Državni inspektorat, tržišna i turistička inspekcija obavljaju pojačane inspekcijske nadzore sukladno Zaključku Vlade Republike Hrvatske koji je donesen na 183. sjednici.

Inspekcijski nadzori obavljaju se temeljem zaprimljenih prijava potrošača te kao planirani, redovni nadzori. Nadzorima su obuhvaćeni; trgovina na malo, uslužne djelatnosti i ugostiteljska djelatnost. – stoji u priopćenju Državnog inspektorata RH.

Prema preliminarnim podacima, tržišna i turistička inspekcija Državnog inspektorata u razdoblju od 7. do 11. siječnja 2023. godine obavile su ukupno 696 nadzora. U 178 nadzora utvrđeno je neopravdano povećanje cijena nakon 31. prosinca 2022. te 67 povreda odredbi Zakona o uvođenju eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj. U 103 inspekcijska nadzora u tijeku je utvrđivanje činjenica.
U 30 % obavljenih inspekcijskih nadzora, izuzevši nadzore u kojima se činjenice još uvijek utvrđuju, utvrđeno je neopravdano povećanje cijena nakon 31. prosinca 2022. godine.

Od ukupnog broja nadzora, tržišna inspekcija je obavila 398 inspekcijska nadzora (od čega 154 nadzora pružatelja usluga, 173 nadzora u trgovini na malo te 71 nadzor u trgovini na malo pekarskim proizvodima). 

U nadzorima tržišne inspekcije je ukupno utvrđen 51 slučaj nepoštene poslovne prakse neopravdanog povećanja cijena, od čega 29 slučajeva u uslužnim djelatnostima, 14 u djelatnosti trgovine na malo pekarskim proizvodima te osam (8) u ostaloj trgovini na malo.

Prema preliminarnim podatcima  utvrđeno je za frizerske usluge i usluge njege tijela prosječno, neopravdano povećanje nakon 31. prosinca 2022. godine, do 20 % posto, dok su u pojedinim inspekcijskih nadzorima utvrđena povećanja i do 50 % pojedinih usluga.
 
Pileće meso, pureće meso, dimljena pečenica, voda, sok, jaja neki su od proizvoda za koje je nadzorima, u djelatnosti trgovine na malo, utvrđeno prosječno povećanje do 13 % u odnosu na 31. prosinca 2022. godine.

U trgovini na malo pekarskim proizvodima zabilježeno je povećanje cijena kako kruha tako i ostalih pekarskih proizvoda do 15 %, a iznimno u pojedinim nadzorima utvrđeno je povećanje cijena pojedinih pekarskih proizvoda do 30 %.

Od ukupnog broja obavljenih inspekcijskih nadzora u kojima su tržišni inspektori utvrdili povećanje cijena (51), utvrđeno je da je 40 poslovnih subjekta tijekom inspekcijskog nadzora  vratilo cijene na cijene koje su vrijedile na dan 31. prosinca 2022..

Turistički inspektori su u istom razdoblju obavili 298 inspekcijskih nadzora te su u 127 nadzora (42,6 %) utvrdili da su ugostitelji nakon 31. prosinca 2022. odnosno od 1. siječnja 2023. neopravdano povećali cijenu ugostiteljske usluge.

Komparativnom analizom cijena pojedinih usluga po starom cjeniku te po važećem, novom cjeniku, od 1. siječnja 2023. godine, utvrđeno je povećanje cijena pojedinih ugostiteljskih usluga od 0,5 do 15 %, a iznimno u pojedinim slučajevima povećanje cijena pojedinih ugostiteljskih usluga od 16 do 43 %.
Od ukupnog broja obavljenih inspekcijskih nadzora u kojima su turistički inspektori utvrdili povećanje cijena ugostiteljskih usluga (127), utvrđeno je da su 22 poslovna subjekta tijekom inspekcijskog nadzora vratila cijenu usluge na cijenu koja je vrijedila na dan 31. prosinca 2022..

Tekst: Državni inspektorat RH

Komentari
Prethodni članakJučer 9 prometnih nesreća na autocesti A3 kod Nove Gradiške
Sljedeći članakRastući troškovi života najveća briga za većinu građana