Današnja 13. sjednica Gradskog vijeća Grada Nova Gradiška nakon neuobičajeno kratkog „Aktualnog sata” iznijela je dosta novih konkretnih stvari i zaključaka. Prije svega, na prijedlog predsjednika Kluba vijećnika nezavisne liste Vinka Grgića Vlatka Greinera, jednoglasno je usvojen prijedlog da se pokrene peticija protiv izgradnje farme za tov svinja tvrtke „Širjan” na području katastarske općine Prvča, a prihvaćen je i Proračun Grada Nova Gradiška za 2023. godinu s projekcijama za 2024. i 2025. godinu.

Gradske je vijećnike u „Aktualcu” zanimalo na koji način funkcionira „Gradska blagajna” i koji su njeni benefiti:

– Ustrojena je kako bi se građanima omogućilo da uštede na računima kod plaćanja provizije i samo u ovoj godini ovom mjerom građanima smo uštedjeli preko 400 tisuća kuna – odgovorio je gradonačelnik Vinko Grgić.

Na pitanje HDZ-ove Marije Mihaljević o saniranju oštećenog mosta u Psunjskoj ulici te klizištu u Vinogradskoj ulici odgovor su dali direktor „Eko Konga” Tomislav Grašar i gradonačelnik Grgić.

Most se sanira, a što se tiče problema klizišta u Vinogradskoj ulici, priča je malo složenija:

– Stanje se pogoršalo nakon izgradnje nekoliko obiteljskih kuća u Ulici svetog Vida, projekti su napravljeni, tlo je ugroženo. U ovu smo „priču” uključili „Hrvatske vode”, rješenje bi bilo da se napravi svojevrsna drenaža, no kada smo došli do toga da bi te cijevi trebale biti postavljene u nečijem dvorištu nitko od mještana ove ulice nam to nije dozvolio i problem je ostao neriješen – odgovorio je gradonačelnik Grgić.

HDZ-ovog Davorina Slišurića zanimalo je kada će u Gradu biti raspisani natječaji za imenovanje pročelnika pojedinih gradskih odjela te zašto u novi Proračun nije uvrštena sanacija zgrade bivše vojarne:

– Pitanje imenovanja pročelnika nisu riješili niti prethodni sazivi gradske vlasti, a što se tiče sanacije zgrade vojarne, u sadašnjim bi okolnostima ovaj projekt koštao preko 30 milijuna kuna. Nismo dobili obećana sredstva iz Fonda malih gradova, zaobilazi nas i projekt Slavonija, Baranja i Srijem, radi se i o izuzetno složenom konzervatorskom zahvatu. Uglavnom, morali bi ulagati izvorna sredstva, to nam se u ovom trenutku ne čini isplativim. Ako ne budemo dobili sigurna sredstva za ovu namjenu, vratit ćemo ovu zgradu državi ili nekoj instituciji koja će tu nešto moći napraviti – rekao je Grgić.

Na pitanje HDZ-ovog Tomislava Bećirevića je li točno da će se na odlagalište u Prvči dovoziti komunalni otpad iz Varaždina potvrdno je odgovorio direktor „Odlagališta” Marijan Furić ustvrdivši da se radi o količini od tri tisuće tona i da se radi o dodatnim prihodima.

I ovoga je puta na dnevnom redu bila tema održavanja javnih površina te uređenja Trga kneza Višeslava, Željezničke i susjednih ulica.

– I ovaj dio grada očekuje rekonstrukcija ulica, u tijeku je izrada građevinske dozvole za novu ulicu koja ide prema Trgu kneza Višeslava, nakon toga slijedi i sanacija ovog trga. Za Željezničku ulicu je proveden postupak javne nabave, do ljeta imat ćemo novouređenu ulicu s mini kružnim tokom i novim parkirališnim mjestima. Također, nastojat ćemo riješiti i ceremonijalnu dvoranu na Gradskom groblju – odgovorio je gradonačelnik Grgić.

Ide peticija protiv izgradnje farme svinja tvrtke „Širjan”

U nastavku sjednice gradski su vijećnici jednoglasno usvojili prijedlog Kluba vijećnika nezavisne liste Vinka Grgića da se pokrene potpisivanje peticije protiv izgradnje farme za tov svinja tvrtke „Širjan” na području katastarske općine Prvča. Prijedlog je pojasnio predsjednik Kluba vijećnika ove liste Vlatko Greiner:

– Mi smo od građana Nove Gradiške, između ostalog, dobili povjerenje da zaštitimo kvalitetu njihovog života. Ono što njih najviše brine i čega se boje je eventualni neugodni miris sa farme svinja. Mi vijećnici na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća i općenito u gradu smo osjetili jednu vrlo negativnu reakciju građana Nove Gradiške i prigradskih naselja na izgradnju te farme, stoga danas idemo s prijedlogom da se krene s potpisivanjem peticije protiv izgradnje farme svinja tvrtke „Širjan” na našem području – rekao je Greiner.

Uslijedile su brojne replike i prijedlozi gradskih vijećnika.

HDZ-ov Davorin Slišurić mišljenja je da peticija nije neposredni oblik odlučivanja građana i pravno i moralni nema obligatni učinak. Također, upitao je je li navedena čestica u obuhvatu Generalnog urbanističkog plana grada Nova Gradiška. Mišljenja je da bi raspisivanje referenduma bio bolji pravni način u ovoj „borbi”.

– Ne želimo politizaciju ovog pitanja, mišljenja smo da bi u rješavanju ovog problema trebali biti jedinstveni kako bi zaštitili građane i okoliš našega grada. Izgradnja ove farme zasigurno bi imala utjecaja na zdravlje ljudi i očuvanje okoliša, stoga ćemo građanima našeg grada omogućiti da u razdoblju od 22. prosinca do 21. siječnja petkom i subotom u Ulici slavonskih graničara te u Društvenim domovima u Ljupini i Prvči potpišu ovu peticiju – konstatirao je predsjednik Kluba vijećnika Nezavisne liste Vinka Grgića Vlatko Greiner.

– Priča s farmom svinja kreće još od 2010. godine kada je raspisan natječaj za najam državnog zemljišta. Tada je tvrtka „Širjan” dobila 58 posto državnog zemljišta na ovom području, dok je ostatak dobio mali dio naših obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Tadašnji gradonačelnik Josip Vuković oštro se usprotivio ovoj odluci, no ugovor s tvrtkom „Širjan” potpisuje tadašnji ministar poljoprivrede Petar Čobanković. Tim ugovorom ovoj tvrtki dodijelilo se 365 ha državnog poljoprivrednog zemljišta na 50 godina. Nakon toga, 30. 4. 2007. godine gradonačelnik Josip Mikšić dodaje članak 30. a u Prostorni plan kojim se određuje da se na području Ljupine i Kovačevca za gradnju gospodarskih objekata, uzgoj stoke, peradi i slično, udaljenost građevinskog područja smanjuje s 3000 metara na 500 metara. Od tog trenutka je dana mogućnost da se krene s realizacijom ove farme.

17. 12. 2014. godine taj se članak ponovno mijenja i ta se odredba sada odnosi i proširuje na područje cijelog grada Nova Gradiška i Prvče te više nije 3000 već 500 metara. To su činjenice koje stoje. Nisam želio izlaziti s imenima, no neke stvari i činjenice moram iznijeti – pojasnio je gradonačelnik Grgić i ustvrdio da će se za revidiranje ove odluke obratiti Upravnom sudu.

Izglasan Proračun za 2023. godinu, što nas čeka…

U nastavku sjednice Gradskog vijeća usvojen je Proračun Grada Nova Gradiška za 2023. godinu:

– Danas smo imali rebalans Proračuna na 80 milijuna kuna. Novi je Proračun još veći. Uglavnom, imali smo problema s javnim nabavama. Jednostavno, teku sporo, pojavljuju se brojni problemi pa smo morali ponovno raspisivati javne natječaje. Iz tih razloga veći dio tih projekata prenosimo u sljedeću godinu. Proračun za 2023. godinu iznosi 87 milijuna kuna, idemo u izgradnju kružnog toka kod „Pauna”, s novom Gradskom tržnicom, idemo s uređenjem Željezničke i niza drugih manjih ulica, uređivat će se i zapadni dio Trga kralja Tomislava. Ono što je bitno da je Grad stabilan i možemo održavati cjelokupni sustav – ustvrdio je gradonačelnik Vinko Grgić.

Klub vijećnika HDZ-a nije podržao predloženi Proračun:

– Ako ga malo pažljivije pogledate, riječ je o listi dobrih želja, posebno u području komunalnih djelatnosti. On je doslovno prepisan iz prošlogodišnjeg. Smatramo da Proračun nije razvojan, poticajan, gospodarski orijentiran i socijalno osjetljiv. Mi smo žestoko protiv najavljenog povećanja cijena Dječjeg vrtića. Sada se sprema povećanje cijena na teret roditelja sa 600 na 750 kuna, odnosno sto eura. Mi smo mala sredina i primanja su uglavnom mala, težak je ovo udar na džep roditelja. Smatramo da bi Grad trebao više participirati i subvencionirati cijenu dječjeg vrtića. U ovom trenutku ovo povećanje cijene dječjeg vrtića je antidemografska i antisocijalna mjera prema našim građanima – ustvrdila je predsjednica Kluba vijećnika HDZ-a Ljiljana Ptačnik te navela primjere gradova koji imaju razne povlastice za roditelje djece koja pohađaju vrtić.

 

Komentari
Prethodni članak“Lovrakovci” i ove godine sudjeluju u Nacionalnom kvizu “Čitanjem do zvijezda”
Sljedeći članakTražiš posao?! Evo što se nudi na području županije..