Jučer je u organizaciji Hrvatskog muzejskog društva održana manifestacija “Noć muzeja” povodom čega su muzeji diljem Hrvatske otvorili svoja vrata od 18 pa sve do 1 sat iza ponoći.

Manifestacija je to koja se obilježava već 14. godinu zaredom, a i ove godine obilježavanju se priključio Gradski muzej Nova Gradiška. 

Bogati program počeo je u 19 sati otvaranjem izložbe poznatog Hrvatskog fotografa i umjetnika sa svjetskom reputacijom Stefana Lupina, pod nazivom Lupino i lupinizam. Nastavak je to humanitarne akcije lupinizam za autizam.

Izložbu su organizirali zajedno s Gradom Nova Gradiška, predsjednica Gradskog muzeja Marija Mihaljević, povjesničarka umjetnosti Branka Hlevnjak i predsjednica Udruge za autizam “Sunce”, Vesna Mijatović. 

Izložbu je prigodnim riječima otvorila Branka Hlevnjak.

– “Lupinova ikonografija je posebna i u svemu tome posebnom koje je užasno teško sažeti i ukratko ispričati, mi smo razgovarajući o tome što to je, u koju bi ga ladicu jedan likovni kritičar trebao strpati, shvatili da te ladice nema, jer je on jedan originalan autor koji je avangardan i koji nosi taj svoj stil i za sebe pa tko ga slijedi, neka ga slijedi. To što radi Stefan Lupino je lupinizam i čestitamo mu”. 

Sve nazočne pozdravio je i gradonačelnik Vinko Grgić koji se u svoje i ime svojih zamjenika Borislava Vidošića i Ivane Trupine, zahvalio ravnateljici muzeja i zaposlenicima na njihovom radu i trudu, te Lupinu na njegovom dolasku i doprinosu.

Nakon izložbe uslijedila je Slikaonica: Lupinizam, autizam i drugo na kojoj je umjetnik Lupino slikao djecu s poteškoćama i posebnim potrebama među svojim eksponatima.

Ova “Noć muzeja” uistinu je bila posebna i za ravnateljicu Gradskog muzeja Mariju Mihaljević koja je rekla.

-“Izuzetno mi je drago da smo zajedno s Udrugom za autizam “Sunce” Nova Gradiška i našim Gradom ovo organizirali, a napose mi je drago što je sam svestrani umjetnik Stefano Lupino odlučio i zamolio da i dalje u ovoj večeri sve bude posvećeno djeci s potrebama i poteškoćama”.

U 20 sati prikazana je projekcija filmova o Lupinu i njegovim djelima, a nakon toga uslijedilo je druženje s Lupinom uz razgovore i pitanja. 

Da ovogodišnja “Noć muzeja” bude još ljepša i ugodnija, pobrinuo se poznati hrvatski pjevač Sandi Cenov koji je svojim pjesmama pridonio ionako već dobroj atmosferi.

Komentari
Prethodni članakStaropetrovoselci ponovno među najboljima u „Prometnoj učilici”
Sljedeći članakBez formalnosti i pretenzija: „Noć muzeja“ na način novogradiških oldtimera / foto