“Umjesto da se unaprijed brinemo, bolje je da unaprijed razmišljamo i planiramo.”

Ova poznata izreka W. Churchilla točno opisuje stanje i situaciju u kojoj se nalaze razne udruge. Da brigu treba zaboraviti, a stvarati lijepe uspomene pokazuju članice i članovi Hrvatske kulturno umjetničke udruge “Trenk” Nova Gradiška. Odlučili su krenuti s radom početkom lipnja, čim su mjere popustile, te isplanirali put u Novalju na otok Pag, sredinom rujna, 11. i 12. (subota i nedjelja).
– U Novalji smo jako lijepo prihvaćeni, osjećamo se domaće, kao kod kuće. Nastup smo imali u subotu navečer na Trgu Bazilike, pred brojnom publikom, a predstavili smo se običajem žetve iz novogradiške Posavine. Budući da je lijepo vrijeme, okupili su se brojni turisti i domaće stanovništvo, a hrabri su i zaplesali s nama u kolu. Pjesmu smo nastavili cijelom rivom, a mnoštvo ljudi nas je pratilo i pjevalo s nama. Točno se može vidjeti koliko nedostaju kulturne manifestacije, koje nas sve zajedno vesele. Naši mladi tamburaši, svirali su do dugo u noć na rivi, divan ambijent uz more. – ističe tajnica Udruge, Vesna Vlaović. Lijepo vrijeme iskoristili su i za kupanje, druženje, veselje i zbližavanje, jer sve to čini jednu udrugu, uspomene koje se pamte.
– Naša putovanja uvijek su zanimljiva, vesela, pjeva se i pleše kad god možemo, od autobusa, plaže, terasa. Drago mi je da smo posjetili i grad Pag, koji ima bogatu povijest. Što mogu dodati, sreća je pa se možemo okupiti, što je ovo jedna divna ekipa, koja je otvorena za sve planove. Mladi su uvijek puni ideja, inovativni, a mi stariji smo uhodani kako nešto organizirati i to super funkcionira. Naravno, bez financijske potpore grada Nova Gradiška ovo ne bi mogli realizirati, stoga im se zahvaljujemo na tome. Ime našega Grada toliko puta se spomenulo, pokupili smo brojne simpatije, a mislim da i na godinu idemo u Novalju – zadovoljno kaže Verica Vuković, predsjednica.
Naravno, rujan je za folkloraše posebno važan jer se tada održavaju Vinkovačke jeseni, najvažnija folklorna manifestacija u Hrvatskoj. Trenkovci su izabrani kao predstavnici Brodsko-posavske županije. Nikada nisu nastupili u Vinkovcima, pa su posebno uzbuđeni. Sve mora biti savršeno; nošnje, frizure, obuća, pjesma, ples, osmijeh. Pripremali su se dosta dugo, a predstavit će se običajem berbe i komušanja kukuruza u selima novogradiške Posavine, točnije, sela Sičica.
Gledati ih možete u nedjelju 19.09. u svečanom mimohodu folklornih skupina, od 10.00h na HTV 2. Za kraj poručuju svima da im se pridruže, da ne dvoje hoće li stići uz posao, obitelj i druge obaveze.
Komentari
Prethodni članak“Cry Macho”: Oproštajni film Clinta Eastwooda
Sljedeći članakOŠ Ljudevita Gaja: Zelena čistka školskog okoliša