Da se ‘računaju’ samo preferencijalni glasovi, brodsko-posavski župan zasigurno bi zasjeo u briselsku fotelju. Osim za HDZ i SDP, žitelji Brodsko-posavske županije jučer su najviše glasovali za HRAST, Kolakušića, Živi zid te MOST-ovce.

SLAVONSKI BROD – U 9.30 sati Državno je izborno povjerenstvo Republike Hrvatske objavilo nove detaljnije rezultate jučerašnjih izbora za Europski parlament, prema kojima je vidljivo koliko je koji kandidat s liste preferencijalnim glasovima doprinio svojoj stranci. Kako je pisao SBplus, iz Brodsko-posavske županije na istu je fotelju ukupno pretendiralo trinaest imena, a u nastavku donosimo njihove pojedinačne rezultate.

Danijel Marušić od kandidiranih je žitelja Brodsko-posavske županije, očekivano, osvojio najviše glasova. Nije kiksao ni na svojoj listi jer je stranci priskrbio značajnih 3,99 posto glasova, tek za 0,05 posto manje od Željane Zovko, predstavnice Hrvata u Bosni i Hercegovini koja se zasigurno vraća u Bruxelles i više od čak osmero drugih kandidata (njih ukupno dvanaest nalazilo se na listi Hrvatske demokratske zajednice, na kojoj je Marušić bio predzadnji). Bolji od Marušića bili su tek prvo lice kampanje, Karlo Ressler s 21,65 posto, Dubravka Šuica s 13,02 posto i spomenuta Željana Zovko s 4,04 posto glasova. Da se gledaju samo preferencijalni glasovi, župan brodsko-posavski bio bi među prvih četvero sretnika te bi zasigurno zasjeo u briselsku fotelju. Ovako, tamo najvjerojatnije, putuje treći s liste, Tomislav Sokol koji je osvojio simpatije tek 1,87 posto HDZ-ovih birača, puno manje u odnosu na župana Marušića.

Novogradiški liječnik, Zoran Jukić, Hrvatskoj je demokršćanskoj stranci donio najviše glasova u Hrvatskoj, čak 18,37 posto, dok je za Tatjanu Jakšić glasovalo 5,36 posto birača od ukupnog broja onih koji su odlučili da im je HDS prvi i jedini izbor.

Slobodarskoj stranci Hrvatske Patricia Hrkač Popilka iz Bukovlja donijela je 2,53 posto od ukupnog broja glasova, dok je njezin sumještanin i prezimenjak Igor Popilka istoj stranci priskrbio 4,09 posto glasova.

Ružica Vukovac MOST-u je osigurala tek 2,24 posto glasova, dok su većinu njihovih simpatizera privukli Božo Petrov s 36,13 posto i Miro Bulj sa 16 posto glasova. Prag, nažalost, nisu prešli pa u Europski parlament ne ide nitko od navedenih.

Mario Strinavić ‘Blokiranima’ je donio 2,43 posto glasova, Ilija Drageljević 1,22 posto ‘Demokratskom savezu Srba’, dok je Ljubica Gebhard 2,11 posto glasova donijela Stranci hrvatskog zajedništva.

Peter Tot-Đerđ Zelenoj je listi osigurao 1,17 posto birača, dok je prvi s popisa, Nenad Matić, privukao 19,02 posto birača.

Mladen Sudar 0,73 posto glasova ostvario je u koaliciji ‘Možemo!’ – Političke platforme nova ljevica i Održivog razvoja Hrvatske – OraH.

Nije se proslavio ni Mato Artuković koji je donio ‘mršavih’ 0,27 posto glasova koaliciji Esih-Hasanbegović-Neovisni za Hrvatsku-Hrvatska stranka prava. Najviše je za stranku ‘povukla’ Bruna Esihs gotovo 40 posto, Zlatko Hasanbegović s 19,79 posto te Željko Glasnović s nešto više od deset posto glasova od ukupnog broja osvojenih.

Brođanka Neda Aberle listi Marijane Petir donijela je tek 0,13 posto glasova.

U Brodsko-posavskoj županiji, definitivni je pobjednik ovih izbora, očekivano, Hrvatska demokratska zajednica s nešto više od 34 posto glasova, potom slijedi SDP koji je osvojio 16,40 posto glasova. Iznenađenje možda predstavljaju sljedeći na listi – HRAST – Pokret za uspješnu Hrvatsku odnosno koalicija HKS, HSP AS I UHD koji su zajedno prikupili 9,55 posto glasova u Županiji. Četvrti je po redu Mislav Kolakušić sa 7,60 posto, u stopu ga slijedi Živi zid sa 6,78 posto glasova, a MOST bi, pita li se samo žitelje Županije, također zaslužio mandat u Parlamentu s nešto više od pet posto glasova birača iz ovog dijela Hrvatske.

Prema točnom broju glasova svojih birača, situacija nakon jučerašnjih izbora za trinaest kandidata iz Brodsko-posavske županije izgleda ovako:

DANIJEL MARUŠIĆ  9747 glasova 
RUŽICA VUKOVAC  1130 glasova 
ZORAN JUKIĆ  671 glas
TATJANA JAKŠIĆ  196 glasova 
MLADEN SUDAR  142 glasa
MATO ARTUKOVIĆ 129 glasova
MARIO STRINAVIĆ 97 glasova
PETER TOT-ĐERĐ 70 glasova
NEDA ABERLE 64 glasa
ILIJA DRAGELJEVIĆ 25 glasova
IGOR POPILKA 21 glas
LJUBICA GEBHARD 20 glasova
PATRICIA HRKAČ POPILKA 13 glasova
Komentari