Kažu da glazbu u duši i svemir može čuti…

Dirnuti srca, maštati, putovati, biti iskren, biti dobar, biti glazbenik, misija je brojnih članova pjevačkih društava koji su se sinoć okupili u dvorani “Relković” novogradiškog Doma kulture na još jednoj, 22. županijskoj Smotri pjevačkih zborova “Susret pjesme i prijatelja”.

Uspješni domaćini i ove su godine bili članovi Hrvatskog pjevačkog društva “Graničar”, društva koje ove godine puni 131 godinu promicanja hrvatske glazbene kulture i očuvanja hrvatske kulturne baštine.

Kroz mnoge godine svoga rada i postojanja, Hrvatsko pjevačko društvo “Graničar” uspješno je ustrajalo na tom putu. Nekoliko puta u povijesti “Graničar” je, zbog toga što je njegovao hrvatsku riječ i kulturu bio zabranjivan i morao prestajati s radom. Ali, uvijek iznova plemeniti i vrijedni ljudi ponovno su pokretali rad ovoga društva.

Tako je bilo i 29. siječnja 1993. godine kada je na inicijativu i uz pomoć novogradiškog ogranka Matice hrvatske i Matice hrvatskih umirovljenika Grada Nova Gradiška ponovno pokrenut rad društva. Od tada to današnjih dana, “Graničar” ponosno pronosi ime našega grada diljem Hrvatske i inozemstvu.

Na ovogodišnjoj su smotri pjevačkih zborova i ove godine okupili brojna pjevačka društva, njihove, sada već “stare” prijatelje, članove Hrvatskog pjevačkog glazbenog društva “Sloga” Pitomača, Hrvatskog pjevačkog društva “Davor” Slavonski Brod, Mješovitog pjevačkog zbora Društva “Hrvatska žena” Vukovar, žensku pjevačku skupinu Kulturno prosvjetnog društva “Sloga” Pakrac, Hrvatskog pjevačkog društva “Urbata” iz Davora, Gradski pjevački zbor Lipik i Hrvatsko pjevačko društvo “Tomislav” iz Cernika.

Na cjelovečernjem koncertu, sjajnim su se nastupom predstavili i domaćini, HPD “Graničar” pod dirigentskom palicom Julijane Žirovčić.

Gosti i domaćini svim posjetiteljima i ovoga su puta pružili istinski glazbeni užitak sjajnim odabirom skladbi domaćih i stranih autora, a pljesak publike i odobravanje, vjerujemo, i ovoga puta bila im najveća nagrada.

U ime domaćina, riječi dobrodošlice gostima i prijateljima uputio je predsjednik Hrvatskog pjevačkog društva “Graničar” Ivan Koren, a druženje je, kao i u svim ovakvim prilikama, nastavljeno onim obveznim “trećim poluvremenom”, druženjem prijatelja uz obećanje da će se sresti i dogodine.

Želimo im puno uspjeha na njihovu budućem glazbenom putu!

Autor naslovne fotografije: Jasminka Vuković

 

Komentari
Prethodni članakOtvoren športsko rekreacijski centar „Ivo Petranović“
Sljedeći članakTiskovna konferencija Živog Zida Brodsko-posavske županije