Prodaja je izazvala brojne komentare u javnosti, kako službene, tako i neslužbene. U poslovnim krugovima spominje se mogućnost ulaska radne snage s tržišta Bosne i Hercegovine. Koliko je istine u tome?

Atlantic Grupa je u prvoj polovici 2017. ostvarila ukupni prihod od prodaje u iznosu od 2,5 milijarde kuna, što u odnosu na prvo polugodište 2016. godine predstavlja rast od dva posto posto, piše Poslovni dnevnik. Dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) iznosi 281,5 milijuna kuna i veća je za 8,4 posto, dok je neto dobit nakon manjinskih interesa porasla za 15,4 posto na 154,1 milijun kuna. Unatoč smanjivanju tržišnog udjela maloprodajnih lanaca u sastavu Agrokora kao najvećeg kupca, Atlantic Grupa je širenjem suradnje s drugim kupcima ostvarila ukupan rast prodaje u prvom dijelu godine.

Uz odlične poslovne rezultate, prvih šest mjeseci obilježilo je dezinvestiranje proizvodnje sportske prehrane i fokusiranje na razvoj brendiranog poslovanja u ovom segmentu. Tvornice u njemačkom Bleckedeu te u Novoj Gradišci preuzeo je strateški partner, belgijska kompanija Aminolabs, za ukupan iznos do 200 milijuna kuna. U pogonu u Novoj Gradišci Atlantic je zadržao manjinski udio, a objema tvornicama nastavit će ugovorno proizvoditi Atlanticov asortiman sportske prehrane. 

Tema pogona u Novoj Gradiški bila je aktualna i na sjednici Županijske skupštine Brodsko-posavske županije na kojoj su vijećnici tražili odgovor o tome jesu li županijski čelnici upoznati s time hoće li strateški partner zadržati radnike koji tamo rade.

– Ovih dana bili smo svjedoci brojnih medijskih napisa o prodaji pogona Atlantic grupe u Novoj Gradiški. Budući je župan s tog područja on je kompetentan da odgovori na to pitanje i vjerojatno ima jako puno informacija. Prodaja je izazvala brojne komentare u javnosti, kako službene, tako i neslužbene. U poslovnim krugovima spominje se mogućnost ulaska radne snage s tržišta Bosne i Hercegovine, konkretno Bosanska Gradiška. Bojimo se sindroma Agrokor. Pitanje glasi: Postoje li garancije za očuvanje radnih mjesta postojećih zaposlenika i hoće li i što poduzeti izvršna vlast Brodsko-posavske županije u svezi s tim? – pitao je vijećnik Pero Jelinić (DM NL). Nažalost odgovor na ovo pitanje nisu dobili. uslijedilo je tek obećanje da će se provjeriti što je s istinitošću navoda.

Podsjetimo, u tvornicu energetskih pločica u Novoj Gradiški, uloženo je više od 120 milijuna kuna. Bila je jedina od 16 tvornica grupe jer je prva izrađena ‘s ledine’, a započeli su s radom sredinom ožujka 2015. godine sa  42 zaposlenih u pogonima u kojima se proizvodi 450 energetskih pločica u minuti što je oko 85 milijuna na godišnjoj razini, a 99 posto proizvodnje namijenjeno je zapadnom europskom tržištu. 

Uspješno premostili krizu Agrokora

„Atlantic Grupa je u prvoj polovici 2017. ostvarila rast prodaje na većini tržišta na kojima posluje te rast profitabilnosti u gotovo svim poslovnim područjima. Iznimno smo zadovoljni rezultatima koji iznova pokazuju stabilnost poslovanja, opravdanost strategije koja se oslanja na ulaganje u vlastite brendove i snažnu distribuciju, te uspješno upravljanje rizicima na svim poljima. Strateškim partnerstvom s renomiranim europskim proizvođačem sportske prehrane za treće strane nastavili smo s restrukturiranjem Strateškog poslovnog područja Sportska i aktivna prehrana, usmjeravajući vlastite snage na razvoj brendiranog poslovanja. Uspješno smo premostili i ograničenja vezana uz teškoće s kojima se suočava naš najveći kupac, te nastavljamo s razvojem distribucijskog poslovanja, koje kontinuirano raste, s vlastitim i principalskim brendovima jednako”, komentirao je Emil Tedeschi, predsjednik Uprave Atlantic Grupe. Članak u cijelosti možete pročitati OVDJE.

Komentari