Još jedna humanitarna akcija u organizaciji novogradiške Udruge za autizam “Sunce” uspješno je provedena zahvaljujući članovima Udruge, brojnim suradnicima, pokroviteljima, ljudima dobre volje.

Ove godine, za razliku od prethodnih, tradicionalni predblagdanski humanitarni koncert Sunca začinila je i izložba svjetski priznatog fotografa Stephana Lupina pod nazivom “Lupinizam za autizam” postavljena u Gradskom muzeju Nova Gradiška.

Povjesničarka umjetnosti, likovna kritičarka i novinarka Branka Hlevnjak opus djela Stefana Lupina nazvala je Lupinizam, odatle i naziv izložbe” Lupinizam za autizam” koji je ujedno i peti Lupinov ciklus u kojem umjetnik kroz fotografiju nastoji prenijeti emocije, sliku neponovljivog duševnog svijeta djece koja, kako tvrde kritičari, isključuju promatračevu ravnodušnost. 

Izložba koja je ganula sve do jednog posjetitelja, potaknula na razmišljanje, probudila želju za humanitarnim djelovanjem posebno je emocionalna bila za predsjednicu Udruge za autizam Sunce, Vesnu Mijatović.

-“Meni je iznimno drago što je Stephan Lupino pristao doći ovdje, još uvijek mi je sve ovo teško za povjerovati i sto puta mu želim reći “Hvala!”. Veliko hvala Gradu, našem gradonačelniku Vinku Grgiću, što nas prate sve ove godine, pomažete i uvijek ste uz nas. Hvala svima koji nas prate i podržavaju: Županiji, izvođačima koji su pristali nastupati na koncertu poslije izložbe, hvala Mariju Latalu, hvala svim novinarima, medijima, svima koji su se odazvali pozivu na izložbu, ma hvala svima, ovo je nešto prekrasno”- izjavila je Mijatović 

Ponosna na sudjelovanje u akciji, ali i na izložbu koja se nalazi u prostorima kojima rukovodi bila je i ravnateljica je Muzeja, Marija Mihaljević, a osim na izložbi izloženih fotografija Lupino je načinio i posebnu liniju križeva, te nekoliko dodatnih fotografija koji su pušteni u prodaju, a sav prihod namijenjen je Udruzi Sunce.

Sretan zbog Lupinova doprinosa, ali i aktivnog rada Udruge bio je i gradonačelnik Nove Gradiške, Vinko Grgić.

-“Izuzetno mi je drago što smo svi skupa nazočni ovom humanitarnom događaju, u ime Grada Nova Gradiška svima želim od srca zahvaliti, ali i uputiti nekoliko riječi. Naše Vesna Mijatović i Melita Dragić svake godine dižu granice svojega rada za nevjerojatan nivo i pravo me zanima što će nas dočekati dogodine jer svaki puta nadmaše same sebe, dovedu nam vrhunske umjetnike, vrhunske glazbenike i vrhunske sadržaje koju upotpunjuju sliku Nove Gradiške kao umjetničkog grada. Obratio bih se i svom prijatelju Lupinu jer izuzetna mi je čast što imamo jednog takvog umjetnika koji prezentira našu djecu, naše ljude iz ovog grada. Stephane ja ti se zahvaljujem i jedino kako ti se možemo odužiti jest da nađemo mogućnosti da tvoj trag u obliku tvoje skulpture kroz dogledno vrijeme postavimo negdje u gradu. Ja se nadam da će Novogradiščani to podržati i da će Lupino biti zauvijek u našem gradu”- poručio je gradonačelnik Grgić 

Nakon otvorenja izložbe i razgledavanja vrhunskih portreta korisnika Udruge za autizam Sunce uslijedio je i humanitarni koncert na kojem su nastupili Željko Krušlin-Kruška, Zoran Sambolek, Tamburaški sastav Tkanica, te Marko Škugor, a svi ljudi željni pomoći ovoj udruzi mogli su ostaviti dobrovoljni prilog zahvaljujući kojem će Senzorna soba za osobe s autizmom konačno biti završena.

Komentari
Prethodni članakUsusret Danu grada: Svečana sjednica Dječjeg gradskog vijeća i Dječjeg foruma / Foto
Sljedeći članakSletio kamionom s autoceste A3 kraj Okučana, liječnici se bore za život vozača