Prije 29 godina Hrvatsku su priznale članice Europske unije, a Njemačka, koja je uz Vatikan u tome imala ključnu ulogu, uspostavila je 15. siječnja i diplomatske odnose s Hrvatskom, koja je istog datuma 1998. završila i mirnu reintegraciju u ratu okupiranoga hrvatskog Podunavlja. Kad je Hrvatska 15. siječnja 1992. postala međunarodno priznata, Domovinski rat bio je u jeku, a gotovo trećina države bila je pod okupacijom tadašnje JNA i srpskih pobunjenika. Na svoje priznate granice Hrvatska je izišla tek šest godine poslije, nakon mirne reintegracije istočne Slavonije i Podunavlja.

U večeri priznanja prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman u emotivnom je govoru naciji poručio: “Današnji dan – 15. siječnja 1992. – bit će zlatnim slovima uklesan u cijelu 14-stoljetnu povijest hrvatskog naroda na ovome prostoru, za nas svetom tlu, između Mure, Drave, Dunava i Jadrana.” Svojim je suradnicima rekao: “Stvorili smo međunarodno priznatu Hrvatsku. Slavimo noćas, a onda zasučimo rukave na izgradnji nove demokratske države.”

U povodu međunarodnog priznanja Hrvatske danas u 10 sati kod središnjeg spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u Novoj Gradiški bit će položeni vijenci i odano štovanje poginulim hrvatskim braniteljima.

Komentari
Prethodni članakNovogradiški Industrijski park proizvodi kućice za austrijsko tržište
Sljedeći članak[ANKETA] POHOD DO MEDALJE ILI NEVIĐENI DEBAKL? Pitamo vas kako će Hrvatska proći na Svjetskom prvenstvu