Današnja 27. sjednica Gradskog vijeća Grada Nova Gradiška počela je dodjelom javnih priznanja Grada zaslužnim pojedincima i ustanovama koje, zbog epidemioloških mjera, nisu mogle biti uručene u povodu Dana grada, 8. prosinca. Medalje, Priznanja i Grb Grada Nova Gradiška uručili su predsjednica Gradskog vijeća Ljepša Rakas Vujčić i zamjenik gradonačelnika Borislav Vidošić.

Evo ovogodišnjih dobitnika:

NAGRADA GRADA NOVE GRADIŠKE dodijeljena je MIRKU GOLOVRŠKOM, prof.,

za izniman cjeloživotni doprinos na unapređenju i promicanju vrijednosti osnovno školskog obrazovanja.

GRB GRADA NOVE GRADIŠKE dodijeljen je:

EVICI KRALJIĆ, za izniman doprinos u promicanju osobnosti grada Nove Gradiške u svojim umjetničkim djelima diljem lijepe naše i izvan njenih granica.

Fasadersko-ličilačkom obrtu “CINDRIĆ FASADE I INTERIJERI“, za dugogodišnje uspješno organiziranje rada i poslovanja te značajne poslovne rezultate,

Radio klubu „NOVA GRADIŠKA“ 9A1AAY, za dugogodišnje zalaganje u promicanju tehničke kulture prvenstveno među mladima te izuzetnog doprinosa u održavanju komunikacije grada Nove Gradiške s vanjskim svijetom tijekom Domovinskog rata

MEDALJA GRADA NOVE GRADIŠKE dodijeljena je:

LJILJANI ŠOCH, vlasnici obrta za usluge EXCLUSIVE EVENTS, za poticanje razvoja obrtništva i uspješno organiziranje manifestacije „Sajam vjenčanja Exclusive“.

MLADENU ŠAŠU, za dugogodišnji nesebičan, požrtvovan rad i djelovanje u Dobrovoljno vatrogasnom društvu Nova Gradiška,

MARKU TOKIĆU, za iznimne rezultate i doprinos u promicanju sporta-kuglanja u Novoj Gradiški kao i za doprinos u Domovinskom ratu,

Frizerskom salonu FANCY hairdesing&academy, za uspješno poslovanje i razvoj obrtništva te promicanja uslužne djelatnosti,

Kazališnoj udruzi glumaca amatera „KUGLA“ NOVA GRADIŠKA, za značajan doprinos u razvoju kazališno amatersko djelovanja na području grada Nove Gradiške,

Tvrtki „PLANET RAČUNALA“ Nova Gradiška, za nesebičan i hvale vrijedan doprinos u humanitarnom djelovanju prema udrugama s područja grada Nove Gradiške,

Udruzi osoba s intelektualnim teškoćamaSUNCOKRET „ Nova Gradiška za dugogodišnje zalaganje u području zaštite i promicanja prava i interesa djece i mladih s teškoćama u razvoju i osoba s intelektualnim teškoćama.

 

Naglasci s Aktualnog sata: Je li Nova Gradiška korona žarište, što je sve realizirano…

Gradski vijećnik Zoran Gazibarić postavio je pitanje o trenutnoj epidemiološkoj situaciji u gradu i okolici.

– Na sjednici Stožera civilne zaštite Brodsko posavske županije održanoj proteklog utorka saznali smo alarmantne podatke o oboljelima na novogradiškom području. Osjetan je porast broja zaraženih u Novoj Gradiški i cijelom novogradiškom području. Pojavio se britanski soj koji znači i brže širenje koronavirusa. Grad Nova Gradiška od 15. veljače do 10. ožujka ima 143 zaražene osobe, a Slavonski Brod 54 osobe. Samo općina Rešetari ima 65 zraraženih. Bivša općina Nova Gradiška u tom periodu bilježi 363 zaražene osobe; u odnosu na istočni dio županije, oboljelih je u Novoj Gradiški 80 posto od toga broja.

Zabrinjava i činjenica da u Novoj Gradiški bilježimo 12 pozitivnih osoba rođenih između 2002. i 2015. godine, dakle britanski soj napada i djecu. Na razini Brodsko posavske županije gotovo 53 učenika i učitelja su u izolaciji, a od toga broja 80 posto na novogradiškom području.

U Industrijsko obrtničkoj školi jedan je razred u izolaciji, u Elektrotehničkoj i ekonomskoj školi jedan razred i profesor su u izolaciji, u Gimnaziji su četiri djelatnika oboljela, Osnovna škola Ljudevita Gaja jedan razred i dva učitelja, u gradskoj Osnovnoj školi Mato Lovrak pet je razreda u izolaciji. Znači da imamo gotovo 14 razreda u izolaciji, među njima i određeni broj oboljelih učitelja i učenika. Cijepljeno je na razini Brodsko posavske županije svega 5 posto stanovništva. Građani se ne prijavljuju na cijepljenje i apeliram na građane da se prijave za cijepljenje.

Na sjednici Županijskog stožera civilne zaštite Brodsko posavske županije sutra će se razmotriti hoće li se ići s novim mjerama s ciljem smanjenja broja novozaraženih. To se, prije svega, odnosi na smanjenje broja osoba na javnim i privatnim okupljanjima,  te povećanje nadzora nad radom ugostiteljskih objekata. Budući se smatra da su škole također izvor žarišta, sutra će se na sjednici Županijskog stožera civilne zaštite razmotriti i hoće li sve osnovne i srednje škole s područja zapadnog dijela Brodsko posavske županije ići na C model, odnosno online nastavu. Zasada se nastava odvija normalno i ukoliko ne bude povećanja broja oboljelih, nastava će se i dalje odvijati kao i dosada. Razmotrit će se i reguliranje rada tijela gradske i županijske uprave i samouprave – odgovorio je načelnik Stožera civilne zaštite Brodsko posavske županije Marko Ćosić.

HDZ-ov Željko Bešlić zamolio je građane na pridržavanje epidemioloških mjera te čestitao dobitnicima javnih priznanja Grada Nova Gradiška. Javljanje je iskoristio kako bi apostrofirao sve one projekte koji su bili planirani, plaćeni a nisu realizirani:

– Ulica svetog Vida za koju je ishođena građevinska dozvola još 2017. godine, staza u Kovačevcu sa sjeverne strane, Ulica slavonskih graničara, kružni tok kod HEP-a, geodetski projekt Ulice Zrinskih, geodetski projekt Purgarićeve ulice, projektna dokumentacija za Željezničku ulicu do Segeda, Ulice bana Josipa Jelačića i Grgura Ninskog, Kožarska ulica, pristupna cesta na Zagrebačku ulicu, šetnica uz Šumetlicu, Mažuranićeva ulica, staza u Ljupini… Sve skupa za dokumentaciju je izdvojeno oko milijun kuna. Tu je i projekt studentskog kampusa, Gradska vijećnica, dižemo kredit od 15 milijuna kuna za koji nas uvjeravaju da nećemo otplaćivati.

Obećano, a neizvršeno: Gradsko groblje, Mažuranićeva ulica, Prvča, energetska obnova zgrade MUP-a, pješačka staza u Prvči, ulice Mala i Trenka koje nisu do kraja završene i rekonstruirane – „podvukao” je Bešlić.

HDZ-ov Antun Škvorčević postavio je pitanje što je s projektom CEKOM-a, tko je sada direktor Industrijskog parka i koliko je zaposlenih u Industrijskom parku u protekle četiri godine:

– Što se tiče CEKOM-a nije da se nije radilo ništa. Imali smo određene sastanke s partnerima, poništena je javna nabava i donesena je zajednička odluka da se projekt prolongira do šestog mjeseca. V. d. direktora Industrijskog parka je Marko Ivković, a u Industrijskom parku nije došlo do novih zapošljavanja, već je njihov broj čak i smanjen – odgovorio mu je zamjenik gradonačelnika Borislav Vidošić.

HDZ-ova Ljiljana Ptačnik čestitala je nagrađenima na javnim priznanjima, također i čestitala predsjednici Gradskog vijeća Ljepši Rakas Vujčić na korektnom i savjesnom vođenju sjednica ovoga tijela gradske vlasti:

– Nažalost, u protekle četiri godine smo bili „grad slučaj”, često puta na konkretna pitanja dobivali smo vrlo uopćene odgovore ili nisu imali veze s postavljenim pitanjima. Svjedočili smo u protekle četiri godine pričama o parku za velike i male, Centru vrata Slavonije, slušali o željezničkom nadvožnjaku, vojarni, a dobivali povećanu komunalnu naknadu. Stanje Gradskog groblja i dalje je nepromijenjeno jer ceremonijalni dio ovoga prostora i dalje nije završen. Također, to se odnosi i na regulaciju prometa – kazala je Ptačnik.

HDZ-ov Tomislav Bećirević također je pobrojao sve projekte koji nisu realizirani u proteklom programskom razdoblju:

– Projekt širokopojasnog interneta, Tehnološkog inkubatora, CEKOM-a, projekti su koje ste obećavali, a niste realizirali. Žao mi je što smo građanima cijenu vode povećali za 50 posto, podigli cijenu naknade za groblja, naknade za odvoz smeća, a nismo im omogućili adekvatnu naknadu i podigli im kvalitetu života u našem gradu.

Žao mi je što smo se posljednjih godinu dana bavili „samima sobom”, a nismo pomogli poduzetnicima i našim građanima kao u drugim gradovima. Što se tiče gradskog bazena smatramo da ga je trebalo napraviti i prije, također i gradski vrtić, a ne novu gradsku vijećnicu – rekao je.

Postavio je i pitanje prodaje zemljišta u Prvči, što je s obećanim adrenalinskim parkom u Prvči, popravljanjem dječjeg igrališta u ovom dijelu grada.

– Izbori su za dva mjeseca, pa će ljudi reći što o svemu misle. Neki projekti, zaista, nisu realizirani, ali moramo konstatirati da se ipak nešto radilo u Novoj Gradiški. Osjetile su se određene promjene u ovom gradu koje su zamijetili građani i svi oni koji su se ovdje zatekli. Ipak se nešto radilo u Novoj Gradiški. Što se tiče Prvče ne znam što bih vam odgovorio jer niste ni postavili konkretno pitanje – odgovorio mu je zamjenik gradonačelnika Borislav Vidošić.

Gradski vijećnik Vlatko Greiner zahvalio se predsjednici Gradskog vijeća na uspješnom vođenju Gradskog vijeća u protekle četiri godine.

– Nije bilo lako, ponekad je bilo burno, ali vi ste ovo stoički odradili. Želim se zahvaliti i svim gradskim vijećnicima na radu. Ovo je politička arena, bilo je tu ponekad teških riječi, unatoč svemu, želim vam ovim putem poželjeti svako dobro i puno zdravlja – rekao je Greiner.

Predsjednica Gradskog vijeća Ljepša Rakas Vujčić postavila je pitanje ispravnog naziva Ulice Josipa Freudenreicha. Kako je istaknula, na oznaci ulice piše da se radi o Ulici Dragutina Freudenreicha. Josip Freudenreich rođen je u Novoj Gradiški i bio je istaknuti glazbeni pedagog, glumac i dramaturg, a Dragutin je bio njegov sin koji nikada nije živio u Novoj Gradiški. Iz tih razloga, zamolila je da se na ovo pitanje koje je uputila naša sugrađanka odgovori i iznađe adekvatno rješenje.

– Dva su moguća rješenja ove situacije, ili ostaviti mogućnost da ostane ta ulica, druga je opcija na tragu toga da se donese nova odluka Gradskog vijeća gdje će se preimenovati ta ulica u Ulicu Josipa Freudenreicha koji je i živio u Novoj Gradiški – odgovorio je pročelnik Goran Tomljanović.

I za kraj aktualnog sata…

Na samom kraju aktualnog sata nazočnim gradskim vijećnicima se obratila i predsjednica Gradskog vijeća Grada Nova Gradiška Ljepša Rakas Vujčić:

– Izuzetna mi je bila čast što sam bila na čelu najvišeg predstavničkog tijela građana Grada Nove Gradiške. Rad nije bio ni jednostavan ni lagan, ali ako mislite za dobrobit svog grada i građana onda ništa nije teško. Želim se zahvaliti izvršnoj vlasti, bivšem gradonačelniku, zamjenicima gradonačelnika na suradnji koja nije uvijek bila idealna, ali javno kažem da su svaki moj prijedlog i primjedba bili dobronamjerni. Zahvaljujem se mojim kolegicama i kolegama iz oporbe što su ponekad imali snage podržati moja mišljenja, bez obzira što smo bili iz različite političke opcije. Zahvaljujem se kolegicama i kolegama iz našeg kluba vijećnika. Odlučili smo ovu sjednicu privesti kraju zajedno, iako već „ptice na grani” u ovom gradu znaju da mi više nismo zajedno.

Život ide dalje, svim vijećnicama i vijećnicima, onima koji će se kandidirati za izvršnu vlast, djelatnicima gradske uprave i službi želim sve najbolje. Građani su ti koji će odlučiti tko će ih predstavljati u sljedeće četiri godine. Što se tiče mene osobno, mogu reći da ja sigurno ostajem vaša sugrađanka i vaša liječnica – zaključila je predsjednica Gradskog vijeća Ljepša Rakas Vujčić.

 

Komentari
Prethodni članakNa granici predočili krivotvorene PCR testove, 11 osoba prekršilo mjeru samoizolacije..
Sljedeći članakOriovac i Slavonija uz bok New Yorku, Londonu, Sydneyju…