Intervju s Ministrom poljoprivrede Tihomirom Jakovinom, novi – stari predsjednik ŽO SDP-a Brodsko – posavske županije.

1. Prije svega, čestitke na reizboru za predsjednika ŽO SDP-a BPŽ. Za početak, kratak osvrt na provedene izbore, i prvog i drugog kruga; obzirom na protukandidate i prednost g. Opačka u prvom krugu, u kojoj ste mjeri očekivali pobjedu u drugom krugu?

Pobjeda je očekivana. Ipak je to županija, u kojoj sam sudjelovao u radu Županijske organizacije SDP-a i u kojoj radim na razvoju socijaldemokracije. Posvetio sam se izborima,  želio sam pobijediti, vjerovao sam ljudima, što je na kraju i pokazalo rezultat. Članovi SDP Brodsko posavske županije prepoznali su rad i energiju koju su uložili socijaldemokrati od istoka do zapada naše Županije. Svjestan sam da nije bilo lako biti socijaldemokrata u ovim okolnostima kako na nacionalnoj razini tako i na lokalnoj razini. Nakon osam godina nerada i nesposobnosti, a možemo reći i lopovluka, nije lako srediti stanje i pokrenuti zemlju. Trud i energija uloženi u poboljšanje stanja koliko veliki bili ne daju rezultate peko noći. No i dalje sam uvjeren da je socijaldemokracija najbolji izbor kako za Brodsko posavsku županiju tako i za cijelu Hrvatsku.

 

Je li bilo nelegitimnosti stranačke konvencije o kojima je govorio g. Opačak u smislu nepozivanja njega kao kandidata zbog kako navodi “diskvalifikacije pod okriljem birokracije”?

Nije, gospodin Opačak je član stranke, ali nije bio izabran za delegata. Neovisno o tome što nije bio u svojstvu delegata, konvenciji je prisustvovao kao član stranke.

 

2. Koji su primarni ciljevi Vašeg daljnjeg rada u županijskoj organizaciji SDP-a, vjerujem, u suradnji s novoizabranim članovima predsjedništva i upravnog odbora; na što ćete posebno obratiti pažnju u smislu daljnjeg napretka stranke?

Važno je nastaviti trend omasovljavanja i pomlađivanja članstva stranke u skladu s zahtjevima vremena. Zato se još hrabrije trebamo otvoriti prema novim članovima, mladim ljudima i svježim idejama s ciljem da u svakom naselju u Brodsko-posavskoj županiji imamo svoje članove. Na mladima svijet ostaje, no ne treba zanemariti mudrost i iskustvo.
Neposredne su nam zadaće da tako kažem u četiri koraka: prvo, sudjelovati na što većem broju mjesnih odbora na izborima u svibnju 2014., drugo, pojačati izlaz birača i posebno naših simpatizera na izbore za Europski parlament koncem svibnja, treće, organizirati dostojnu izbornu kampanju u našoj Županiji na izborima za Predsjednika Republike koncem 2014 i četvrto, pripremiti organizaciju za sljedeće parlamentarne izbore 2015. godine. To podrazumijeva veliki angažman naših članova, jer naš način je voditi kapilarnu kampanju, neposredno kontaktirati svakog birača, koji nam je dao povjerenje u dosadašnjim izborima. Imamo veliku bazu podataka o simpatizerima i to je jedan veliki posao koji zahtijeva permanentni rad.
Ono što također planiramo ispraviti je unutarstranačka komunikacija. Zauzeti poslovima,  premalo smo kontaktirali međusobno i zbog toga ćemo učestalije održavati koordinacije predsjednika, ali na sasvim novi način. Potrebno je i hrabrije nastupati prema javnosti, jer premalo se zna o onome što radimo i reformama koje smo pokrenuli. Dakle, puno je posla. U tome imam veliku potporu potpredsjednika i Predsjedništva Županijske organizacije.
3. Jeste li zadovoljni radom aktualne koalicije na vlasti u Slavonskom Brodu? Što treba eventualno mijenjati?

Svaka koalicija koja radi na dobrobit građana Brodsko posavske županije je dobra. Rad u Koaliciji predstavlja trajan proces usuglašavanja prijedloga, stavova i mišljenja, koji su po svojoj naravi neki puta i sasvim suprotni. Često se taj proces, koji je sasvim normalan i poželjan, zlonamjerno nastoji prikazati sukobom unutar Koalicije, odnosno razlogom za razilaženje partnera. No, sve dobro može biti i bolje. Bitno je postojanje svijesti svih koalicijskih partnera o tome. Ciljevi su nastavak na daljnjem prosperitetu, razvoju višestranačja, dijalogu, međusobnom uvažavanju i političkoj kulturi. Drugim riječima, odnose u Koaliciji mogu ocijeniti ne samo dobrim, nego sve boljim i boljim.

8. Nedavno ste se oženili, a obzirom da je i Vaša supruga politički aktivna u EU parlamentu, kako usklađujete obiteljske i političke obveze? Kako nadoknađujete eventualno propušteno? Koliko često dolazite u rodno Bukovlje, u Brod…?

Sve obveze, kao što možete i pretpostaviti, usklađujemo u hodu. Ne dijelimo ih na ženske i muške, nego prema tome, tko ih može obaviti. Zasada nam uspijeva, pa ne tražimo druge načine. Jedino, moja je uvijek noćna smjena za čuvanje i brigu o mlađoj kćeri. Oslanjamo se i na baka servis što nam uvelike pomaže da se sve obveze usklade i odrade na vrijeme.

Autor: Radiong/Brodski vjesnik

Komentari
Prethodni članakGjenero za RNG: “Referendum je pokazao pad političke potpore Milanoviću”
Sljedeći članakDodijeljene financijske potpore za 70 novorođenčadi