4. rujna u jutarnjim satima, policijski službenici Postaje granične policije Slavonski Brod koji rade na poslovima suzbijanja krijumčarenja migranata i sprječavanja nezakonitih migracija su u Lužanima zaustavili automobil austrijskih nacionalnih oznaka kojim je upravljao 23-godišnji državljanin Rumunjske, a u vozilu se nalazilo osam stranih državljana koji su nezakonito ušli u Republiku Hrvatsku.

U isto vrijeme u neposrednoj blizini zaustavljen je još jedan automobil talijanskih nacionalnih oznaka, kojim je upravljao 34-godišnji državljanin Rumunjske, a u vozilu je prevozio 11 stranih državljana.

Zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma vozači u dobi od 34 i 23 godine su uhićeni, a strani su državljani dovedeni u službene prostorije nadležne policijske postaje.

Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da su osumnjičeni iz koristoljublja za unaprijed dogovoreni novčani iznos prevozili strane državljane do krajnjeg odredišta.

Zbog počinjenog kaznenog djela Protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma protiv 23-godišnjaka i 34-godišnjaka slijedi kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

Istoga dana, oko podneva, policijski službenici Postaje granične policije Slavonski Brod su također u Lužanima uočili kombi rumunjskih nacionalnih oznaka koji su zaustavili. Vozilom je upravljao 27-godišnji rumunjski državljanin, dok se u vozilu nalazilo 13 stranih državljana koji su nezakonito ušli u Republiku Hrvatsku.

Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da je osumnjičeni iz koristoljublja prevozio strane državljane koji su prethodno isti dan, preko rijeke Save nezakonito prešli državnu granicu iz Bosne i Hercegovine u Republiku Hrvatsku.

Policijski službenici protiv osumnjičenog podnose kaznenu prijavu Općinskom državnom odvjetništvu u Slavonskom Brodu zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma, dok će se prema stranim državljanima provesti postupak sukladno Zakonu o međunarodnoj i privremenoj zaštiti te Zakonu o strancima.

Komentari
Prethodni članakJoš jedan filmski hit: Valdova priča
Sljedeći članakProšlotjedni nadzori prometa na cestama: Najveća nepropisna brzina izmjerena kod Nove Kapele