Danas se pouzdano zna da je loša fizička kondicija isto toliko opasna kao i pušenje ili visoki kolesterol u krvi. Umjerena tjelovježba može značajno smanjiti rizik umiranja od srčanih obolkjenja, raka i drugih uzroka. Polovica tjelesnog slabljenja, koja se općenito povezuju sa starenjem, ustvari je uzrokovano fizičkom neaktivnošću. Razuman program hodanja može rezultirati značajnim poboljšanjima fizičkog i psihičkog blagostanja kod uglavnom sjedeće osobe.

Olakšanje bolova. Mišići i zglobovi se koče i atrofiraju ako ih se redovno ne upotebljava. Hodanje( uključujući vježbe istezanja i jakosti) je najbolja obrana protiv takvih tegoba, zato jer održava fleksibilnost tijela, bez da ga izlaže prevelikoj trešnji i pritisku.

Bolji izgled tijela. Nakon tridesete godine života počinje se gubiti mišićna masa. Primjena odlučnog programa zdravog hodanja pomaže da se ojačaju i toniziraju sve velike, važne grupe mišića, uključujući ramena, ruke, leđa, trbuh i stražnjicu.Hodanje poboljšava i krvnu cirkulaciju i fleksibilnost mišića. Dobro, možda nećete biti u stanju ponovno steći figuru koju ste imali u svojoj mladenačkoj dobi, ali žustro hodanje pomoći će vam da izgledate kao neko tko je u dobroj kondiciji, pristao, zdrav, koliko je moguće za vašu dob i vaš stil života.

Ako hodate uspravno, ojačat ćete mišiće koji održavaju dobar položaj tijela, a možda ćete se osloboditi i evetualnih bolova u križima.

Smanjenje stresa. Znanstveno je dokazano da hodanje može imati učinak prirodnog umirujućeg sredstva. Znamo da je dnevni žiot pun stresova. Srce ubrzano radi, raste krvni tlak i mišići su napeti.

Brojne studije su pokazale su da već 15 minuta hodanja ljude relaksira i održava ih u tom stanju više od jednog sata. Za vrijeme hodanja smanjuje se nervna napetost, olakšva depresija i poboljšava moć koncentracije.

Pomoć za pametnije razmišljanje. Redovna tjelovježba stimulira funkciju mozga. Hodanje poboljšava krvnu cirkulaciju i dovod kisika organizmu, a dešavaju se i značajne biokemijske promjene u mozgu. Hodanje pruža vrijeme za razmišljanje. Mnogi umjetnici i filozofi vjerovali su da im hodanje pomaže da jasno i kreativno razmišljaju.

Jačanje srčanoplućne kondicije. Žustro hodanje jača srce, koje onda radi efikasnije i sporije nego srce nekoga koji nije umkondiciji.

Kosti postaju jače. Hodanje usporava gubitak koštane mase, to jest pojavu osteoporoze( šupljikavost kostiju).jače izražena osteporoza može dovesti do loma kosti.

Gubljenje prekomjerne tjelesne težine. Nakon dobi od 25 godina, metabolizam – brzina kojom tijelo izgara kalorije – se usporava i organizam se teže rješava masnoća. Najbolji način za održavanje poželjne tjelesne težine je kombinirati manji unos „masnih“ kalorija u tijelo s tjelovježbom.

I zabava je i lako je. Danas je u svijetu, ali i kod nas, popularno grupno hodanje.Skupi se društvance i svi hodaju premaunaprijed određenom cilju, upoznavajući tako svoju okolinu, dolazeći s njom u mnogi intimniji kontakt, nego kad se juri automobilom.Za vrijeme takvog hodanj ima puno druženja, razgovora, smije i pjevanja.

Nema sporskih ozljeda. To je jedna od najvećih razlika izme hodanja i drugih sportova. Pri hodanju nema trzajeva, niti ekstremnih pritisaka, kad se tjelesnatežina prenosi sa stopla na stopalo.

Ako ste zdravi, ne trebate liječnikovu suglasnost prije nego počnete s programom hodanja. Međutim, ako se oporavljate od neke bolesti ili ozljede konzultirajte svog liječnika. Mnogi strzučnjaci tvrde da umjereno hodanje je najbolji način da se organizam uključi u normalni ritem života, nakon, recimo, srčaanog ili moždanog udara.

Hodanje može pomoći u kontroli krvnog tlaka i šećerne bolesti.

Ne morate kupovati specijalnu opremu. Sve što trebate vjerojatno već imate u ormaru, osim možda odgovarajućih tenisica za hodanje, koje će te morati kupiti.

Hodanje možete prilagoditi sviojem dnevnom rasporedu. Hodanje nije jedna od onih vježbi koje uzmu „komadinu“ od dva sta od vašeg dana. Ako je distanca pogodna, možete hodati na posao i s posla. Možete prošetati sa svojim psom.

Hodato možete bilo gdje i bilo kada. Gradske ulice ili seoski putevi, dan ili noć, kiša, magla ili snijeg – sve su to pogodne situacije za hodanje.

Hodanje je vježba od koje nećete odustati. Prema tome, kad vas neki pametan prijatelj ili znanac pozoe da malo prohodate, učite to.

Hodanj eće vam pružiti velika zadovoljstva. Uvijek ima nečeg zanimljivog oko nas što se može zapaziti.

Jednostavno, osjećat će te se bolje,a usput možete skinuti i koji kilogram

Dr. Ivo Belan

Foto: ilustracija

Komentari
Prethodni članakDobro je znati: Tko se sve može prijaviti za „plinske vaučere”
Sljedeći članakVjeronaučno natjecanje: Ekipa Gimnazija Nova Gradiška zauzela drugo mjesto