Nakon kratke i teške bolesti, u vječnost se preselio Alojz Pehal, jedan od prvih članova Hrvatske seljačke stranke u općini Staro Petrovo Selo, nekadašnji direktor Mljekare “SLAVIJA” i zamjenik predsjednika Općinskog vijeća Staro Petrovo Selo.Sahranjen je na staropetrovoselskom groblju u utorak, 31.srpnja

Alojz Pehal rođen je u Starom Petrovom Selu 1940.godine. Poljoprivredni fakultet završio je u Zagrebu, a do povratka u rodno mjesto radio je u Poljoprivredno prehrambenom kombinatu Kutjevo.

 

“U meni Staro Petrovo Selo” kaže pjesma o našem mjestu u koje ste se Vi uvijek rado vraćali:iz srednje škole, s fakulteta, pa i dok ste radili u Kutjevu, rekao je, među ostalima, načelnik općine Željko Kočijašević, opraštajući se, u ime općine, općinskog vijeća i općinske organizacije HSS-a od pokojnika. Srce vas je uvijek vuklo rodnom kraju i kroz rad u Rukometnom klubu “Slavija” i kroz brojne druge društvene aktivnosti, a onda ste se potpuno vratili korijenima- pridigli Mljekaru koja je, zahvaljujući vama, i u vrijeme dok ste je Vi vodili, bila prepoznatljiva i kvalitetna tvrtka, nadaleko poznata. Od osnivanja općine Staro Petrovo Selo, pa do neumoljive bolesti, koja je, na žalost, bila jača od vas, bili ste aktivni u društvenom i gospodarskom životu, kao član poglavarstva, kao vijećnik, pa u dva mandata predsjednik Općinskog vijeća, a smrt Vas je zatekla na mjestu zamjenika predsjednika Općinskog vijeća, čiji ste rad godinama pomagali konstruktivnim raspravama i prijedlozima, iz kojih se uvijek lakše iskristaliziralo potrebno rješenje ili nastavak određenih aktivnosti.

 

Jedan ste od osnivača Hrvatske seljačke stranke na području općine, uključili ste se u rad Udruge vinogradara i voćara “Sveti Vinko” 2000.godine,  osnivač ste udruge “Češka beseda za grad Novu Gradišku i okolicu, čiji ste aktivni član bili, kao i član Izvršnog odbora udruge, s čijim ste se članovima rado susretali na svim službenim i neslužbenim sastancima. U svemu što ste planirali i radili, vidjeli ste nešto korisno i dobro, ne samo za nas, nego i za generacije koje će doći i naslijediti nas. Za sve istaknute, ali i neistaknute aktivnosti, za unapređenje života i rada na području Općine Staro Petrovo Selo, dodijeljena Vam je i općinska plaketa, ali i brojna druga priznanja, diplome i zahvalnice. Oni koji su ih dali, prepoznali su u Vama velikog i radnog čovjeka, srca šireg od ravnice.

 

Alojz Pehal, piše u svim vašim dokumentima, pa i na osmrtnici, ali vi ćete zauvijek ostati naš Slavko- takvog smo vas voljeli, znali, cijenili i učili od vas. Možda će neki reći kako se o čovjeku govori i prepozna njegova plemenitost tek kada umre, ali Bog na sve gleda drugačijim očima od čovjeka. Bog vidi i nagrađuje svaku lijepu riječ, svaki korak, svako dobro djelo, a u Vašem je životu bilo puno dobrih djela. Zato, opraštajući se od Vas, danas, ovdje, kod vašeg posljednjeg ovozemaljskog počivališta, samo ću još reći: žao nam je što nas ostavljate, ali ponosni smo što smo živjeli, radili  i surađivali s Vama. Vaše mjesto u općinskoj vijećnici ostat će prazno, ali u našim mislima i srcima nikada, jer jedan je Slavko Pehal. Iskrena hvala za sve i na svemu,u ime općinskog vijeća, u moje osobno ime, u ime Općinske organizacije Hrvatske seljačke stranke i u ime svih koji su Vas poznavali i voljeli, među ostalim je rekao načelnik  Željko Kočijašević.

 

Obred sprovoda vodio je ovogodišnji staropetrovoselski mladomisnik, Tihomir Bilešić, a poslije sprovoda u Župnoj crkvi Svetog Antuna Padovanskog služena je misa zadušnica. Slavka, odnosno Alojza Pehala dugo će pamtiti žitelji općine Staro Petrovo Selo, poljoprivrednici, gospodarstvenici, ali i svi drugi, jer je sa svima bio dobar, imao puno prijatelja i svakom rado pomagao.

Autor: Višnja Mikić

Komentari
Prethodni članakYuji Miyata stigao do svog cilja preko 17 država uključujući i Hrvatsku
Sljedeći članakOPG “Halambek” zbog vremenskih neprilika izgubio većinu uroda kupina