Nakon radionica za učenike u prošloj školskoj godini, u Elektrotehničkoj i ekonomskoj školi Nova Gradiška nastavljaju s aktivnostima u okviru projekta “Stop vršnjačkom nasilju” kojega realiziraju u suradnji s Informativno pravnim centrom iz Slavonskog Broda.

Kako ističu, 14. rujna klinička psihologinja Davorka Čavar-Lovrić održala je predavanje za roditelje učenika drugih razreda.

Posebno je naglasila ulogu obitelji kao modela u ponašanju i ulogu škole kao podrške kad se neki oblici nasilja među vršnjacima već pojave. Radi se o konstantnom obliku agresivnog (fizičkog ili verbalnog) zlostavljanja, vrijeđanja ili omalovažavanja pojedinca.

Ova vrsta nasilja može imati i svoj suptilniji oblik koji je teže prepoznati, pogotovo ako žrtva pati u sebi i ne govori o tome što joj se događa.

U novije vrijeme susrećemo se i sa specifičnim oblikom nasilja nazvanim cyber bulliyng – radi se o vrijeđanju i ponižavanju putem društvenih mreža na internetu (u ovo ubrajamo i nedozvoljeno objavljivanje nečijih slika, video zapisa ili javno vrijeđanje i negativno i posprdno komentiranje drugih osoba).

Izuzetno je važno s djecom razgovarati o svim oblicima nasilja i negativnog ponašanja prema drugima jer oni sami (pogotovo učenici mlađe dobi) ponekad nisu svjesni da neki oblici njihovog ponašanja spadaju u nasilje ili barem neprimjerene oblike ponašanja. Roditelji su imali dosta pitanja i pokazali koliko je ova tema aktualna i potrebna, ističu u novogradiškoj Elektrotehničkoj i ekonomskoj školi.

Komentari
Prethodni članakČlanovi Atletskog kluba Nova Gradiška ponovno uspješni!
Sljedeći članakOdržani XXV. Rešetarački susreti pjesnika