U nedjelju, 5. siječnja od 7.00 do 19.00 sati održat će se drugi krug izbora za predsjednika Republike Hrvatske. Birači mogu birati između dva kandidata, aktualne predsjednice Kolinde Grabar Kitarović i Zorana Milanovića.

Podsjetimo,Vlada Republike Hrvatske je 14. studenoga 2019. donijela Odluku o raspisivanju izbora za Predsjednika Republike Hrvatske.

Izbori za predsjednika Republike Hrvatske održavaju se svake pete godine.

Posljednji izbori za predsjednika Republike Hrvatske održani su 28. prosinca 2014. odnosno 11. siječnja 2015. Predsjednik Republike Hrvatske bira se na temelju općeg i jednakog biračkog prava, neposredno na izborima tajnim glasovanjem na mandat od pet godina.

Tko ima pravo birati?

Pravo birati na ovim izborima imaju hrvatski državljani s navršenih 18 godina. Biračko pravo osigurano je i državljanima Republike Hrvatske koji se u vrijeme izbora zateknu izvan granica države, kao i onim državljanima Republike Hrvatske koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj. Ovi birači svoje biračko pravo ostvaruju u sjedištima diplomatsko-konzularnih predstavništava Republike Hrvatske.

Tko provodi izbore i kako?

Tijela koja provode izbore su Državno izborno povjerenstvo, općinska izborna povjerenstva, gradska izborna povjerenstva, Gradsko izborno povjerenstvo Grada Zagreba te birački odbori.

Izborna promidžba i izborna šutnja

Izborna promidžba počinje danom objave liste kandidata za predsjednika Republike Hrvatske od strane Državnog izbornog povjerenstva, a završava 24 sata prije dana održavanja izbora.

Rezultati izbora

Predsjednik Republike Hrvatske, bez obzira da li na izborima sudjeluje jedan ili više kandidata, bira se većinom glasova svih birača koji su glasovali. Na ponovljenom izboru izabran je kandidat koji dobije najveći broj glasova birača koji su glasovali. Ako kandidati dobiju isti broj glasova, izbor se još jednom ponavlja.

Rezultati izbora objavljuju se na mrežnoj stranici Državnog izbornog povjerenstva www.izbori.hr.

Gdje se mogu dobiti potrebne informacije i obrasci?

Sve informacije namijenjene biračima kao i svi obrasci i ostali dokumenti vezani uz ove izborena dostupni su na mrežnoj stranici Ministarstva uprave.

Komentari