Gradske teme i dileme i ovoga su puta bile u fokusu rasprave vijećnika na današnjoj, desetoj sjednici Gradskog vijeća Grada Nova Gradiška. Aktualni sat i ovoga je puta „iznjedrio” teme u fokusu interesa građana, stoga je vijećnik Nezavisne liste Vinka Grgića Marijan Radić „otvorio” aktualni sat pitanjem što Grad može učiniti po pitanju sanacije željezničkog kolodvora u Novoj Gradiški te može li se, s obzirom na sveprisutan porast cijena i građevnog materijala, očekivati uređenje igrališta za male sportove u Prvči.

Kako mu je odgovorio gradonačelnik Vinko Grgić, rebalansom Proračuna povećat će se sredstva za uređenje igrališta za male sportove u Prvči, a što se tiče uređenja željezničkog kolodvora u Novoj Gradiški, pitanje nije u ingerenciji Grada, ali je, u svakom slučaju, svima nama interes da nam ovaj „istaknuti” dio grada izgleda što ljepše:

– Vlada Republike Hrvatske priprema veliki projekt uređenja željezničkih kolodvora i nadvožnjaka u Hrvatskoj, stoga se nadamo da će se u tom projektu naći i naš kolodvor, ali isto tako i nadvožnjak koji nam je itekako potreban – odgovorio je Grgić.

Nezavisnu Mariju Bradašić – Mikolčević zanimalo je dokle se stiglo s projektom uređenja Gradske tržnice te koji će se projekti u gradu realizirati rebalansom Proračuna:

– Što se tiče Gradske tržnice dobili smo odličnu vijest da je naš projekt u vrijednosti oko 4.100.000,00 kuna prošao, da je sufinanciranje 40%, odnosno ukupno 1.700.000,00 kuna. Očekujemo ugovor tijekom sedmog mjeseca i nakon toga krećemo s realizacijom ovog projekta, naravno pod uvjetom da prihvatimo današnji rebalans Proračuna. Ove godine realizirat ćemo nekoliko projekata. Neke su stavke već uključene u Proračun, a neke ćemo uključiti današnjim rebalansom.

Uređenje zapadnog dijela Trga kralja Tomislava, od hotela do Gradskog muzeja, uređenje Gradske tržnice, trebali bi napraviti dvije ceste u Industrijskom parku. Završavamo i ishodimo građevinsku dozvolu za novu pozornicu i novi trg, na dijelu Cvjetnog i Trga kralja Tomislava.

Napravit ćemo Dom umirovljenika u bivšoj gradskoj vijećnici, mislim da natječaj ide sljedeći tjedan. Tu je i projekt prepumpne stanice u Industrijskom parku s kojom ćemo završiti kompletnu infrastrukturu u ovom dijelu. Radimo i nogostup u Kovačevcu, u dogovoru s Brodsko posavskom županijom kružni tok kod „Pauna”, Ulicu Zrinskih smo počeli uređivati, kada bude faza asfaltiranja, asfaltirat ćemo Lobinu i Lanosovićevu ulicu.

Također, radimo i cestu do Pravoslavnog groblja, uredit ćemo i Ulicu Gaj i Željezničku ulicu. To je projekt od četiri milijuna kuna kojim ćemo urediti sam ulaz u groblje, kompletnu pješačku stazu, cestu s nizom parkirališnih mjesta. Ova faza završava do mosta u Segedu, trenutno radimo projekt za ishođenje građevinske dozvole za taj most, ali tu moramo pregovarati s „Hrvatskim vodama” da i oni participiraju u tom projektu.

Radimo projekt rasvjete u Industrijskoj zoni, tu je obnova fasade na prostoru bivše robne kuće, pripremamo projektnu dokumentaciju za novi dječji vrtić. Ove godine ćemo raspisati natječaj za sufinanciranje energetske obnove fasada višestambenih zgrada; započela je rekonstrukcija Gradskog muzeja, tu je i igralište za male sportove u Prvči. Ići ćemo i u energetsku obnovu Prekršajnog suda, oko 4 milijuna kuna smo planirali za izgradnju i uređenje zapadne tribine Nogometnog kluba „Sloga” koji je u trećoj ligi i koja zahtijeva određene uvjete na stadionima.

Završavamo i dječje igralište u Ulici svetog Roka i na Pustarama i konačno, izgradnja CEKOM-a, kao najveći i najvažniji projekt. Dakle, imamo 25 projekata koje smo krenuli realizirati ili ćemo ih realizirati u sljedećoj godini – odgovorio je gradonačelnik Grgić.

Nezavisna vijećnica s liste Vinka Grgića Jelena Kovre postavila je pitanje kada će ponovno „zaživjeti” ljetna pozornica kao kultno sastajalište Novogradiščana te postoje li najave o novim ulaganjima u Industrijskom parku:

– Što se tiče ljetne pozornice, uskoro ćemo raspisati natječaj za novu koncesiju na ovom prostoru tako da će ovaj projekt uskoro zaživjeti. Što se tiče ulagača, proteklog tjedna sam potpisao ugovor s njemačkom tvrtkom za kupnju dodatnih 35 tisuća kvadrata; sutra imam potpisivanje dva ugovora, jedan s austrijskom tvrtkom koja bi kupila 25 tisuća kvadrata i jednom novogradiškom tvrtkom koja bi kupila 15 tisuća kvadrata u Industrijskom parku. Izgledna su i tri nova ulagača – odgovorio je gradonačelnik Vinko Grgić.

HDZ-ov Davorin Slišurić ponovno se osvrnuo na zaključivanje ugovora o zamjeni nekretnina između Grada Nova Gradiška i Srpske pravoslavne crkve te upitao jesu li predmet ugovora iste ili različite nekretnine:

– Kako je istaknuo, i dalje će inzistirati na pismenom odgovoru na ovu temu. Postavio je i pitanje imaju li gradske vlasti saznanja da oko deset posto svih priključaka na vodu, odnosno oko tisuću priključaka nije baždareno što za posljedicu ima povećanje računa građana jer vodomjeri nisu ispravni. Naime, imamo informaciju da su u tijeku sudski postupci gdje su tužitelji naši građani, a tuženik Vodovod zapadna Slavonija i u kojima ova tvrtka građanima mora platiti nadoknadu štete jer vodomjeri nisu ispravni – rekao je Slišurić.

– Ne radi se o tome da uređaji nisu ispravni, već nisu baždareni. Postoji određeni broj uređaja koji su predviđeni za automatsko očitavanje i budući da ne očitavamo automatski, u slučaju da ga idemo baždariti, moramo ga mijenjati. Iz tih razloga do kraja godine svi uređaji će biti baždareni, odnosno zamijenjeni. Ukoliko bilo tko primijeti da mu je povećana potrošnja vode može se obratiti tvrtki Vodovod zapadne Slavonije. Ponavljam da nema dva ugovora, već jedan na temelju kojega je izvršena uknjižba zemljišta i samo taj je ugovor važeći – odgovorio je pročelnik Zlatko Zebić.

HDZ-ova Marija Mihaljević upitala je što je s realizacijom ugovora koji je u veljači potpisan s tvrtkom njemačke grupacije „EJOT Spojna tehnika” iz Zagreba o ulaganju u novogradiški Industrijski park kojim bi gradnja tvornice trebala početi u lipnju ove godine, a završena u 2023. godini:

– Jesu li započeli radovi i zašto nisu? Drugo se pitanje odnosi na modernizaciju željezničke pruge u Prvči gdje bi po nekim informacijama trebala biti izvršena samo denivelacija terena, a ne napravljen siguran prijelaz za pješake – upitala je Mihaljević.

– Problem s „Hrvatskim željeznicama” je u nedostatku komunikacije, dobra volja za rješavanje problema s naše strane, u svakom slučaju postoji. Što se tiče izgradnje tvornice, naše je da prodamo parcelu, osiguramo infrastrukturu i ne miješamo se u poslovne stvari tih tvrtki – odgovorio je gradonačelnik.

HDZ-ova Ljiljana Ptačnik uputila je apel za regulacijom prometa u Kikićevom naselju i općenito u cijelom gradu te provođenju Odluke o zabrani prometovanja kamiona u ovom dijelu te upitala kada će se urediti dječje igralište u Kikićevom naselju:

– Dječje igralište u Kikićevom naselju uređivat će se sljedeće godine, ove godine uredit će se dječja igrališta u Ulici sveti Rok i na Pustarama. Što se tiče regulacije prometa u gradu, bojim se da na ovu stvar ne možemo puno utjecati – odgovorio je Grgić.

Nezavisna vijećnica Sara Šefer upitala je postoji li mogućnost za učinkovitiju kontrolu brzine vozila u Ulici kralja Zvonimira. Kako joj je odgovorio gradonačelnik Grgić, za rješavanje ovog pitanja morat će se sastati sa svim akterima ovog procesa.

SDP-ovu Ljepšu Rakas Vujčić zanimalo je kakav će biti stav aktualne gradske vlasti u slučaju eventualnog pripajanja Opće bolnice Nova Gradiška bolnici u Slavonskom Brodu:

– Naš je stav jasan, bolnica treba ostati u Novoj Gradiški – odgovorio je gradonačelnik Grgić.

Vijećnik s Nezavisne liste Vinka Grgića Vlatko Greiner upitao je zašto oporba nije sudjelovala na svečanosti otvaranja Gradskih bazena iako su uredno bili pozvani te upitao gradonačelnika koji su dosad polučeni efekti otvaranja Gradskih bazena:

– Što se tiče projekta Gradskih bazena, to je projekt Grada i svih naših građana. Tu se držimo socijalne komponente i želimo da bazeni budu dostupni svakome. U tom smislu i cijena ulaznica je simbolična, 20 kuna za odrasle, 10 kuna za djecu do 15 godina, za djecu vrtićke dobi ulaz je besplatan. U samo 16 dana rada Gradskih bazena uprihodili smo 174.600 kuna, a prognoze su više nego dobre. Ukoliko se nastavi ovim tempom, 70% rate kredita bit će isplaćeno samo kroz ulaznice – odgovorio je gradonačelnik Vinko Grgić.

 

Komentari
Prethodni članakEMPWR ZAPOŠLJAVA! – Postani dio tima, postani lider s nama!
Sljedeći članakSutra u kinu akcijski triler: Crna lokacija