“Sredonjovjekovna fortifikacijska arhitektura, strukturne odrednice” naziv je izložbe otvorene sinoć u Gradskom muzeju Nova Gradiška. Autori su izložbe povjesničar umjetnosti, konzervator Ministarstva kulture Konzervatorskog odjela u Slavonskom Brodu Ratko Ivanušec i arhitekt Zorislav Horvat. Autore i njihov rad je predstavila ravnateljica Gradskog muzeja Marija Mihaljević:

– Oni su na temelju svog istraživačkog, terenskog rada i dugogodišnje suradnje opisali jednu ovako usku temu o kojoj se dosta pisalo u različitim radovima i sintezama, ali rijetko izdvojeno. Zadovoljstvo nam je što se unutar ove izložbe nalaze i dva lokaliteta na kojima rade djelatnici Arheološkog odjela Gradskog muzeja Nova Gradiška. Riječ je o srednjovjekovnoj templarskoj utvrdi Račeša, na kojoj imamo izvandredne rezltate u pokretnim i nepokretnim nalazima te plemićkoj utvrdi Bijeloj Stijeni.

Kako je istaknuo jedan od autora izložbe, Ratko Ivanušec, srednjovjekovni plemićki gradovi, utvrde, kašteli i drugi fortifikacijski sklopovi, gledajući u cjelini, uslijed niza faktora najugroženija su i najranjivija skupina naše graditeljske baštine. Danas su to većinom ruševni ostatci nekada arhitektonskih i fortifikacijskih cjelina i sklopova koji su građeni na našim prostorima u razdoblju od 13. do 16. stoljeća. Za srednjovjekovnu fortifikacijsku arhitekturu pored morfoloških i tipoloških karakteristika, s kojima određujemo tipove fortifikacija, u odnosu na položaj u prostoru, tlocrtne oblike i stilske karakteristike, jedan od bitnih elemenata za njezinu valorizaciju analiza je materijala, načina zidanja na temelju kojega možemo odrediti dataciju izgradnje i graditeljsku slojevitost. Na ovoj iznimno vrijednoj izložbi upravo ti nalazi prezentirani su na nekoliko srednjovjekovinih utvrda na području Slavonije od Iloka do Okučana.

 

no images were found