Mještani Općine Vrbje uzbuđeno se pripremaju za svečano obilježavanje Dana Općine Vrbje, koji će se održati danas 16. kolovoza 2023. godine. Ovaj poseban dan ove godine ima još veći značaj jer se slavi 30. obljetnica osnutka Općine Vrbje. Prošla su tri desetljeća od trenutka kada je ova idilična općina na obali Save postala samostalna jedinica lokalne samouprave, a od tada je neprestano rasla i razvijala se, postavši uzor drugim općinama u našem okruženju.

U tom duhu, naš vam portal donosi ekskluzivan intervju s načelnikom Općine Vrbje, Igorom Jurišićem, koji će nam pružiti uvid u postignuća, izazove i planove općine u svjetlu ovog važnog jubileja, te o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti Općine Vrbje.

U ovih 30 godina Općina Vrbje prešla je dug put koji je obilježen razvojem i napretkom, ali i različitim izazovima. Možete li nam istaknuti najznačajnije projekte i postignuća na koje ste posebno ponosni, ali i najveće izazove s kojima ste se suočili, odnosno s kojima se Općina danas suočava?

Prije svega, želim Vam se zahvaliti na ovom pozivu i pozdraviti sve čitatelje. Jedan od projekata na koje sam posebno ponosan je svakako uređenje centra naselja Vrbje, što je i sjedište naše Općine, sa zgradom Društvenog doma u kojoj se nalaze i pošta i ambulanta, čime je zdravstvena zaštita naših mještana podignuta na jedan viši nivo. Bilježimo rast broja pacijenata u našoj ambulanti iz godine u godinu što je pokazatelj kako je ova investicija bila i korisna i potrebna lokalnom stanovništvu. Ove smo godine započeli izuzetno važnu i veliku investiciju u izgradnji multifunkcionalne zgrade u Vrbju koja će na jednom mjestu osigurati mještanima dentalnu ambulantu i ljekarnu; prostor za održavanje predškolskog programa; prostor za rad udruga itd., a bit će povezana s Društvenim domom. Također, od početka mog prvog mandata obnovljene su gotovo sve područne škole na području naše općine, te gotovo svako naselje ima moderno i funkcionalno dječje igralište, čime smo pokazali brigu za naše najmlađe i osigurali im adekvatne uvjete obrazovanja i prilike za rast i razvoj u sigurnom okruženju. Moramo biti svjesni da su dijelovi naše općine daleke 1993. godine bili zahvaćeni ratnim djelovanjem, što je ostavilo posljedice kako na infrastrukturi tako i na strukturi stanovništva, a nažalost i gospodarstvu. Posljedice su nažalost vidljive i danas, ne toliko u infrastrukturi koja je obnovljena, koliko u stalnom padu broja stanovništva i različitim demografskim izazovima koje ono predstavlja, stoga bi upravo to izdvojio kao najveći izazov, ne samo naše općine, nego cijele Hrvatske. Mogu samo reći kako je posljednjih deset godina, da ne idemo dalje u prošlost, učinjeno jako puno na obnovi i izgradnji infrastrukture, kako smo općina u potpunosti pokrivena vodovodnom mrežom, što znači da baš svako kućanstvo ima pristup, kako gotovo sva naselja u općini imaju obnovljeni Društveni dom, kao mjesto susreta, druženja i rada u lokalnoj zajednici, te kako kontinuirano ulažemo napore u podizanje kvalitete života našeg stanovništva po principu „općine po mjeri čovjeka“.

Dan Općine uvijek je prilika za slavlje i zajedništvo. Koje sve događaje i aktivnosti građani mogu očekivati u ovogodišnjoj proslavi?

Želim čestitati svim našim mještanima nadolazeći Dan općine i najaviti kako ćemo ove godine obilježiti Dan Općine na vrlo tradicionalan način. Okupljanje uzvanika predviđeno je u 9.00 sati, polaganje vijenaca kod spomenika poginulih hrvatskih branitelja u 09.45 h, u 10.00 h sati služit će se sveta misa, a u 11.30 h bit će održana Svečana sjednica Općinskog vijeća, nakon čega će uslijediti domjenak za uzvanike. Manifestacija po kojoj je Vrbje postalo prepoznatljivo, a koja se vezuje uz proslavu Dana općine – „Rokovo u Vrbju“ će biti održana na svima dobro poznati način – članovi i članice KUD-a Vrbje će ispred Društvenog doma u Vrbju i ove godine pripremiti tradicionalne specijalitete, a u večernjim satima će nas sve zabavljati tamburaški sastav Tkanica.

Osvrnimo se na proteklu godinu. Koje je projekte i aktivnosti Općina provela u ovih godinu dana?

Od infrastrukturnih projekata provedenih u proteklih godinu dana istaknuo bih početak izgradnje višenamjenskog društvenog objekta u Vrbju kojim ćemo zadovoljiti obrazovne, kulturne, društvene i zdravstvene potrebe stanovnika cijele općine, vanjsku obnovu zgrade Područne škole u Sičicama koja sad zadovoljava sve standarde i zaista je uljepšala vizuru ovog naselja, te uvođenje LED rasvjete u naselju Vrbje. Također, završena je izgradnja pješačkih staza u naselju Bodovaljci, za što smo osigurali potporu kroz Program održivog razvoja lokalne zajednice Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU. Snažna potpora pružena je sportskoj infrastrukturi na području općine, te smo proveli projekt uređenja prostorija NK Bodovaljci. Nadalje, uređen je parking ispred PŠ Bodovaljci, odnosno Društvenog centra, a udruga koja upravlja prostorom iz vlastitih je sredstava provela još neke radove na uređenju i opremanju Centra, te je to sad zaista jedan multifunkcionalan prostor dostojan 21. stoljeća koji može parirati sličnim prostorima u puno većim i bogatijim gradovima. Uz navedeno, redovno se i pravovremeno uređuju i održavaju poljski putevi, kako bi se zadovoljile potrebe poljoprivrednika s jedne strane, a s druge strane pružila potpora zelenom gospodarskom razvoju.

Za život mještana u ruralnoj zajednici, uz infrastrukturne projekte, jednako su važni i oni socijalni? Koje je napore Općina poduzela u posljednjih godinu dana kako bi podigla kvalitetu života stanovništva?

Slažem se s vama, i upravo u tom smjeru planiramo proračun svake godine, kao i naše programske aktivnosti. U proteklih smo godinu dana proveli projekt „Zajedno za žene II“, financiran kroz Poziv Zaželi – program zapošljavanja žena – faza III. Bio je to nastavak uspješno provedenog projekta u fazi II. Osluškujući potrebe zajednice, te kroz provedbu vrednovanja prvog projekta, ustanovili smo kako postoji potreba za povećanjem broja zaposlenih žena i krajnjih korisnica i korisnika, stoga smo kroz ovaj projekt zaposlili 15 žena te uslugom pomoći u kući koja je trajala 6 mjeseci obuhvatili ukupno 94 krajnja korisnika i korisnice iz gotovo svih naselja naše općine – Bodovaljaca, Vrbja, Sičica, Doline, Mačkovca i Visoke Grede. Također, bili smo partneri Crvenom Križu Nova Gradiška u provedbi projekta financiranog kroz Program Zaželi kojim je zaposleno još 7 žena i obuhvaćeno 42 korisnika. Nadalje, proveli smo i partnerski projekt „Budimo zdravi – birajmo zdravlje“, koji je sa svakom aktivnošću obuhvatio veći broj korisnika_ica od onog zadanog projektom, što dokazuje važnost provedbe ovakvih aktivnosti u manjim ruralnim zajednicama kako bi se našem stanovništvu izjednačila dostupnost zdravstvene zaštite i preventivnih zdravstvenih programa kakve imaju stanovnici urbanih sredina. Izdvojio bih ovdje još jedan partnerski projekt, „Savladaj prepreke: Osnaži se i ostvari na tržištu rada“ koji je bio usmjeren mladim osobama u NEET statusu, a čija je provedba bila izuzetno uspješna. Sretni smo što su svi planirani indikatori postignuti, a neki i nadmašeni. Projektom je obuhvaćeno 24 korisnika i korisnice od kojih je 15 završilo verificirane programe osposobljavanja, a rezultat na koji smo posebno ponosni je da se 7 od 15 korisnica i korisnika uspješno zaposlilo nakon sudjelovanja u projektu, od čega je 1 osoba s invaliditetom! I ovoj godini provodimo Program mjera za poticanje rješavanja stambenog pitanja usmjeren mladim obiteljima, a podigli smo i iznos sufinanciranja troškova dječjeg vrtića. Također, isplaćujemo jednokratne porodiljne naknade, financiramo i organiziramo program predškolskog obrazovanja, te sufinanciramo nabavu radnih materijala za sve osnovnoškolce s područja općine. Nastavili smo s podjelom šarana svim kućanstvima na području općine za Badnjak i Uskrs, te sufinanciranjem registracije traktora poljoprivrednicima i pomažemo u nabavi ogrjeva socijalno ugroženim kućanstvima. Svim ovim aktivnostima trudimo se olakšati život našim mještanima i osigurati ispunjavanje njihovih potreba.

Općina Vrbje privlači pažnju svojom prirodnim ljepotama i bogatom kulturnom baštinom. Kako planirate očuvati i promovirati te vrijednosti u cilju poticanja turizma i daljnjeg gospodarskog razvoja?

Naša je općina zaista blagoslovljena bogatstvom prirodnih resursa i kulturnim naslijeđem koje nas čini posebnima u ovom dijelu regije. Naravno da želimo očuvati naš okoliš, i već nekoliko godina radimo na uspostavljanju i provođenju zelenih javnih politika, tako da smo ulagali u zelene otoke u svim naseljima, podijelili kante za odvojeno prikupljanje otpada svim kućanstvima i nabavili mobilno reciklažno dvorište. Želimo uložiti dodatne napore u podizanje svijesti naših mještana o važnosti sprječavanja nastanka otpada, odvojenog prikupljanja komunalnog otpada i recikliranja. U tom smjeru ide i naš novi projekta „Zajedno za održivost – projekt odgovornog gospodarenja otpadom“ koji je upravo krenuo u provedbu, a odobrio ga je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Što se bogate kulturne baštine tiče, potičemo rad udruga koje djeluju u ovom smjeru, naročito KUD-a Vrbje koji je i ove godine uspješno organizirao smotru izvornog folklora „Vijala j’ se vrbičica“ koja je okupila velik broj posjetitelja, a uz domaćine nastupili su Kulturno umjetnička društva“ Bistra“ „Ravnica” Stari Perkovci, „Marijan Lanosović” Orubica, „Košutarica” i „Šćitarjevo”. Također, surađivali smo s Udrugom Studio B u provedbi projekta „Aktivna ruralna zajednica“, odnosno izložbi „Posavski biseri“ koja je imala za cilj pokazati bogatu baštinu i tradicionalne rukotvorine u našoj općini. Što se turizma tiče, u posljednjih nekoliko godina svjedočimo rastu kontinentalnog, odnosno ruralnog i seoskog turizma, i upravo tu vidimo priliku za poticanje održivog turizma na području naše općine, s naglaskom na ekoturizam i ruralni turizam kako bismo privukli putnike koji žele uživati u netaknutoj prirodi i autentičnom iskustvu našeg kraja. Želimo poticati turiste da se povežu s lokalnom zajednicom, upoznaju našu kulturu i tradiciju te podrže lokalno gospodarstvo, a tu su nam svakako potrebne poduzetničke inicijative naših mještana kojima ćemo biti podrška.

Spomenuli ste smotru izvornog folkora i „Rokovo u Vrbju“. Koje se još manifestacije odvijaju na području općine?

Prošle je godine u organizaciji KUD-a Vrbje održan „Advent u Vrbju“, a nakon pandemijske pauze i tradicionalni Božićni koncert, a u travnju smo postali bogatiji za još jednu manifestaciju u duhu slavonske tradicije! Konjogojstvena udruga “Slavonija” Slavonski Brod i župnik župe Sv. Josipa u Vrbju, velečasni Tihomir Bilešić, organizirali su nevjerojatnu manifestaciju “Uskršnji blagoslov jahača i zaprega”, za koju se nadam da će postati tradicionalna. Također, na inicijativu jedne od naših najaktivnijih organizacija civilnog društva, Udruge Studio B, prošle je godine, 19. kolovoza, održana manifestacija „Ritam mladih“ na malonogometnom igralištu u Vrbju, odnosno cjelovečernji koncert dobro poznatog benda Vatrogasci, a od članica i članova udruge čujemo i kako pripremaju ovogodišnje izdanje, Ritam mladih II. Također, ove je godine nakon određene pauze održana manifestacija „Regata u Dolini“ koju su zajedničkim snagama organizirali braniteljska udruga „Prijatelji rijeke Save“ i DVD Dolina, u suradnji s drugim DVD-ima i našom Općinom, što mi je izuzetno drago. U Visokoj Gredi se također godinama odvija manifestacija „Velika Gospa u Visokoj Gredi“, a u Bodovaljcima „Fišijada“, odnosno natjecanje u kuhanju fiš paprikaša, a ove je godine njeno sedmo izdanje. Općina naravno podupire sve ove manifestacije pružanjem financijskih sredstava, ali i logističke i tehničke podrške i drago nam je što se one odvijaju i obogaćuju društveni život u našoj općini, omogućuju mještanima druženje i čuvanje naše tradicionalne baštine, a posjetiteljima priliku da kušaju i uživaju u istoj.

Participacija svih građana i njihovo mišljenje ključni su za izgradnju uspješne i povezane zajednice. Što je Općina radila u ovom smjeru u protekloj godini?

Kroz projekt „RU:TOPIA – razvoj zajednice po mjeri mladih“ u kojem smo sudjelovali kao partner izradili smo prvi Akcijski plan za mlade Općine Vrbje korištenjem metodologije participativne demokracije, odnosno organizacijom tribina s mladima u svakom naselju općine, kako bi taj strateški dokument zaista bio utemeljen na njihovim stvarnim potrebama, problemima i težnjama. Također, Općina je ove godine potpisala Europsku povelju o ravnopravnosti žena i muškaraca na lokalnoj razini, i tu bih volio istaknuti kako je u posljednjih nekoliko godina došlo do značajnog napretka u području ravnopravnosti žena, pa tako u ovom sazivu Općinskog vijeća imamo više žena nego muškaraca, što nije bio slučaj kad sam stupio prvi put u mandat. Također, jako puno žena na području općine aktivno je u društvenom životu i organizacijama civilnog društva. Vjerujem da je do toga došlo mijenjanjem percepcije javnosti o važnosti jednakog sudjelovanja žena, ne samo u politici, nego i društvenom životu i tržištu rada, a Općina to svakako potiče i podupire u okviru svojih mogućnosti.

Gospodine Jurišiću, pogledajmo unaprijed – koje su vaše vizije i planovi za budućnost Općine Vrbje?

U narednom ćemo periodu veliki naglasak staviti na što veće povlačenje bespovratnih sredstava dostupnih iz EU fondova i nacionalnih izvora kako bismo ih usmjerili u infrastrukturna i socijalna ulaganja. Namjeravamo pripremiti projektni prijedlog za najavljeni Poziv Zaželi – prevencija institucionalizacije, kako bismo nastavili s pružanjem usluge pomoći u kući. Nadalje, planiramo uvođenje LED rasvjete u sva naselja naše općine, izgradnju pješačke staze u naselju Vrbje, te projekte usmjerene podizanju kvalitete života svih mještana – od nadogradnje dječjih igrališta do podizanja brige o starijima i nemoćnima kroz socijalne programe i uspostavu socijalnih usluga za starije osobe, itd. Također, imamo potpisan Ugovor o sufinanciranju izrade projektne dokumentacije, zajedno sa susjednim JLS-ovima – Gradom Nova Gradiška, općinama Rešetari i Staro Petrovo Selo; kroz koji bi, prema idejnom rješenju, parcijalno bili priključeni na budući kolektor Vrbje, odnosno sastavni dio aglomeracije Vrbje, što znači da bi barem dio kućanstava naše općine dobio priključak na kanalizacijsku mrežu. Jedan od izazova budućnosti u čije rješavanje treba krenuti već danas su svakako klimatske promjene, čega smo u Općini svjesni, a nažalost nedavno smo na našem području imali priliku vidjeti što one znače i kakve nepogode donose. Stoga je jedan od budućih projekata na koji će biti stavljen veliki naglasak rješavanje oborinske odvodnje cestovnih kanala, u svrhu smanjivanja negativnog utjecaja klimatskih promjena i zaštite našeg stanovništva i njihove imovine. Jedan od projekata u pripremi je i adaptacija „Rodine kuće“ u Dolini. U prilog bogate povijesti na području općine Vrbje svjedoči nekoliko arheoloških lokaliteta koji ukazuju na prošlost bogatu različitim kulturama. Navedeni lokaliteti nalaze se u južnom dijelu općine uz rijeku Savu, a adaptacijom tradicionalne „Rodine kuće“ želimo stvoriti prostor koji će biti u službi razvoja turističkog potencijala naše općine, pružanjem etnografskog, rekreacijskog i turističkog sadržaja. Kako bismo osigurali našim poljoprivrednicima uspješno obavljanje posla i razvoj nastavit ćemo ulagati u modernizaciju i održavanje mreže poljskih puteva. Planiramo maksimalno ulagati u vlastite ljudske i operativne kapacitete kako bismo što uspješnije povukli ta sredstva na korist cijele zajednice.

Na kraju, željeli bismo čuti vašu poruku za sve građane Općine Vrbje i za one koji će se pridružiti proslavi Dana Općine. Kakvu poruku želite poslati na ovako važan dan?

Na ovako posebnom danu, kada zajedno slavimo Dan Općine i obilježavamo 30 godina našeg postojanja, želim svim mještanima uputiti iskrene riječi zahvalnosti i poticaja. Predanost, solidarnost i zajednički rad su temelj našeg uspjeha. Naša općina je napredovala, razvijala se i postala prepoznatljiva po svojoj prirodi, tradiciji i gostoprimstvu. Nastavljamo raditi za dobrobit naše općine, za očuvanje našeg okoliša i kulturne baštine, te za stvaranje boljih uvjeta za život svih naših mještana. Naša vizija je zajednica koja je napredna, ali u isto vrijeme povezana s tradicijom i vrednovanjem onoga što nas čini posebnima. Svima onima koji će se pridružiti proslavi Dana Općine poručujem da su dobrodošli. Neka ovaj dan bude prilika za zajedničko slavlje, razmjenu radosti i veselja. Uz proslavu, neka bude i vrijeme za međusobno upoznavanje, dijeljenje priča i planiranje naše budućnosti.

Komentari
Prethodni članakUdruga Studio B poziva na besplatni koncert u Vrbju: Stižu Šajeta i Alen Vitasović
Sljedeći članakBiskup Antun predvodio slavlje Velike Gospe u Kloštru kod Slavonskog Kobaša