Iz Kutine je početkom tjedna krenulo pješačko hodočašće Kutina – Vukovar od 204 km. Na hodočašće je krenulo 18 hrvatskih branitelja među kojima je ove godine i jedna žena. Vladimir Balgač Alf, idejni začetnik ovog hodočašća, istaknuo je kako je ovo treće hodočašće u znak zahvale i sjećanja na sve branitelje i žrtve stradale u Vukovaru tijekom Domovinskog rata.

Kako je rekao,  branitelji Kutine tijekom hodočašća sklopili su dragocjeno prijateljstvo s vukovarskom Udrugom djece s mentalnim poteškoćama “Vukovarske iskrice” s kojom suradnju njeguju i unaprjeđuju te su oni nedavno bili i u Kutini. Izrazio je zadovoljstvo što je prihvaćen prijedlog da Vukovar i Kutina postanu gradovi prijatelji budući da su mnogi kutinski branitelji branili Domovinu u Vukovaru, istaknuvši među njima Damira Pučaka i Damira Markuša, a veze s Vukovarom ne prestaju, već naprotiv suradnja se proširuje.

Gradonačelnik Kutine Andrija Rudić zahvalio je hodočasnicma na čuvanju i promicanju istine o Domovinskom ratu i žrtvi Vukovara, najavljujući organizirani odlazak kutinskih gradskih vijećnika u Vukovar, te rad na uspostavi prijateljstava dvaju gradova. Usprkos iznimno vrućem vremenu hodočasnici niti u jednom trenutku nisu dvojili oko kretanja na put, jer ovi vremenski uvjeti, kaže Balgač, nisu ništa u odnosu na ratno razdoblje i ono što su proživljavali ranjenici i njihovi suborci. Hodočasnike i njihov put prije polaska je posvetio vlč. Andrzej Vosko iz župe Katolička Slatina.

Hodočašće  traje sedam dana a  jedna od postaja na njihovom putu  bila je i Nova Gradiška, gdje su kod Spomen obilježja poginulim, umrlim i nestalim hrvatskim braniteljima odali počast paljenjem lampiona i molitvom.
Članovi Udruge hrvatskih dragovoljaca domovinskog rata  i Specijalne policije iz Domovinskog rata “ZEBRE”, pod pokroviteljstvom Grada Nova Gradiška priredili su jučer doček braniteljima-hodočasnicima. Novogradiški branitelji uvijek se spremno odazivaju posebno kada je riječ o ovakvim plemenitim akcijama, potvrdio  je  Arsen Granda predsjednik Udruge dragovoljaca domovinskog rata grada Nova Gradiška.

no images were found

Dio teksta: OVDJE

Komentari
Prethodni članakNogometaš Jose Fonte u pratnji Novogradiščanke Franke Mlađen na EU prvenstvu / Foto / Video
Sljedeći članakŠirokopojasni internet – nove brzine, bolja usluga i veće zadovoljstvo stanovnika Nove Gradiške i okolnih općina