Temeljni financijski i pravni akt u kojem su utvrđeni svi prihodi i rashodi Grada, Proračun Grada Nova Gradiška sa deset ruku “za” i sedam “suzdržanih” danas je izglasan i kako je istaknuto, slijedi realizacija i nastavak započetih i planiranih projekata.

“Aktualni sat” i današnje osme sjednice Gradskog vijeća uglavnom se “bavio” pitanjem uređenja pojedinih gradskih ulica, ovoga puta Ulice Ernesta Purgarića, dislokacije spremišta za otpad kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u Ulici Ivana Gorana Kovačića, dodatnim financiranjem novogradiškog ogranka Matice hrvatske. Postavljeno je i pitanje apliciranja i kandidiranja pojedinih gradskih projekata i visine “povučenih” sredstava, a ni ovoga puta nije izostao sada već uobičajeni “folklor” gradskih vijećnika. Ovoga su se puta poklanjale majice riječke grupe “Let 3”, pokušavalo svirati na trubi…

No, pozornost gradskih vijećnika ipak je na kraju zaokupio najvažniji gradski dokument, Proračun Grada Nove Gradiške za 2017. godinu i rebalans Proračuna za 2016. godinu.

– Realizacija Proračuna Grada Nove Gradiške od njenog postojanja u suvremenoj Hrvatskoj nikad nije bila veća od 50 milijuna kuna. Mi imamo realizaciju od 55 milijuna kuna, najveću u povijesti! Bez obzira što su naše želje bile 64 milijuna kuna, 55 milijuna kuna smo realizirali od 10. srpnja 2016. godine otkada smo dobili mandat za raspolaganje sredstvima.

To je najvažnije, u tom periodu od pet mjeseci uspjeli smo realizirati jako puno, gotovo sve.

Izvorni Proračun je riješen s 98%, porezi od plaća, prirezi su narasli drastično. Temelj izvornog Proračuna je baza podataka realizacije iz 2015. godine umanjena za 3 do 5 posto. Mi smo mogli uzeti istu vrijednost kao i 2015. godine, a nismo, mogli smo uzeti dva, tri posto i više što je bila tendencija, a nismo. I što se događa: suficit od 1.050.000,00 kuna! To je odlična stvar, to je znak da naš grad raste. To nije moja želja, volja, to je realizacija. Radili smo puno, odlično i kvalitetno, bez obzira na politikanstvo mojih kolega, političkih oponenata. Realizirali smo definitivno najveći Proračun u povijesti Grada Nove Gradiške – istaknuo je gradonačelnik Vinko Grgić, pojašnjavajući Prijedlog izmjena i dopuna Proračuna Grada Nove Gradiške za 2016. godinu.

Proračun za 2017. godinu: inovativan, razvojan, socijalan

– Projekcijom Proračuna za 2017. godinu ukupni prihodi planiraju se u iznosu od 61.533.426,00 kuna, ukupni rashodi bi trebali iznositi 60.433,426,00 kuna.

Proračun je inovativan, sadržajan, socijalan i razvojan, usmjeren na poboljšanje kvalitete življenja građana u Novoj Gradiški. Ulažemo skoro dvostruko više novaca u gospodarstvo, višestruko sredstava za ishođenje raznih dozvola, u infrastrukturu, za udruge, kulturu, sport… Ulažemo puno više sredstava u razne projekte u Gradu, nego bilo od kojih mojih drugih prethodnika. Socijalna komponeta je također sadržana u Proračunu i s pravom tvrdim da je Proračun dobar i ostvariv – kaže gradonačelnik Grgić.

Proračun Grada Nove Gradiške za 2017. godinu prihvaćen je za deset glasova SDP-a, Hrvatskih laburista Stranke rada, nezavisnog Borislava Vidošića, HSS-ovog Zorana Jukića i HDSSB-ovog Dubravka Gubića. Suzdržani su bili vijećnici Nezavisne liste, MODES-ov Dario Marenić i vijećnici Hrvatske demokratske zajednice.

– Proračun je razvojan i socijalno osjetljiv, a vjerujemo da će biti i provediv. Uz redovne djelatnosti rada upravnih tijela Grada i Gradskog vijeća, bavi se poticanjem razvoja gospodarstva što nam je svima cilj. Osigurava sredstva za poticanje zapošljavanja, sredstva za pomoć malim i srednjim poduzetnicima i to skoro 40 posto više nego dosada. I dalje će se poticati razvoj infrastrukture, objekata i opreme u Industrijskom parku. Tu je i kapitalni projekt Grada, uređenje gradske jezgre za što je osigurano 1.800.000,00 kuna.

Proračun je i socijalno osjetljiv, vodi računa o socijalnim strukturama stanovništva našeg grada, onima koji su ugroženi, obiteljima s malim primanjima, djeci, potiče rad socijalne samoposluge po prvi puta u povijesti grada. Vodi se i briga o mladima, djeci od najranije dobi, osigurana su povećana sredstva za novorođenu djecu, stipendiranje učenika i studenata i daljnji razvoj studija Sestrinstva. Nastojat će se i dovesti novi studiji robotike, radiološkog inženjerstva. Nastavit će se s ulaganjem u Centar za mlade. Osigurana su dodatna sredstva za Učilište Relković u iznosu od 120 tisuća kuna za nabavku kino opreme kako bi naša djeca imala mogućnost gledanja filmova. Povećavaju se sredstva za udruge iz kulture, udruge proizašle iz Domovinskog rata, udruge socijalne problematike i zdravstvene skrbi. Nastavlja se poticati rad na prevenciji ovisnosti i kriminaliteta, civilne zaštite. Osigurana su dodatna sredstva za redovnu djelatnost gradskih ustanova. Tu su i sredstva za daljnje unapređivanje kvalitete pitke vode i odvodnje u gradu, povećana sredstva za sport. Ukoliko se sve ovo realizira, mislim da će naši građani na kraju 2017. godine biti zadovoljni – kaže u ime Kluba SDP-a, Hrvatskih laburista Stranke rade i nezavisnog Borislava Vidošića dr. Ljepša Rakas Vujčić.

Ruku za Proračun digao je i HDSSB-ov Dubravko Gubić. Evo njegova pojašnjenja:

– Koliko vidim stavke na kojima smo inzistirali uvrštene su u Proračun i ne vidim razloga da ga ne prihvatimo. Ono što nas veseli, povećana su ulaganja u gospodarstvo, preko 900 tisuća kuna i poticanje zapošljavanja, 150 tisuća kuna. To je ono što definitivno Grad u ovom trenutku treba realizirati – kaže Gubić.

Klub vijećnika HDZ-a bio je suzdržan pri izglasavanju najvažnijeg gradskog dokumenta. Razloge pojašnjava Davorin Slišurić:

– Što se tiče obrazloženja vezanog za rebalans Proračuna ono je vrlo jasno. Mi smo bili protiv Proračuna za 2016. godinu jer smo shvatili da je prenapuhan, predizboran i trgovački i da jednostavno neće biti realiziran onako kako je gradonačelnik najavio. To se, naravno i pokazalo ovim rebalansom Proračuna. U prvih deset mjeseci ove godine imamo manjak prihoda od nekih 20 milijuna. Kada se to “prebije” s rashodima, to je minus od osam milijuna kuna. To je strašan podatak, mislim da se to u novijoj povijesti Nove Gradiške nije dogodilo. Gradonačelnik ne želi prihvatiti dobronamjerne kritike i prijedloge za promjenu Proračuna i mi smo morali glasovati protiv jer su se sve naše “crne” prognoze i ostvarile. Što se tiče Proračuna za 2017. godinu, opet je Proračun prenapuhan. Dolaze lokalni izbori, treba zadovoljiti koalicijske partnere i pojedine kategorije naših sugrađana. Vrlo populistički, mudro i lukavo. Mislim da su naši građani dovoljno svjesni i sazreli u demokraciji da neće dozvoliti ovakav način kreiranja Proračuna. On je preoptimističan; kada gledate projekcije Proračuna za 2018. i 2019. godinu on je vrlo pesimističan. Dvadeset milijuna kuna manje prihoda je planirano za te dvije godine. To je ono što nije dobro, Grad ide u krivom smjeru – kaže Slišurić.

 

no images were found

Komentari
Prethodni članakProdajem piliće žive i očišćene, mašinu za meso na struju, top za kobasice i vrtilicu za pečenice. Nova Gradiška, I.G.Kovačića 69, 035/351-044
Sljedeći članakNovogradišanin zlatnog glasa – Matej Predojević Petrić pobjedio na Međunarodnom opernom natjecanju u Beogradu/ foto i video