Hrvatske vlasti miješale su se u rad javnih medija, a novinari koji su istraživali korupciju, organizirani kriminal ili ratne zločine često su bili izloženi maltretiranju.

Hrvatska je nazadovala za čak 11 mjesta na rang-listi zemalja o slobodi medija koju objavljuje međunarodna organizacija Reporteri bez granica (RSF) i sada se nalazi na 74. mjestu među 180 zemalja, piše Glas Slavonije.

RSF, pri izradi popisa, uzima u obzir nekoliko čimbenika – nasilje i zastrašivanje, stupanj pluralizma, neovisnost medija, okruženje za rad medija i autocenzura, pravni okvir, transparentnost i infrastruktura koja podržava produkciju vijesti. Prema izvješću RSF-a, hrvatske vlasti miješale su se u rad javnih medija, a novinari koji su istraživali korupciju, organizirani kriminal ili ratne zločine često su bili izloženi maltretiranju.

Komentirajući novo izvješće Reportera bez granica, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Saša Leković izjavio je kako se tako negativnom izvješću nitko tko prati situaciju u hrvatskim medijima ne treba čuditi.

– To se podudara sa svim izvješćima o stanju medija u Hrvatskoj koje su izradile stručne međunarodne organizacije i institucije, neovisno jedna o drugoj te s onim na što HND neprekidno godinama upozorava javnost i hrvatske vlasti – rekao je Leković.

Komentari
Prethodni članakJe li Bolonjski sustav podbacio ?
Sljedeći članakObilježavanje obljetnice osnutka 3. gbr. “Kune”