Premijer je iznio i kako su se povećale procjene za rast BDP-a u prošlog godini i da će on čak premašiti 10 posto zahvaljujući, između ostalog, blagdanskoj potrošnji

Premijer Andrej Plenković na početku današnje sjednice Vlade iznio je najnovije podatke vezane uz COVID-19 i rekao da je danas zabilježen rekordni broj potvrđenih slučajeve 8587 ili 50 posto više nego prošloga tjedna i dva puta više nego prije dva tjedna.

“To pokazuje da je virus i omikron, koji se širi Europom, izrazito pristupan i kod nas. Znamo da je to znatno zaraznija varijantan virusa i posebno visok porast bilježimo u Splitsko-dalmatinskoj županiji, koja danas ima najviše slučajeva, više nego i u Zagrebu gdje je broj tri puta veći nego prije dva tjedna. Svake peti slučaj ili u Splitsko-dalmatinskoj županiji ili u Zagrebu”, rekao je premijer.

Ponovio je da je temeljni način zaštite cijepljenje “Danas imamo 66% odraslih cijepljenih jednom dozom, 63% cijepljenih s dvije dozom, a s tri doze cjepiva procijepljeno je 543.000”. Rekao je da cjepiva ima dovoljno, a naročito da je važno da se procijepe ljudi stariji od 60 godina.

“Među njima je čak 180.000 koji nisu primili niti jednu dozu, a 37.000 primilo je samo jednu dozu. Oni su u riziku od teškog oboljela, a cijepljenje treba spriječiti teške oblike oboljenja”, apelirao je premijer Plenković.

Nastavio je kako je omikron varijanta virusa zarazna i dva da prije prvih simptoma i zato se brže širi, prenose vijesti.hr

“Ako bude puno više zaraženih, bit će više i hospitaliziranih, scenarij je lako predvidljiv. Štitimo sebe, štitimo druge, cijepimo se, pridržavajmo se mjera, samo tako ćemo proći kroz ovu situaciju”. Nastavio je kako je četvrti val došao do svog platoa, a sada da ide peti val. Rekao je kako Stožer ima zadaću razmotriti ovu situaciju i da će narednih dana donijeti odluke oko novih mjera.

Komentari
Prethodni članakMali Adžamovljani prikupljali hranu za napuštene životinje
Sljedeći članakU Brodsko posavskoj županiji 189 novih slučaja zaraze