Novogradiška Liga za borbu protiv raka dr Zorislav Slović, već tradicionalno, sutra će obilježiti Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice, Dan mimoza. U središnjoj gradskoj Ulici u Novoj Gradiški od 10,00 sati dijelit će našim sugrađankama informativne materijale o ovoj bolesti i mimoze, a sav prikupljeni prihod namijenit će daljnjem radu i aktivnostima novogradiške Lige za borbu protiv raka. Podsjetimo, rak vrata maternice na ljestvici učestalosti malignih bolesti u žena nalazi se odmah iza vodećeg raka dojke. U Hrvatskoj svake godine obolijeva više od 300 žena godišnje, a umre ih, na žalost, 100.

Hoće li pandemija koronavirusu dodatno utjecati na porast teških oboljenja, tek će se vidjeti. Upravo zbog toga, Dan mimoza je ove godine važniji no ikad, upozorava specijalistica školske medicine i glavna tajnica Hrvatske lige protiv raka dr. Neda Ferenčić Vrban:

– Jednoj mladoj ženi je dijagnosticiran početni rak vrata maternice, ali ona zbog straha nije otišla na preporučene zahvate i on se razvijao i prešao u invazivni karcinom s metastazom. Rak neće čekati da covid pandemija prestane, kao ni podrhtavanje tla, nego će se razvijati i dovesti do negativnih posljedica za pojedinca, ali i njegovu obitelj – kaže.

Komentari
Prethodni članakRešetari imaju novu suvremenu led rasvjetu
Sljedeći članak33 nove pozitivne osobe u Brodsko posavskoj županiji, dvije osobe preminule od COVID-19