Prijatelji Josipa i Monike Vrakić zamolili su nas da prenesemo zamolbu roditelja čiji je sin Marko teško obolio. Kako su objavili na svom fb statusu, već tri mjeseca vode životnu borbu za svoga sina Marka Vrakića kojemu je jedina pomoć transplantacija koštane srži. Kako ističu Markovi roditelji, Hrvatski registar je pretražen i nema potencijalnih davatelja. Već neko vrijeme pretražuje se Svjetski registar.

– Ni u snu nismo mogli zamisliti da bi nam se ovo moglo dogoditi i sada ovisimo o nekome drugome. Nikada u životu nisam tražio od nekoga nešto. Ovim putem želim zamoliti sve koji žele, koji su u mogućnosti i koji mogu darivati krv za registar da daju. Ovo ne tražim samo za svoga sina već za svako dijete kojemu baš vi jednoga dana možete spasiti život. Hvala od srca svima koji su to već učinili – napisao je na svom fb otac malog Marka, Josip Vrakić.

Kako bi se pronašli eventualni donatori, akcija darivanja krvi i  uzimanje uzoraka za tipizaciju organizirana je u srijedu, 29. siječnja u Slavonskom Brodu. Krv mogu darovati osobe starosti od 18 do 40 godina.

U suradnji sa Službom za transfuziju Kliničkog bolničkog centra Osijek u srijedu, 29. siječnja 2020. godine u vremenu od 09,00 – 19,00 sati ( pauza 13,00 – 14,00 sati) u prostorijama Crvenog križa u Slavonskom Brodu, Starčevićeva 13., održat će se akcija dobrovoljnog darivanja krvi te uzimanje uzoraka za tipizaciju.

Upisati se može svaka zdrava osoba od 18-40 godina, a nakon popunjavanja pristupnice, daje se jedna epruveta krvi za HLA tipizaciju (utvrđivanje antigena tkivne snošljivosti). Ako su HLA podudarni s oboljelima, kontaktirat će vas Hrvatski registar radi postupka darivanja krvotvornih matičnih stanica.

U Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica mogu se upisati sve zdrave osobe od 18 do 40 godina. Svi koji se do 40 rođendana upišu u Hrvatski registar mogu biti darovatelji koštane srži ili perifernih matičnih stanica do 65 godine života.

Nakon popunjavanja pristupnice i zdravstvenog upitnika, daje se uzorak krvi ( oko 7 ml) u epruvetu i predaje u Zavod za tipizaciju tkiva kako bi se odredili antigeni tkivne snošljivosti. Uzorak krvi za tipizaciju uzima se kao i ostali uzorci koji se daruju za određivanje npr. krvne slike ili biokemijskih nalaza.

Pacijenti koji se liječe od leukemije, limfoma, mijeloma ili sličnih krvnih bolesti jedni su od najčešćih korisnika krvotvornih matičnih stanica.

Napominjemo da se uzorak može dati na svakoj redovitoj akciji darivanja krvi.

 

Komentari
Prethodni članakTražite posao?! Evo što se nudi u Novoj Gradiški i okolici
Sljedeći članakKino Nova Gradiška: Dokumentarna priča o najvećem i najkontroverznijem nogometašu svih vremena