Siječanj je u Novoj Gradiški već godinama rezerviran za rukomet i prijateljstvo. Potvrđuje to tradicionalno sportsko natjecanje, Međunarodni turnir rukometnih veterana „Ivo Petranović“ , pod pokroviteljstvom Grada i Turističke zajednice u „režiji“ novogradiške udruge Rukometnih veterana, organiziran u sjećanje na velikog zaljubljenika u rukomet. Sve je počelo prije 10. godina kao turnir „sv. Vinko“, a inicirao ga je i vodio Ivo Petranović, sportaš, trener, doajen rukometa i sportskog novinarstva. Poslije njegove smrti, u spomen na ovog velikog čovjeka koji je neizmjerno puno učinio na promociji sporta i Nove Gradiške, Međunarodni turnir nosi njegovo ime, a sada je ova priča izrasla u respektabilnu međunarodnu priču prepoznatu diljem regije.

Potvrđeno odličan domaćin i organizator je Udruga rukometnih veterana Nova Gradiška uz svesrdnu pomoć i pokroviteljstvo Grada Nova Gradiška, Turističke zajednice, naših ugostitelja, a veliku pomoć u organizaciji pruža i Filip Kovačević.

10. Međunarodni turnir rukometnih veterana IN MEMORIAM Ivo Petranović održan je 31. siječnja i 1. veljače u dvorani OŠ „Ivan Goran Kovačić“  Staro Petrovo Selo jer je dvorana novogradiške ETŠ i ekonomske škole u sanaciji.

Na 10. Međunarodnom turniru rukometnih veterana 350 sudionika

Ove godine na turniru se natjecalo 16 muških i 10 ženskih ekipa, a njih 10 stiglo je iz cijele Hrvatske: Našica, Slavonskoga Broda, Varaždina, Bjelovara-branitelji turnira po drugi puta, iz Biograda, a tu su naravno i muška i ženska ekipa Nove Gradiške.

Iz Slovenije su stigle 2 ekipe, iz  Makedonije također 2, muška i ženska reprezentacija; iz Srbije nova ekipa i to ženska iz Pančeva, djevojke iz Novog Sada, iz Sombora, Frajle, iz Subotice 2 ekipe, a tu su i redoviti sudionici turnira iz Novoga Grada, Goražda, Tuzle; muška i ženska ekipa.

Važno je dodati da uz pomoć Grada i gradonačelnika Vinka Grgića jednim dijelom su i proširili turnir, pa je tako stigla i ekipa iz Šapca, grada s kojim je Nova Gradiška u zajedničkom projektu međugranične suradnje.

-Spajamo tako sport i posao, širimo prijateljstva i promoviramo naš Grad na svim područjima- istaknuo je dopredsjednik Udruge rukometnih veterana Nova Gradiška  Goran Matijević i dodao:

Svečano otvorenje turnira kao i dosadašnjih godina ostavljeno je za subotu, drugi dan natjecanja i druženja. Prigodnim riječima turnir je otvorio gradonačelnik Vinko Grgić.

-Evo nas već desetu godinu zaredom na turniru. Neki su ovdje malo manje, a neki su uz nas već deset godina. Najvažnije je da nam se vraćate. Prije deset godina kad smo počeli ovu priču, nismo znali da će se to ovoliko proširiti, a zbog toga smo jako ponosni. 26 ekipa je velik broj, da možemo, ugostili bi još i više, ali ograničeni smo s obzirom na smještajne kapacitete. Ove godine smo u Starom Petrovom Selu, ali nagodinu se sigurno vidimo u našoj novoj-staroj dvorani Elektrotehničke i ekonomske škole – izjavio je Grgić

Svi okupljeni na otvorenju složili su se kako osim sportskog duha u dvorani prevladava i onaj prijateljski, jer ipak je ovaj turnir koncipiran kao jedno veliko druženje, razmjenjivanje iskustava, sklapanje prijateljstava i uživanje u onome što sport ljudima čini pozitivno, osim što pridonosi zdravlju, spaja ljude, briše sve granice i proširuje vidike.

Ivo Petranović zasigurno bi i ove godine bio ponosan na svoj grad, na svoje sportaše, na svoje prijatelje, na svoje, po uzoru na njega, velike ljude u kojima će dok su oni živi, živjeti i Ivo.

Komentari
Prethodni članak„The Voice Hrvatska“: Naš Novogradiščanin Vjekoslav Banovčić ide dalje!
Sljedeći članakVikend snaga: Evo koliko ljudi zapravo radi nedjeljom