U organizaciji Gradskog muzeja Nova Gradiška, Gradskog muzeja Požega i Muzejske udruge istočne Hrvatske večeras će biti otvorena etnografsko – fotografska izložba “Muzeji u loncu”.

Riječ je o vrijednom projektu koji je pokrenuo Gradski muzej Požega prije pet godina.

Kako ističu, projekt “Muzej u loncu” istražuje, dokumentira i na jedinstven način predstavlja vrlo vrijednu i nedovoljno valoriziranu nematerijalnu kulturnu baštinu kroz tradicijsku prehranu Požege i Požeštine.

Ovaj je projekt požeški muzej tijekom 2014. i 2015. godine proširio na 14 ostalih muzeja istočne Hrvatske, što je rezultiralo sustavnim istraživanjem tradicijskih jela Slavonije, Baranje i Srijema, dokumentiranjem pripreme i rekonstrukcije preko trideset gotovo zaboravljenih jela, te pokretnom izložbom “Muzeji u loncu” koju će večeras imati prigodu vidjeti i Novogradiščani.

Uz izložbu i katalog, u vlastitoj produkciji je snimljeni istoimeni dokumentarni film koji široj javnosti kroz lokalne televizije i putem interneta kroz projekt, na duhovit način predstavlja nematerijalnu kulturnu baštinu kroz tridesetak nepoznatih tradicijskih jela upućujući na njihovu moguću ugostiteljsku primjenu, skrećući ujedno pozornost i na svih petnaest muzeja regije.

Izložba će biti otvorena u 19,00 sati, stoga ukoliko želite zaviriti u “lonce” naših baka i djedova kroz prizmu fotografije, svakako ih posjetite.

Komentari
Prethodni članakZapočele pripreme za ovogodišnji CMC festival – programi i na području Nove Gradiške
Sljedeći članakUređeno parkiralište i dvije nove ordinacije / Foto