Cijela Hrvatska će danas biti ponovo obojena u ljubičasto, boju najmanjih heroja u čijim malenim grudima kuca najveće i najhrabrije srce.  Više od 20 hrvatskih gradova okupit će svoje Palčiće i njihove roditelje kako bi u nebo pustili ljubičaste balone, simbol svih njihovih borbi, borbi njihovih roditelja i medicinskog osoblja koje skrbi za njih te neprocjenjive snage i hrabrosti koja se krije u krhkim tjelešcima. Ovoj hvale vrijednoj akciji danas su se pridružili i Novogradiščani.

Među njima naša je sugrađanka Antonela Tomić, majka prijevremeno rođenih blizanaca rođenih u 31. tjednu s gramažom od 1.400 i 1.700 grama:

– To su djeca koja su drugi i treći dan oživljavana, koja su imala sepsu i razne poteškoće u razvoju. Mjesec dana su bili u inkubatoru, bila su to djeca za koju se nije znalo da će preživjeti. Uspjeli su, hvala Bogu, i danas su zdrava i vesela djeca. Danas se obilježava Međunarodni dan svjesnosti o prijevremenom porodu. Nažalost, jako se malo priča o ovome u Hrvatskoj pa i u našem gradu. Stoga smo se odlučili po prvi puta organizirati ovu akciju kako bi podržali naše heroje koji su se izborili s 300, 400, 500 grama, kilogram do kilogram osamsto i preživjeli. Nažalost, mi nismo udruga, mi smo obični mali ljudi koji smo odlučili pokrenuti akciju. Nas tri mame su se skupile putem fb, u vrlo kratkom roku uspjeli smo okupiti ljude, počastiti ih i pustiti na kraju u zrak ljubičaste balone jer je ova boja simbol prijevremeno rođene djece. U Hrvatskoj se godišnje rodi oko tri tisuće prijevremeno rođene djece. Iako nismo udruga, ukoliko netko želi donirati novčani prilog, sva sredstva ćemo uplatiti Klubu roditelja nedonoščadi “Palčići”” koji skuplja novce za kupnju inkubatora u Petrovoj bolnici u Zagrebu – kaže Tomić.

 

no images were found

Komentari
Prethodni članakHumanost na djelu: Gradski se vijećnici odrekli naknada za nastradalu obitelj Džanija
Sljedeći članakNA INTERLIBERU 2018. Uz knjigu Jerka Zovka besplatno dobijete Stevea Jobsa