusa COVID-19. Kakav je bio utjecaj pandemije na ostvarivanje zacrtanih planova?

Protekla je godina zaista bila teška, najviše zbog neizvjesnosti, jer je u jednom trenutku svijet zaista stao, međutim nazire se oporavak od krize prouzrokovane pandemijom. Srećom, općinski proračun nije pretrpio velike nedostatke u 2020. godini jer su istovremeno smanjene i prihodovna i rashodovna strana. Kako bi stali na kraj pandemiji u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo BPŽ organizirali smo cijepljenje prvom i drugom dozom cjepiva u dva naselja općine – Vrbju i Mačkovcu. Prema trenutno dostupnim podacima vidljivo je da smo među jedinicama lokalne samouprave s većim stupnjem procijepljenosti, a ovim putem pozivam sve naše mještane koji se još nisu cijepili da to što prije učine, kako bismo se vratili u „normalni“ život i spriječili četvrti val i nova zatvaranja.

Redovnim praćenjem rada Općine vidljiva su kontinuirana infrastrukturna ulaganja i provedba različitih projekata koje pandemija nije omela? Koji su to projekti?

Od infrastrukturnih projekata provedenih u proteklih godinu dana istaknuo bih energetsku obnovu, uređenje i opremanje Društvenog doma u Bodovaljcima, sanaciju kolnika ceste Ratarske ulice u Vrbju, uređenje sakralnih objekata, parkirališta i pristupne ceste u Sičicama i Dolini, uvođenje LED rasvjete u Mačkovcu, uređenje Društvenog doma u Savskom Boku i izgradnju Društvenih prostorija u Visokoj Gredi. Želio bih istaknuti modernizaciju kolnika ceste u Staklenom sokaku u Dolini. Ovaj je sokak bila jedna od najkritičnijih lokalnih cesta u nadležnosti Općine, koja je u zimsko i kišovito vrijeme bila jedva prohodna. Modernizacijom kolnika omogućio se nesmetan promet svim stanovnicima naselja Dolina i njihovim gostima, a njegovim asfaltiranjem završena je modernizacija svih cesta na području naše općine. Također, ove je godine Općina osnovala vlastiti komunalni pogon. Sigurni smo kako ćemo time podići na višu razinu i brigu za okoliš, ali i samo funkcioniranje općine kao institucije koja osigurava pravovremeno i kvalitetno pružanje usluga svojim stanovnicima. Nadalje, Općina je uspješno aplicirala na natječaj Uspostava reciklažnih dvorišta – mobilne jedinice iz Kohezijskog fonda, Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. Ovime će Općina imati vlastiti prostor za sortiranje otpada, čime će se utjecati na očuvanje okoliša i primjenu zelenih politika. Ovo je također prvi projekt financiran u 100 % iznosu iz OP Konkurentnost i kohezija.

Općina je u prošloj godini započela i provedbu projekta „Zajedno za žene“, financiranog kroz Zaželi – program zapošljavanja žena – faza II. Što nam možete reći o tome, kako teče provedba?

Provedba ovog projekta koji je u stopostotnom iznosu financiran iz Europskog socijalnog fonda protekla je više nego odlično. Bilo je zaposleno 10 teže zapošljivih žena koje su pružile uslugu pomoći u kući za ukupno 67 krajnjih korisnika i korisnica s područja 5 naselja općine. Uglavnom je bila riječ o starijim osobama, te osobama koje su nemoćne ili teško bolesne, a imali smo i dosta korisnika iz samačkih kućanstava. Uz uslugu pomoći u kući projektom je osigurana i isporuka paketa higijenskih potrepština svaki mjesec. Naše korisnice upravo su krenule na osposobljavanje koje će doprinijeti osiguravanju njihovog ostanka na tržištu rada i nakon završetka projektnih aktivnosti. S obzirom na izražene potrebe i sve veću zainteresiranost krajnjih korisnika za primanje usluge pomoći u kući u idućoj fazi ovog natječaja koju očekujemo u 2022. godini planiramo povećati i broj zaposlenih žena i njihovih krajnjih korisnika.

Koje još socijalno osjetljive, odnosno društvene programe Općina provodi?

Općina od 2009. godine isplaćuje jednokratne porodiljne naknade, već nekoliko godina financira roditeljima troškove dječjeg vrtića, financiramo i organiziramo program predškolskog obrazovanja, financiramo nabavu potrebnih materijala školarcima, sufinanciramo registraciju traktora, uslijed ostvarenih ušteda u proračunu prošle smo godine za Badnjak darivali svako kućanstvo na području općine šaranima, a isto je ove godine učinjeno i povodom Uskrsa; te pomažemo i u nabavi ogrjeva socijalno ugroženim kućanstvima. Želim naglasiti kako smo podigli u stopostotnom iznosu jednokratne porodiljne naknade, s 1.000 na 2.000 kn. Svim ovim mjerama trudimo se olakšati život svim našim mještanima i osigurati ispunjavanje njihovih potreba, sve u svrhu osiguranja preduvjeta za demografsku obnovu naše sredine. Kao jednu od najvažnijih mjera naših demografskih politika istaknuo bih Program mjera za poticanje rješavanja stambenog pitanja usmjeren mladim obiteljima, koji je ove godine pokrenut s ciljem ostanka mladih na našem području. U prvom krugu 9 mladih obitelji dobilo je pozitivnu ocjenu, a podsjetio bih čitatelje s područja naše općine kako je Program još uvijek otvoren. Nadalje, partneri smo na nekoliko društvenih projekata koje provode OCD-i s područja naše općine, od čega izdvajam pristupanje tematskoj mreži čiji je cilj izrada smjernica za razvoj javnih politika utemeljenih na dokazima usmjerenih spriječavanju iseljavanja i poticanju pozitivnih migracijskih kretanja

Dan Općine uvijek je prilika za retrospektivu o učinjenom, ali i za predstavljanje planova za budućnost. Koji su planovi Općine Vrbje za naredni period?

Smjernice razvoja naše Općine temelje se na viziji koja podrazumijeva usmjerenost na uključiv, pametan i održiv gospodarski i društveni rast, s posebnim naglaskom na promicanje i poticanje „zelenih politika“ koje čuvaju naše najvrijednije resurse – čistu prirodu i zdravo društvo; istovremenim stavljanjem tih resursa u funkciju razvitka. U narednom periodu planiramo uvođenje LED rasvjete u sva naselja naše općine, projekte usmjerene podizanju kvalitete života i sigurnosti naših najmlađih – od nadogradnje dječjih igrališta od kojih je prvo na redu ono u Mačkovcu. Projekt je već odobren putem natječaja 2.1.2 “Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu” LAG ”Zapadna Slavonija”, a financira se iz Programa ruralnog razvoja 2014 – 2020, sukladno TO 7.4.1. Također u pripremi je projektni prijedlog za Poziv 7.4.1 kojim bi se realizirala izgradnja višenamjenskog društvenog objekta u Vrbju. Nadalje, u planu je izgradnja pješačkih staza, briga o starijima i nemoćnima kroz socijalne programe i uspostavu socijalne usluge pružanja toplog obroka za samačka kućanstva i starije osobe, osnivanje Centra za besplatnu pomoć pri savjetovanju kod povlačenja sredstava iz europskih fondova i fondova ruralnog razvoja za potrebe OPG-a i naših obrtnika. Veliki naglasak ćemo staviti na bolje iskorištavanje bespovratnih sredstava dostupnih iz EU fondova i nacionalnih izvora. Već smo u prošlom mandatu započeli s uspješnim povlačenjem sredstava iz EU fondova, a kako najave iz različitih ministarstava, naročito MRRFEU, govore o izrazito velikim sredstvima koja će nam biti na raspologanju u novom sedmogodišnjem financijskom razdoblju, planiramo maksimalno ulagati u vlasitite ljudske i operativne kapacitete kako bismo što uspješnije povukli ta sredstva na korist cijele zajednice.

Kakva je vaša suradnja s drugim jedinicama lokalne samouprave na našem području, te Brodsko – posavskom županijom?

Iznimno sam ponosan na suradnju sa Županijom i županom Danijelo Marušićem te njegovim suradnicima. Zahvaljujem na svemu što su učinili za razvoj općine u dosadašnjem periodu, i vjerujem kako će se ta suradnja i potpora pri projektima nastaviti. Odnos s drugim jedinicama lokalne samouprave je dobar i vjerujem kako ćemo u budućnosti još više surađivati i zajednički pristupati sustavu EU fondova u ispunjavanju onih potreba koje nam se poklapaju.

Što stanovnici općine Vrbje mogu očekivati od općinskog vodstva u narednih godinu dana?

Poštovanje i uvažavanje svakog čovjeka kao i dosad. Nastavit ću biti na raspolaganju svim mještanima i sve ideje koje vode razvoju rado ću predlagati članovima Općinskog Vijeća i uvrstiti ih u smjernice razvoja naše općine.

Hvala Vam na ovom razgovoru.

Hvala vama na pozivu i još jednom pozivam sve da nam se pridruže na „Rokovu u Vrbju“ na tradicionalnom pečenom volu i zabavi koju ćemo održati sukladno mjerama.

 

 

 

 

 

Komentari
Prethodni članakNe viđamo ih često: Jedinstveni koncerti Doris Dragović i Željka Samardžića na Novogradiškom glazbenom ljetu
Sljedeći članakEvo gdje će se cijepiti protiv koronavirusa u ovom tjednu