Treća sjednica Gradskog vijeća Grada Nova Gradiška i ovoga je puta počela uobičajenim aktualnim satom koji su gradski vijećnici i ovoga puta iskoristili za postavljanje pitanja vezanih uz svakodnevno funkcioniranje grada i njegovih građana te gradskih službi.

Prometna problematika, usporivači prometa, prometovanje središnjom gradskom Ulicom slavonskih graničara i kroz naselje Prvča, izgradnja kružnog toka kod “Kauflanda”, projektno uređenje središta grada, gradski bazen, obnova zgrade Općinskog suda i katastra, uređenje staze i zelenih površina u Ulici baruna Trenka, plavljenje potoka Šumetlice u Prvči, nefunkcioniranje javne rasvjete u gradu, uređenje prostora oko zgrade Gimnazije, ulice kod Gradskog groblja, rekonstrukcija Gajeve ulice, produženi boravak za djecu, opremanje gradskih vrtića i niz drugih komunalnih tema, i ovoga su puta bili u fokusu interesa gradskih vijećnika.

No, gradske je vijećnike zanimalo i stanje u Drvnoj industriji Nova Gradiška te razvoj gospodarstva i povratni efekti Gospodarskog foruma, odnosno najavljenog dolaska pet novih investitora u novogradiški Industrijski park.

HDZ-ovog Željka Bešlića zanimalo je stanje u DING-u:

Čekaju se izvješća nadležnih institucija, odgovorio mu je gradonačelnik Vinko Grgić:

– Znamo problem DING-a. Svi gorući problemi ovoga grada su doslovno naslijeđeni. Ovo Gradsko vijeće nije napravilo niti jedan propust. Nismo zadužili Grad niti za jednu lipu, vodimo računa o svemu. Ne bježimo od problema DING-a, no budući su u tijeku izvidi krim policije i Porezne uprave, čim dobijemo izvješća, napravit ćemo tematsku sjednicu o ovoj temi. Ovo je zajednički problem svih nas.

SDP-ovog Franju Kikića zanimala je obnova zgrade Općinskog suda u Novoj Gradiški i uređenje pješačke staze i zelenih površina u Ulici baruna Trenka. Rekonstruirat će se i zgrada Općinskog suda i zgrada katastra. Rekonstrukcija zgrade suda podijeljena je u dvije faze, prvo ide sanacija krovišta, nakon toga obnova pročelja. Vrijednost je radova oko 800 tisuća kuna, očekuje se potpora Ministarstva kulture. Sljedeće godine ide obnova zgrade katastra. I tu se očekuje sufinanciranje Državne geodetske uprave koja bi trebala “uskočiti” s 50 posto financija.

Na red je došla i Trenkova ulica. Prigodom rekonstrukcije ove ulice iskrsnuli su problemi s električnim kablovima, stoga je došlo do povećanja troškova, no sljedeće godine u ovu će se ulicu uložiti najmanje milijun kuna. Hoće li se ići s nastavkom uređenja ceste ili pješačkim stazama, stvar je dogovora gradskih vijećnika.

Kreću radovi na izgradnji kružnog toka kod “Kauflanda”

Nastavlja se sa svim započetim projektima, izgradnjom teniskih terena na Slavči, djeca će dobiti dječje igralište u gradskom parku, nastavlja se s projektom brzog interneta, ide se u rekonstrukciju i uređenje pojedinih ulica u gradu, energetsku obnovu vrtića, a od ponedjeljka kreću radovi na izgradnji kružnog toka kod “Kauflanda”:

– Odlična vijest! U ponedjeljak, 9. listopada kreću radovi na njegovoj izgradnji. Dobio sam potvrdu investitora i izvođača, molim građane za razumijevanje jer će radovi najvjerojatnije potrajati tri mjeseca – kaže gradonačelnik Grgić.

Najavio je Grgić i nove sveučilišne studije u gradu, a potpisani su i čvrsti ugovori da studij Sestrinstva ostaje u Novoj Gradiški. Osvrnuo se i na stanje gospodarstva u Gradu Nova Gradiška i najavljeni dolazak novih investitora:

– Gospodarski forum je uspio jer smo nakon njega potpisali pet predugovora za realizaciju projekata. Ove tvrtke rade i prilagođavaju se zahtjevima tržišta. Investitori imaju rok od dvije godine da ishode lokacijske i građevinske dozvole i realiziraju svoje ideje. Nitko od njih nije odustao niti ima tu namjeru.Tvrtka “Hladni val” radi, sa zadovoljstvom mogu reći da tvrtka “Klimaoprema” uskoro kreće s izgradnjom novih 12 tisuća kvadratnih metara tvornice u novogradiškom Industrijskom parku. Tu je i tvrtka “Atlantic” koja je također najavila da će kupiti rezerviranu parcelu od 30 tisuća kvadrata. Danas je to možda malo usporeno zbog “trenda fondova”. Naš CEKOM traje već godinu dana, Poduzetnički inkubator je realiziran i vijesti iz Industrijskog parka su odlične.

Odlične ocjene za reviziju, Proračun izvršen sa 43 posto

U nastavku sjednice gradski su vijećnici raspravljali o obavljenoj reviziji Grada Nova Gradiška za 2016. godinu. Kako je istaknuo predsjednik Kluba SDP- Franjo Kikić, Grad je dosada za reviziju uglavnom dobivao uvjetna mišljenja. Ovoga puta situacija je sasvim drukčija. Grad je za reviziju dobio bezuvjetno mišljenje. Što to znači:

– Znači da je Grad Nova Gradiška za svoje poslovanje dobio odlične ocjene. Nisu zabilježene nikakve nepravilnosti ni propusti, a sva financijska izvješća objektivno prikazana.

Na ovakvim rezultatima, u ime Kluba HDZ-a čestitala im je i predsjednica Ljiljana Lukačević.

Na dnevnom redu današnje sjednice Gradskog vijeća našlo se i izvješće o izvršenju Proračuna Grada za prvih šest mjeseci ove godine.

Kako je istaknula pročelnica za financije i proračun Grada Ljiljana Ranisavljević, ukupni prihodi i primici ostvareni su u iznosu 25.539.190,67 kuna što je 43 posto godišnjeg plana.

Ukupni rashodi i izdaci iznosili su 25.480.245,95 kuna što je 40 % godišnjeg plana. Ostvaren je višak prihoda u iznosu od 58.944,72 kune.

Franjo Kikić iznio je stavove Kluba SDP-a:

– Proračun je dobro balansiran i realiziran u okviru plana, no, izostala su sva planirana županijska sredstva iz područja socijalne skrbi, sufinanciranja NG ljeta, studija Sestrinstva, Industrijskog parka, uređenja zaštićene jezgre grada, Gradskog muzeja, uređenja javnih površina, kružnog toka i financiranja gradskih ustanova.

Stavove Kluba HDZ-a iznijela je njegova predsjednica Ljiljana Lukačević:

– Ono što je nama upadljivo činjenica je da se u prvom polugodištu ove godine s više od 50% godišnjeg plana rashodovalo u području aktivnosti i programa koji su, u predizborno vrijeme, stvarali privid napretka, inovativnosti, dinamike događanja. Bilo je brojnih manifestacija u stilu “kruha i igara” i stvarao se dojam urbanosti.

Navela je i konkretne primjere, a posebice ih, kako je istaknula, zabrinjava područje gospodarstva:

– Program poticanja razvoja gospodarstva u prvoj polovici ove godine realiziran je sa samo 17%. Od četiri kapitalna projekta iz ovog programa, tri programa nisu ni “taknuta”. Loše su realizirani i tekući projekti iz ovog programa, sa svega 32 posto poticanje malog i srednjeg poduzetništva, a samo 7 % tekući projekt poticanja zapošljavanja.

Poentirao je gradonačelnik Vinko Grgić:

– Ja bih volio da smo sve napravili u prvih šest mjeseci, da ne moramo sada ništa raditi, onda bi valjda dobili izbore i u većem postotku. Da je ovaj Proračun predizborni, njegova realizacija bi u prvih šest mjeseci iznosila 75 do 80 posto! Mi smo ga realizirali sa 43%, dajte mi protuargumente. Ovo nije privatna tvrtka, moraju se poštivati zakoni i procedure. Neke se stvari moraju čekati, država se zato i zasniva na činjenici da se odluke ne donose “preko koljena”. Proračun nije predizborni jer bi njegova realizacija bila znatno veća – zaključio je Grgić.

Argumentirao je ovu tvrdnju na konkretnim primjerima i projektima koji će se u gradu realizirati u sljedećem programskom razdoblju.

Kako bi se uštedjelo na troškovima tiskanja materijala i organizirao efikasniji rad gradskih vijećnika, danas su dobili tablete, a u nastavku sjednice čeka ih obiman dnevni red.

Poslovanje tvrtki “Slavča”, “Odlagalište” d.o.o. “Eko kong”, Gradskog društva Crvenog križa, program rada Gradskog vijeća, prijedlog odluke o izmjeni Prostornog plana uređenja Grada Nova Gradiška, modernizacija sustava javne rasvete, izbor članova Savjeta mladih, teme su o kojima će raspravljati u nastavku sjednice.

 

no images were found

Komentari
Prethodni članakRaspored prijevoza pitke vode za danas i sutra!
Sljedeći članakJedan vozač je natočio gorivo i otišao, drugi pijan naletio na kravu, a trećem 14, 500kn kazne za vožnju u suprotnom smjeru