Tijekom sezone gripe 2023./2024. do sada je pristiglo 69 prijava oboljelih od gripe, od kojih je u zadnjem tjednu (46. tjedan) pristiglo 11 prijava. Slučajevi oboljelih od gripe zabilježeni su u desetak županija.

Među pristiglim prijavama kliničke gripe stopa incidencije je najveća u djece predškolske dobi.

Prema podacima Nacionalnog referentnog centra za gripu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u laboratorijskim uzorcima sporadično je potvrđen virus gripe tip A.

Prema podacima Europskog centra za sprečavanje i suzbijanje bolesti, i u ostalim državama Europske unije bilježi se sporadična pojava oboljelih od gripe.

Očekuje se da će sezona gripe 2023./2024. biti slična lanjskoj sezoni, kad smo imali blaži intenzitet epidemije gripe.

Gripa, od koje svake godine oboli približno deset posto građana, slična je prehladi, no donosi mnogo ozbiljnije tegobe, a može biti i smrtonosna, ovisno o snazi virusa i otpornosti organizma.

Pranje ruku je najjednostavniji i najdjelotvorniji način sprječavanja rinovirusnih prehlada. Nedodirivanje nosa ili očiju drugi je način. Osobe koje su prehlađene trebaju uvijek kihati ili kašljati u papirnatu maramicu i zatim ju baciti. Ako je moguće, treba izbjegavati bliske, dulje kontakte s osobama koje su prehlađene. Budući da rinovirusi mogu preživjeti i do tri sata izvan nosnih putova na predmetima i koži, čišćenje površina dezinfekcijskim sredstvom koje ubija viruse moglo bi pomoći u sprječavanju širenja infekcije.

Komentari
Prethodni članakVečeras u kinu crna komedija “Mjesto zločina”
Sljedeći članakU petak u Novoj Gradiški koncert poznatog gospel ansambla ‘Agape’