Šokiraju i cijene voća i povrća – već danima. Samo su šljive dvostruko skuplje nego lani. Tako će sigurno cijena rasti i pekmezu. Jedni traže šljivu za ljetno osvježenje, a drugi za džem. No, svi ljubitelji šljiva danas imaju jednu zajedničku stvar – šok zbog cijena po kojima se to voće prodaje.
Prije točno deset godina šljive su na domaćim tržnicama koštale 5 kuna, s godinama cijena je rasla na 7, na 10, pa sve do maksimalnih 11 kuna za kilogram. Međutim, u nizu poskupljenja, rast od 100 posto u odnosu na prošlu godinu – bilježi upravo šljiva. Teško je naći pravi razlog tom poskupljenju osim trgovačke marže, jer šljiva je ista i mahom dolazi iz Slavonije. Međutim, cijena joj se u Hrvatskoj itekako razlikuje.
Ove godine za kilogram šljiva treba izdvojiti 2,90 eura ili 22 kune, no cijena se ovisno o podneblju razlikuje.
Grožđe se prije devet godina na tržnici moglo kupiti za 9,99 kuna, dok ćete danas za kilogram tog slatkog voća morali izdvojiti 22,53 kune (2,99 eura). Poskupljenje od samo 127 posto. Oni s dubokim novčanikom bi rekli ništa strašno. Što se tiče lubenice, ona je 2014. išla za 3,99 kune po kilogramu, a danas ćete je kupiti za 5,20 kuna (0,69 eura) po kilogramu, prenosi Dnevno.hr.
Mrkvu danas plaćamo 10.47 kuna (1,39) dok smo je prije devet godina plaćali 10 kuna. Jedno od povrća koje nije previše poskupjelo su i tikvice. Danas ih plaćamo 1,49 eura, odnosno 11,23 kuna po kilogramu, dok smo ih tada plaćali 10 kuna po kilogramu. Isto kao i tikvice, danas plaćamo i krastavce, koje smo u kolovozu 2014. kupovali za šest do osam kuna.
I tako će se Hrvatska za većinu stvari ponovno morati okrenuti uvozu, no i ono uvozno je sada skuplje no ikada.