Gradski muzej Nova Gradiška poziva vas u četvrtak, 18. lipnja s početkom u 19:00 sati, da dođete na otvorenje izložbe skladatelja, izvođača i inovatora Antuna Tonija Blažinovića. Ovaj rođeni Novogradiščanin i dobitnik dviju nagrada Porin će domaćoj publici predstaviti “glazbenu mjeru trokuta” kojom kontrira općeprihvaćenoj institucionalnoj aritmetizaciji u glazbi, te pojasniti vlastitu težnju prema geometrizaciji iste.

Sva autorova glazbena promišljanja pomaci su prema geometrizaciji glazbe – glazbenih mjera i notnih zapisa – suprotstavljeno trenutačnoj institucionalno prihvaćenoj aritmetizaciji, čije odgovore autor pokušava pronaći u promišljanjima starogrčkih filozofa i suvremenika.

Antun Toni Blažinović zastupa novi pristup artikulaciji parametra trajanja zasnovan na geometrijskom liku trokuta. Za razliku od standardne zapadne glazbene notacije, u kojoj zapis trajanja slijedi logiku racionalnih brojeva odnosno razlomaka, Blažinović je osmislio notacijski znak za trajanje čija je vrijednost iracionalan broj – naziva je notom korijena broja te podjelu glazbene mjere zasnovanu na odnosima stranica trokuta – glazbena mjera trokuta- trianglemetre.   Ta mjera uključuje iracionalne vrijednosti trajanja.

Dok je u glazbenoj mjeri trokuta autor pomoću računala pokušao postići strogu određenost trajanja – kako bi odstupanje bilo što manje, u slučaju zvuka u trajanju drugog korijena iz 2 to se, prema riječima autora, dogodilo „fizički“ – sudarom odsviranome pomoću  “instrument- kruga”. Trajanje tog zvuka je odredila geometrija kao po zakonu prirode. 

 Za umjetnike izvođače i izvedbu uživo predlaže praćenje glazbene mjere putem video snimke-animacije na monitoru. On navodi da njegov koncept predstavlja prvi korak ka geometrizaciji parametra trajanja (glazbenih mjera i notnih vrijednosti), nasuprot institucionalno prihvaćenoj aritmetizaciji. Odgovore i potvrdu takvog načina razmišljanja pokušava pronaći i u filozofiji od antike do današnjih dana.

Na izložbi će biti izloženi plakati s tekstovima filozofa kao i autorovi tekstovi te će se moći vidjeti “instrument krug”, dio scenografije iz predstava za koje je glazbu skladao u glazbenoj mjeri trokuta, dodekaedar,  te pogledati i video materijali o postupcima Nota trajanja korijena broja i Glazbena mjera trokuta – trianglemetre. Nakon otvorenja autor će održati predavanje.

Na sličan način Glazbena mjera trokuta je predstavljena u Mariboru, Čakovcu i Zagrebu, gradovima koji su životno i glazbenički bitni na Blažinovićevom putu, te ju sada ovom izložbom predstavlja i u rodnom gradu Novoj Gradiški.

 

Komentari
Prethodni članakIgor Baksa kao Tata slikovnica u novogradiškom parku
Sljedeći članakUdruga Studio B: Manjinska mladinoteka – održan međunarodni sastanak