U Hrvatskoj se danas provode izbori za Europski parlament.

Zbog pravila da ih se ne smije objavljivati prije nego se zatvore biračka mjesta u državi članici Europske unije čiji birači posljednji glasuju, Državno izborno povjerenstvo (DIP) će prve privremene rezultate izbora za Europski parlament, u nedjelju, 26. svibnja, objaviti odmah poslije 23 sata na svojoj mrežnoj stranici www.izbori.hr. 
U Europskoj se uniji najkasnije zatvaraju biračka mjesta u Italiji i to u 23 sata, zato se rezultati izbora ne smiju objavljivati prije nego se ona zatvore, pojasnio je DIP. 
Zakonom kojim je na razini EU propisan izbor članova u Europski parlament, propisano je da izborna tijela država članica Unije ne smiju objavljivati izborne rezultate prije nego se zatvore biračka mjesta u državi članici Unije čiji birači posljednji glasuju.
Ta se odredba odnosi ne samo na objavu službenih, već i na objavu privremenih, pa tako i djelomičnih rezultata izbora, tj. rezultata po obrađenim pojedinim, odnosno svim biračkim mjestima pojedine općine/grada. 
Nakon zatvaranja biračkih mjesta u Hrvatskoj, dakle od 19, pa sve do 23 sata, DIP će, u određenim vremenskim intervalima, objavljivati podatke o broju obrađenih biračkih mjesta te o odazivu birača na tim mjestima.
Prve privremene izborne rezultate, objavit će u nedjelju odmah iza 23 sata, a potpune, prema očekivanju tijekom ponedjeljka, 27. svibnja. 

Birači u Hrvatskoj će izabrati 12 zastupnika u Europskom parlamentu na izborima 2019. godine, što je za jedan više nego na izborima 2014. godine. Od 12 izabranih, 11 će zauzeti svoja mjesta nakon izbora, a preostali jedan nakon povlačenja Ujedinjenog Kraljevstva iz EU-a.
Građani EU na izbore izlaze od 23. do 26. svibnja i biraju nove zastupnike Europskog parlamenta koji će ih predstavljati sljedećih pet godina.
Osim u Hrvatskoj, 12 hrvatskih zastupnika za Europski parlament birati će se i u inozemstvu, u 46 država.
Biraju se po proporcionalnoj zastupljenosti i preferencijalnim glasovanjem u jednoj izbornoj jedinici koju čini cijela država, uključujući i biračka mjesta određena izvan Hrvatske, u diplomatsko-konzularnim predstavništvima. 

Komentari