Vlada je donijela Uredbu o izmjeni i dopuni Uredbe o otklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović kazao je da će sav plin koji se proizvede u Hrvatskoj i ostajati u Hrvatskoj, kao što je najavljeno prošloga tjedna.

Naveo je kako je jučer održana sjednica kriznog tima za sigurnost opskrbe plinom, gdje su jednoglasno donesene odluke kojima se predložilo Vladi da INA poveća proizvodnju plina u Hrvatskoj za 10 posto, te da se sav plin koji INA proizvede proda HEP-u. HEP će taj pin dalje distribuirati, odnosno prodavati kućanstvima, bolnicama, vrtićima i svim drugim institucijama.

Mjere su privremene i propisuju se za razdoblje od 1. listopada 2022. do 31. ožujka 2023. godine.

MOL ne može spriječiti provedbu Vladine odluke

Ministar Filipović je u izjavi nakon sjednice Vlade kazao da će Ina  sav domaći plin prodavati HEP-u i to po trenutno najnižoj cijeni koju je odredila HERA, a to je a to je cijena za građanstvo od 41 eura po megavatsatu, dok je današnja cijena plina na  burzi 227 eura po megavatsatu. HEP će sav taj plin dalje distribuirati građanstvu i institucijama.

Današnja Vladina odluka da se sav plin proizveden u Hrvatskoj proda HEP-u, istaknuo je, nije dogovorena s MOL-om, već je donesena sukladno zakonu. Rekao je da će danas razgovarati s predstavnicima MOL-a, te da će ih o odluci informirati, no naglasio je da im je to najavio prošli tjedan.
Kaže kako ne postoji način da MOL spriječi današnju Vladinu odluku.

Upitan kolika je proizvođačka cijena Ine za plin u Hrvatskoj, rekao je da za te podatke treba upitati Inu, ali i da je stavljena najniža cijena koja se mogla staviti sukladno trenutnim propisima.

“Proizvođačka cijena je sigurno niža od ove koju smo mi odredili”, rekao je Filipović, dodavši da je rađeno sve po zakonu.

Filipović kaže kako je samo tehnički točna izjava predsjednika Uprave Ina Sandorsa Fasimona da Ina domaći plin prodaje u Hrvatskoj.

“On je tehnički rekao što je istina, jer ima stranih firmi koje osnuju poduzeće u Hrvatskoj, nekakav d.o.o., i onda Ina proda plin tom d.o.o-u te ga on prodaje dalje. Tehnički je to točno ali kada gledamo realno, to nije tako”, istaknuo je Filipović.

Na pitanje može li MOL tražiti neku kompenzacijsku mjeru vezano uz današnju odluku vlade, odnosno činjenicu da će izgubiti dio zarade, odgovorio je da treba “sagledati vrijeme u kojem živimo” i kako pomoći građanima i poduzećima.
Tvrdi da je današnja cijenu plina i električne energije uglavnom posljedica špekulacija.

“Prema tome, ne može netko na špekulativnim potezima, preko leđa naših građana, plin koji se proizvodi u Hrvatskoj prodavati po nekim cijenama koje sada apsolutno nisu prikladne”, rekao je ministar.

Komentari
Prethodni članakTražiš posao?! Evo što se nudi na području županije..
Sljedeći članak„Trenkovci” upisuju mlade članove, javite im se!