Iako grah nije jelo koje poslužujemo nedjeljom, ovo je jedan od klasika naše kuhinje i rijetke su kuće u kojima se ne sprema neka varijanta ovog izdašnog zimskog jela. Ugrijat će vas u hladne dane, a cijela će kuća mirisati „domaće“ što je baš ono što nam treba u ovom hladnom dijelu godine.

Potrebni Sastojci:

grah, 900 g iz konzerve
polutrajna kobasica, 400 g
lovorov list, 5
glatko brašno, 60 g
češnjak, 4 režnja
koncentrat rajčice,
1 žlica
ulje, sol i papar

Priprema je vrlo jednotavna: 

  1. Kobasice dobro operemo pod mlazom vode, narežemo na kolutove debljine jednog centimetra, stavimo u lonac s vrelom vodom i kuhamo na laganoj vatri po uputama na pakiranju.
  2. U tavi ugrijemo 2-3 žlice biljnog ulja, dodamo glatko brašno, sve zajedno malo izmiješamo i pržimo dok brašno ne počne dobivati boju.
  3. Zatim protisnemo češnjak, dodamo koncentrat rajčice, ponovo malo izmiješamo sastojke, ulijemo po prilici 300 ml vode u kojoj su se kuhale kobasice, te pjenjačom miješamo da ne ostanu grudice.
  4. Dobivenu smjesu prelijemo u lonac s kobasicama, sve zajedno izmiješamo, dodamo lovorov list, te na srednje jakoj vatri kuhamo 20-ak minuta.
  5. Zatim dodamo ocijeđeni grah iz konzerve i dalje kuhamo dok se grah dobro ne ugrije.
  6. Gotovo jelo začinimo solju i paprom, stavimo u tanjure, posipamo sjeckanim peršinom i poslužimo.

Izvor: Fini Recepti

Foto: Ilustracija

Komentari