Europski statistički ured objavio je usporedne podatke o rastu plaća u 2022. godini.

Prosječne neto plaće po satu rada u cijelom gospodarstvu dosegnule su 22,9 eura u EU-u i 25,5 eura u eurozoni. U usporedbi s 2021. plaće su porasle za 4,4 posto u EU i za 4,0 posto u eurozoni.

Statistika pokazuje da su plaće u poslovnom sektoru, koji uključuje prerađivačku industriju, građevinarstvo i uslužni sektor, rasle brže od onih u neposlovnom, koji uključuje javni sektori i poljoprivredu. U eurozoni su plaće u neposlovnom sektoru porasle 2,9 posto, dok su plaće u poslovnom sektoru rasle po stopi od 4,4 posto. Pritom je najveći rast zabilježen u građevinarstvu (+4,9 posto), a nešto manji u industriji (+3,9 posto) i uslužnom sektoru (+4,5 posto).
U cijeloj EU su plaće u neposlovnom sektoru porasle 3,2 posto dok su poslovnom sektoru porasle 4,9 posto u industriji, 5,2 posto u građevinarstvu i pet posto u uslugama.

Prošle su godine prosječni troškovi rada po satu u EU, koji uključujući plaće i davanja državi, iznosili 30,5 eura, odnosno 34,3 eura u zemljama članicama eurozone.

Najniži bruto troškovi rada zabilježeni su u Bugarskoj (8,2 eura) i Rumunjskoj (9,5 eura), a najviši u Luksemburgu (50,7 eura), Danskoj (46,8 eura) i Belgiji (43,5 eura).

Hrvatska se cijenom sata rada od 12,1 euro nalazi pri europskom dnu. Osim Bugarske i Rumunjske, iza nas je još samo Mađarska s troškovima od 10,7 eura.

 

Komentari
Prethodni članakMirela Relković: Kupi mi – vrijeme
Sljedeći članakSutra u Domu kulture kazališna predstava Otvoreni brak