Povodom događanja u gradskom vijeću Grada Nova Gradiška i odgađanju (2 puta) sjednice zbog nedostatka kvoruma, oglasila se prigodnim priopćenjem i Hrvatska narodna stranka-liberalni demokrati Grada Nova Gradiška.

“Gradska organizacija Hrvatske narodne stranke oštro osuđuje događanja vezana uz neodržavanje posljednje sjednice gradskog vijeća. Iako u ovom mandatu ne participiramo u radu ovog predstavničkog tijela smatramo da gradski vijećnici moraju biti spremni preuzeti odgovornost i svoje mišljenje izraziti glasovanjem. Građani našega grada dali su im povjerenje da zastupaju njihove stavove i mišljenja, a ne da se kao interesne skupine povode za uskim osobnim i stranačkim interesima. Napuštanje sjednice ili neodaziv na istu pojedinih gradskih vijećnika znak je neodgovornog ponašanja prema našim građanima.

Umjesto donošenja odluka, kvalitetne i demokratske rasprave te zauzimanja stavova ZA – PROTIV ili SUZDRŽAN, najgore je moguće rješenje napuštanje sjednice i moguće licitiranje s raspuštanjem gradskog vijeća. Ovim činom moguće je na dulji rok blokirati funkcioniranje grada, a sav teret kao i uvijek do sada nositi će građani. Iako je primarna zadaća gradskog vijeća korektiv izvršne vlasti pribjegava se politikanstvu i skupljanju jeftinih političkih bodova. Smisao demokracije je zauzimanje različitih stavova i izražavanje mišljenja ali i borba za postizanje konkretnih ciljeva na dobrobit građana. Da li se iza neodržane sjednice gradskog vijeća krije namjerno izazivanje krize i želja za rasipanjem novca kroz mogući trošak prijevremenih izbora jer neki nemaju petlje jasno izreći svoj stav? Zašto se na ovakav način izigrava povjerenje građana? Bježanjem od dužnosti i odgovornosti pojedini se gradski vijećnici ponašaju poput propalih đaka i neradnih seljaka. Umjesto pokretanja dijaloga i korištenja zakonskih i poslovnikom predviđenih mogućnosti pribjegava se ciljanom izazivanju kriznog stanja i trivijalizaciji predstavničkog tijela kojemu je svrha služenje građanima. Ako je gradsko vijeće u protekle tri godine funkcioniralo zašto se sada 353 dana prije slijedećih lokalnih izbora izaziva kriza? S kojim razlogom se pojavljuju kolektivne amnezije gdje nitko ništa nije znao, a opet će isti ljudi biti spremni treće nedjelje mjeseca svibnja 2013. godine tražiti povjerenje
građana. Do kada tako?

 

Stoga ovim putem pozivamo gradske vijećnike da preostalo vrijeme svojih vijećničkih mandata
izvršavaju preuzete obveze odgovorno, časno i dosljedno, konstruktivnim radom i zalaganjem na dobrobit svih građana jer politička arena je u gradskoj vijećnici, a ne na ulici.”

Autor: Nikola Knežević

 

Komentari
Prethodni članakPolitička smjena dr. Zorana Jukića
Sljedeći članakNastavak akcije “Korak za Ljubicu”