U Gradskom muzeju sinoć je otvorena izložba Umjetnik sam dakle sumnjam, autorice Snježane Ban koja je posvetila nekoliko godina svestranih i minucioznih istraživanja predstavljajući fenomen sumnje kao kreativan potencijal u suvremenom slikarstvu – umjetnosti. Izložbu kolaža otvorila je ravnateljica muzeja Marija Mihaljević, te viši kustos Miroslav Pišonić.

Izložba obuhvaća 37 autora različitih generacija, u rasponu od nedvojbenih autoriteta i likovnih osobnosti (Seder, Knifer, Kožarić, Šebalj, Feller, Galić, Šibenik, Trbuljak, Petercol, Sokić, Jokanović Toumin, N. Ivančić, Fabijanić, Rašić), srednje generacije (Ukić, Tudek, Mušćet, Kozina, Majer, Bralić), do vrlo mladih umjetnika i umjetnica na početku umjetničke karijere (Klanjčić, Zagoda, Zdunić, Škrgatić, Matić, Maraković, Žuti) koji su bitno utjecali na cjelokupni autoričin umjetnički i istraživački rad o autorskoj sumnji.

Izložba je praktični dio doktorskog rada Sumnja kao potencijal u suvremenom slikarstvu, realiziran na Poslijediplomskom studiju Slikarstvo Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu.

“Izložba pod nazivom Umjetnik sam, dakle sumnjam rezultat je proživljene vlastite sumnje u umjetničkoj praksi, sumirane u vlastitoj slici sumnje; u kolažu koji na mnogostrukim platnima različitih dimenzija (ukupno 31 platno različitih dimenzija) sublimira i isprepleće cjelokupno iskustvo proživljenog, mišljenog, viđenog, pročitanog, naslikanog i izvedenog iz sumnje,” Snježana Ban, dio teksta kataloga izložbe.

Biografija umjetnice:

Snježana Ban diplomirala je 2007. godine na Nastavničkom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. 2008. godine diplomirala je na Tekstilno – tehnološkom fakultetu u Zagrebu, smjer modni dizajn. Doktorirala je 2019. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu pod mentorstvom red.prof.art. Ante Rašića i teorijske mentorice dr.sc. Blaženke Perice. Od 2007. zaposlena je na Nastavničkom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu. Do sada je ostvarila šest samostalnih izložbi te više skupnih i tematskih izložbi u zemlji i inozemstvu. S Teom Hatadi i Antom Rašićem priredila je tematsku skupnu izložbu Retroperspektiva: Ova bi djela mogla biti… u Galeriji Prsten i PM, HDLU u Zagrebu (2016.). Autorica je koncepcije skupne izložbe Umjetnost je sumnja (izbor radova, postav izložbe, tekst i uredništvo u katalogu izložbe) održane u tri dijela tijekom 2020. godine u Lexart skladištu u Zagrebu. Nagrađena je Velikom nagradom 28. salona mladih (2006.), drugom Nagradom Erste Banke (2006.) i Nagradom gospodarske komore za uspješan rad tijekom studija na ALU, Sveučilišta u Zagrebu (2006.).
 
Komentari
Prethodni članakRaste broj oboljelih: 39 novih pozitivnih osoba u Brodsko posavskoj županiji
Sljedeći članakUdruga Pozitiva provodi program psihosocijalne potpore onkološkim bolesnicima