Tradicionalno, blagdan svetog Vinka u subotu su proslavili i voćari i vinogradari sa Slavče. U organizaciji novogradiške Udruge voćara i vinogradara Slavča točno u podne upriličena je svečanost blagoslova vinograda i voćnjaka, a mlade trsove blagoslovio je župnik župe Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije Nova Gradiška vlč. Mario Sanić.

– Ovo je naša tradicija koju smo s radošću nastavili i ove godine. Nadamo se da će nam godina biti rodna. Udruga okuplja članove od Kovačevca, Slavče, grada sve do Ljupine. Naše se aktivnosti svode na uređenje puteva, jaraka, nastojimo voditi brigu i o zaštiti nasada. Slavča se danas sve više urbanizira, nekada je ovaj kraj bio prekriven vinogradima, sada ih je puno manje. Tu su uglavnom manji vinogradi i nasadi prilagođeni našim potrebama osim nekih većih kao što je onaj našeg vinogradara Siniše Hoborke – kaže Vlado Ivković, član Udruge voćara i vinogradara Slavča.

Vinogradima i voćarima i ove se godine pridružio gradonačelnik Vinko Grgić koji im je uputio čestitke i dobre želje za uspješnu vinogradarsku i voćarsku godinu.

Nakon blagoslova vinograda, proslava sv. Vinka, zaštitnika vinograda i vinogradara, nastavila se diljem Slavče uz tradicionalne slavonske specijalitete, kobasice, slaninu, kuhano vino, rakiju i tamburaše.

 

 

Komentari
Prethodni članakPreminuo Stjepan Bakarić, umirovljeni svećenik Požeške biskupije
Sljedeći članakPolicijski službenici zaplijenili 150 kg duhana, protekli tjedan 10 prometnih nesreća s materijalnom štetom