Neuobičajeno ili pak ne, današnja, 16. sjednica Gradskog vijeća Grada Nova Gradiška prošla je u relativno mirnom tonu i kakvom, takvom konsenzusu gradskih vijećnika pa je i uobičajeni „Aktualni sat” ponovno „iznjedrio” stara, nova pitanja vezana uz svakodnevno funkcioniranje grada i njegovih građana.

Za mjesec dana trebali bi dobiti novu prometnu signalizaciju, tj. semafore kod tvrtke „Fina”, problem koji je godinama bio „rak rana” ovog dijela grada i mjesto na kojem su se često događale prometne nesreće.

Kako je istaknuo gradonačelnik Vinko Grgić, nakon ovog, trebalo bi biti riješeno pitanje reguliranja prometa i na raskrižju kod tvrtke „Tang”. Najavio je i početak radova, sljedećeg tjedna, na kružnom toku u središnjem dijelu grada kod zgrade gradske uprave, a do kraja godine trebala bi se ishoditi građevna dozvola za još jedan kružni tok, kod prodavaonice „Paun” u Gajevoj ulici. Njegova bi gradnja, ističe Grgić, trebala krenuti sljedeće godine.

Na upit SDP-ove Jelene Kovre o potrebi tretiranja komaraca u gradu, spasonosno je rješenje najavila pročelnica Mihaela Đeraj. Naime, ovoga petka, 14. i subote, 15. ovog mjeseca krenut će se s dezinsekcijom komaraca jer su, kako su procijenili stručnjaci Zavoda za javno zdravstvo, komarci „prevršili” mjeru s više od 15 uboda u minuti.

Na upit gradske vijećnice Vesne Đapić što je s uklonjenom klupom kraj autobusnog stajališta u Gajevoj ulici te dokle se stiglo s radovima na sportskom centru „Slavča” odgovorio je gradonačelnik Grgić.

Kako je istaknuo, problem s klupom će biti riješen u najkraće moguće vrijeme, a radovi na uređenju sportskog centra na Slavči su kasnili zbog neuobičajenih količina kiše za ovo doba godine. Uglavnom, čekaju nas novi nogometni centar na umjetnoj travi, proširenje košarkaških terena, uređene svlačionice i dodatni sadržaji.

HDZ-ov Antun Škvorčević osvrnuo se na, po njemu, ignoriranje aktualne gradske vlasti i sporog ili gotovo nikakvog reagiranja na postavljena pitanja gradskih vijećnika te upitao hoće li gradonačelnik Grgić odlaskom u Hrvatski sabor moći kvalitetno obavljati gradonačelničku funkciju.

– Moja je misija pomoći gradu Nova Gradiška i njegovim građanima u svakom pogledu i s tim ciljem odlazim u Hrvatski sabor – odgovorio je Grgić.

Pitanje funkcioniranja javne rasvjete u Frankopanskoj ulici i ovoga je puta postavila HDZ-ova Ljiljana Ptačnik, no poentirao joj je gradonačelnik ustvrdivši da se s postavljanjem led rasvjete u ovoj ulici krenulo jučer. Međutim, ističe, i dalje nisu zadovoljni dinamikom izvođenja radova.

HDZ-ov Željko Bešlić apostrofirao je pitanja uređenja Trenkove ulice koja je, po njemu, u katastrofalnom stanju te demografske obnove i sve prisutnijeg odlaska ljudi iz grada i Slavonije. Kako je istaknuo, samo na biračkom mjestu gdje on glasuje evidentirano je smanjenje skoro 30 % broja upisanih birača. Smatra da se ovom problemu treba prići sustavnije i ozbiljnije.

S tvrdnjama se, djelomično, složio i aktualni gradonačelnik, no smatra da bi cjelovita rješenja trebala ići s „vrha” države.

Međutim, ima i stvari koje vesele. Tako je apostrofirao povećanje zahtjeva za upis djece u vrtić koji se svakim danom sve više povećava.

– Dajemo sve od sebe kako bi zaustavili negativne trendove odlaska ljudi, no smatramo da moramo imati suport s vrha i strateški dokument koji bi regulirao ovu problematiku – kaže Grgić.

SDP-ov Ivan Adžić postavio je pitanje energetske obnove zgrade Nogometnog kluba „Sloga”.

– Radi se o investiciji vrijednoj 1.3000.000,00 kn kojom će se smanjiti troškovi energenata i poboljšati standard igrača i opremljenost objekta – rekao je gradonačelnik.

HDZ-ovu Ljljanu Lukačević zanimalo je kada će ponovno s radom krenuti Vijeće za prevenciju kriminaliteta i Savjet mladih grada Nova Gradiška. Također, uputila je zahtjev za kvalitetnijom razinom organiziranja pojedinih manifestacija u gradu te odgovornijeg pristupa u tom pogledu. Na pojedine manifestacije gradski se vijećnici ne pozivaju ili poziv dobivaju u posljednji tren.

Kako joj je odgovorila pročelnica Mihaela Đeraj, oba tijela bi trebala uskoro početi s radom. Savjet mladih je, konačno, dobio puni saziv, a Vijeće za prevenciju kriminaliteta uskoro bi trebalo imati prvu sjednicu u novom sazivu.

Na postavljeno pitanje SDP-ovog Igora Babića o potrebi veće kontrole i prometovanja automobila u središnjoj gradskoj Ulici slavonskih graničara, gradonačelnik Grgić mu je odgovorio da nas uskoro očekuje potpuna zabrana prometa u ovom dijelu grada.

SDP-ovog Zorana Gazibarića zanimali su radovi na nogometnom igralištu u Ljupini te pitanje postavljanje sanitarnih čvorova u društvenom domu u ovom mjestu.

– Danas je potpisan ugovor za rekonstrukciju nogometnog igrališta u Ljupini, a i drugo pitanje će uskoro biti riješeno – odgovorio je Grgić.

Na pitanje Vlatka Greinera o potrebi izgradnje još jednog dječjeg vrtića te mogućnosti da pripadnici Hrvatske vojske rade na raščišćavanju pojedinih objekata u gradu odgovorio mu je gradonačelnik Grgić.

– Razmatramo soluciju za izgradnjom još jednog vrtića, a raduje i činjenica da bi pripadnici Hrvatske vojske uskoro trebali krenuti s radovima uređenja tridesetak objekata u gradu koji su devastirani, zarasli i predstavljaju ružnu sliku grada. U suradnji s MORH-om ovi će se radovi obaviti o trošku države – kaže Grgić.

SDP-ovog Marijana Radića zanimalo je dokle se stiglo s realizacijom pojedinih projekata u Industrijskom parku, konkretno, Tenološkom inkubatoru, CEKOM-u u kojem bi bilo smješteno tridesetak obrtnika te izgradnji komunalne infrastrukture.

– Radi se o projektima višemilijunske vrijednosti koji će velikim dijelom biti financirani sredstvima europskih fondova. Do kraja mjeseca očekuje nas potpisivanje ugovora za izgradnju Tehnološkog inkubatora, sljedeći mjesec bi trebala krenuti realizacija i to je, zapravo, gotova priča.

Što se tiče CEKOM-a, postupak je još uvijek u proceduri, a ugovori za izgradnju komunalne infrastrukture u Industrijskom parku, vrijednosti sedam milijuna kuna su potpisani. U osmom mjesecu kreće se i s realizacijom fotonaponske elektrane, do 1. srpnja ugovori bi trebali biti potpisani. Radi se o projektu prekogranične suradnje gdje ćemo također povući europska sredstva, a korist će biti višestruka – kaže Grgić.

Predsjednica Gradskog vijeća Ljepša Rakas Vujčić postavila je pitanje prenamjene zgrade Caritasa i bivše prodavaonice „Varteks”.

Kako joj je odgovorio gradonačelnik, zgrada Caritasa bi, najkasnije za mjesec dana trebala biti završena. U njoj će svoj prostor naći Turistička zajednica, info soba te svečana gradska vijećnica. Radi se o multifunkcionalnom prostoru koji će, svakako, imati svoju svrhu. U zgradu bivše prodavaonice „Varteks” koju je Gradu darovalo Ministarstvo državne imovine, uskoro bi trebao biti preseljen „Slavonski dućan” koji svakim danom bilježi sve veći promet i okuplja proizvođače novogradiškog kraja.

A sad o izvršenjima Proračuna…

U nastavku sjednice Gradskog vijeća gradski su vijećnici razmotrili godišnje izvješće o izvršenju Proračuna Grada za 2018. godinu.

Pojašnjavajući pojedine stavke gradonačelnik Grgić je ustvrdio da je do određenih promjena došlo zbog činjenice da su pojedini projekti trebali biti prolongirani, ali će se svi realizirati.

– Negdje se uštedjelo, no mogu reći da smo jedan od malo gradova koji ima takvu realizaciju Proračuna, dobili smo i bezuvjetnu reviziju, stoga mogu reći da sam apsolutno zadovoljan s njegovom realizacijom – ustvrdio je Grgić.

– Vidljiva je dobra realizacija prihoda od poreza i prireza na dohodak (oko 31 milijun kuna) te komunalne naknade, financijskih teškoća nije bilo i možemo reći da smo zadovoljni – ističe predsjednik Kluba vijećnika SDP-a Franjo Kikić.

Za razliku od njih, HDZ-ov Klub vijećnika nikako nije zadovoljan:

– Bili smo protiv takvog Proračuna i u trenutku njegova izglasavanja i rekli da je nerealan i prenapuhan. I sada dijelimo to mišljenje, smatramo da je izvršen samo s 82 posto. Vi govorite o terminima uštede, mi govorimo o nerealiziranim projektima poput opskrbe pitkom vodom, gradske šetnice, sveučilišnog Campusa. Program razvoja gospodarstva je realiziran samo s 42 % i to „upada u oči” – istaknula je predsjednica Ljiljana Lukačević.

Zašto druge Izmjene i dopune Proračuna

U nastavku sjednice gradski su vijećnici raspravljali o izvješćima o izvršenju Programa održavanja komunalne infrastrukture u gradu, a potom se očitovali i o Prijedlogu drugih izmjena i dopuna Proračuna Grada Nove Gradiške za 2019. godinu.

– Izmjene su potrebne zbog činjenice da smo uključili još jedan projekt koji je vezan za grad, a koji se može kandidirati prema državnom Proračunu. Radi se o kapitalnom projektu adaptacije i multimedijalnog opremanja Centra za posjetitelje „Vrata Slavonije”.

Prema državnom Proračunu financiranje bi bilo u iznosu 80:20 posto. Vrijednost je projekta 1.050.000,00 kuna. 800 tisuća kuna bi se financiralo iz državnog Proračuna, 250 tisuća kuna iz sredstava Proračuna Grada. U izmjene i dopune su uvrštena i sredstva koja smo morali osigurati za izbore za Vijeća nacionalnih manjina u iznosu od 47 tisuća kuna. Smanjena su i sredstva za izgradnju dječjeg igrališta u Ljupini – pojasnila je pročelnica za financije Ljiljana Ranisavljević.

– Iznenadio nas je i prvi rebalans u travnju pa smo imali veća očekivanja od ovoga jer smo smatrali da se možda približio realitetu. Bilo bi nam drago da ste nas pozvali i pojasnili što je projekt idiličnog naslova Centar za posjetitelje „Vrata Slavonije”. Ono što mi vidimo je da su smanjena sredstva za dva kapitalna projekta, Društvenog doma te dječjeg igrališta u Ljupini. Najprije ste povećali sredstva, sad ih smanjujete – ustvrdila je HDZ-ova Ljiljana Lukačević.

Poentirao joj je u ime Kluba SDP-a Marijan Radić:

– Proračun je „živo tkivo” i kao planski dokument podložan svakodnevnim promjenama. Sve ovo treba promatrati u svjetlu ulaska Hrvatske u Europsku uniju i mogućnosti korištenja sredstava kako europskih tako i svih ostalih fondova. U tom svjetlu treba razmatrati i ove promjene Proračuna – odgovorio je Radić.

 

Komentari
Prethodni članakProdajem kukuruz u zrnu – 095/816-78-64
Sljedeći članakDanas na Goricama obilježavanje 28. obljetnice osnutka 3. satnije 3. bojne 3. gardijske brigade „Kune”