Bez kvalitetnih radnih mjesta i dostojanstvenog rada ne može biti ni socijalne pravde, a ni demografskog oporavka, poručili su jučer iz Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) u povodu Svjetskog dana socijalne pravde, koji se obilježava 20. veljače, prenosi N1

SSSH podsjeća da su Ujedinjeni narodni (UN) za ovogodišnje obilježavanjeSvjetskog dana socijalne pravde izabrali temu dostojanstvenog rada i njegove uloge u globalnim migracijama, a da podaci za Hrvatsku pokazuju kako glavni uzrok iseljavanja iz Hrvatske nije nezaposlenost nego potraga za kvalitetnijim poslom.

“Žalosno je i znakovito da upravo u vrijeme ekonomskog oporavka kvaliteta radnih mjesta u Hrvatskoj ubrzano opada”, navode iz SSSH. Poručuje da bez kvalitetnih radnih mjesta ne može biti ni socijalne pravde ni demografskog oporavka.

SSSH također navodi da nedavno objavljeni podaci pokazuju kako Hrvatska uvjerljivo vodi po udjelu prekovremenog rada (8,4 posto naprema europskog prosjeka od svega 2,3 posto), da u imamo daleko najnižu razinu ravnoteže radnog i privatnog života, te da hrvatski radnici zbog vremena provedenog na poslu imaju poteškoća u ispunjavanju obiteljskih obaveza.

Sigurnost radnog mjesta, mogućnost pomirenja radnog i privatnog života, zdravi i sigurni uvjeti rada, postupanje s radnicima s poštovanjem i uvažavanjem, mogućnost učenja i napredovanja temeljenog na radu i zaslugama, poštivanje radnih prava u praksi, pa i sloboda sindikalnog organiziranja i djelovanja, samo su neke od odrednica kvalitetnih radnih mjesta, kakvih u Hrvatskoj nedostaje, ističe SSSH.

Izvor:N1/Foto:Ilustracija

Komentari
Prethodni članakUdruga “Pozitiva”: Kad se udruže novogradiški psiholozi
Sljedeći članakVečeras predstavljanje knjige Moja dva stoljeća, autorice Nevenke Nekić