Jučer je održana šesnaesta po redu “Noć muzeja”, manifestacija koja je započela 2005. godine s nekolicinom zagrebačkih muzeja koja je tijekom proteklih godina prerasla u najznačajniju manifestaciju hrvatskih muzeja. Zbog pandemije koronavirusa, sto sedamdeset jedan sudionik ovogodišnjeg izdanja – a među njima i novogradiški Gradski muzej– ponudili su pregršt digitalnih sadržaja, a sve pod zajedničkom temom “Zadaće muzeja u uvjetima kriza”.

O “drugačije” održanoj manifestaciji kao i o programu govorila je ravnateljica Gradskog muzeja, Marija Mihaljević:

-“Želim napomenuti da je ovo najneobičnija “Noć muzeja” jer je sve svedeno na digitalno održavanje. Imali smo dva značajna programa koji su rezultat dosadašnjih programa. Riječ je o izložbi Željka Subića „Novoj Gradiški na dar”, znači za sve one koji nisu uspjeli doći vidjeti napravili smo video “Virtualna šetnja kroz izložbu”, s tim da smo uz to napravili i jednu radionicu u kojoj je profesor Željko Subić zajedno sa školskom djecom odradio radionicu na temu “Kulturna baština – prošlost i sadašnjost”.

Drugi program bio je već postojeća izložba “Hrvatska nematerijalna kulturna baština na UNESCO-vim listama”.

“Također smo napravili jedan videouradak, virtualnu šetnju kroz izložbu. U drugom dijelu tog uratka prikazana su nematerijalna kulturna dobra s novogradiškog područja, a tu su “Kolo na dva štuka”, “Šetana kola”. Tu su i pripreme nekih tradicionalnih jela, kao što su Cernički ćupteti koji su zaštićena kroz suradnju Gradskog muzeja Nova Gradiška i Konzervatorskog odjela u Slavonskom Brodu. Na kraju tog uratka bila je dimljena riba, priprema tradicijskog jela u našim posavskim selima i na kraju programa bila je online edukativna radionica o bećarcu.” – navela je Mihaljević.

 

Komentari
Prethodni članakBrodsko posavska policija za Glinu, Petrinju i Sisak
Sljedeći članak21 nova pozitivna osoba u Brodsko posavskoj županiji