“Sredonjovjekovna fortifikacijska arhitektura, strukturne odrednice” naziv je izložbe otvorene sinoć u Gradskom muzeju Nova Gradiška. Autori su izložbe povjesničar umjetnosti, konzervator Ministarstva kulture Konzervatorskog odjela u Slavonskom Brodu Ratko Ivanušec i arhitekt Zorislav Horvat. Autore i njihov rad je predstavila ravnateljica Gradskog muzeja Marija Mihaljević:

– Oni su na temelju svog istraživačkog, terenskog rada i dugogodišnje suradnje opisali jednu ovako usku temu o kojoj se dosta pisalo u različitim radovima i sintezama, ali rijetko izdvojeno. Zadovoljstvo nam je što se unutar ove izložbe nalaze i dva lokaliteta na kojima rade djelatnici Arheološkog odjela Gradskog muzeja Nova Gradiška. Riječ je o srednjovjekovnoj templarskoj utvrdi Račeša, na kojoj imamo izvandredne rezltate u pokretnim i nepokretnim nalazima te plemićkoj utvrdi Bijeloj Stijeni.

Kako je istaknuo jedan od autora izložbe, Ratko Ivanušec, srednjovjekovni plemićki gradovi, utvrde, kašteli i drugi fortifikacijski sklopovi, gledajući u cjelini, uslijed niza faktora najugroženija su i najranjivija skupina naše graditeljske baštine. Danas su to većinom ruševni ostatci nekada arhitektonskih i fortifikacijskih cjelina i sklopova koji su građeni na našim prostorima u razdoblju od 13. do 16. stoljeća. Za srednjovjekovnu fortifikacijsku arhitekturu pored morfoloških i tipoloških karakteristika, s kojima određujemo tipove fortifikacija, u odnosu na položaj u prostoru, tlocrtne oblike i stilske karakteristike, jedan od bitnih elemenata za njezinu valorizaciju analiza je materijala, načina zidanja na temelju kojega možemo odrediti dataciju izgradnje i graditeljsku slojevitost. Na ovoj iznimno vrijednoj izložbi upravo ti nalazi prezentirani su na nekoliko srednjovjekovinih utvrda na području Slavonije od Iloka do Okučana.

 

no images were found

Komentari
Prethodni članakNaletom vlaka smrtno stradala mlađa muška osoba
Sljedeći članakKad sudovi lažu da su riješili ovršne slučajeve u Novoj Gradiški i Slavonskom Brodu, no pune su ih ladice, možda se ovršuju samo “dogovoreni” i mali obični ljudi