“Aktualni sat” danas održane 20. sjednice Gradskog vijeća Grada Nova Gradiška i ovoga su puta gradski vijećnici iskoristili za postavljanje pitanja iz područja svakodnevnog funkcioniranja grada i gradske vlasti. Prije samog početka “Aktualnog sata”, gradski su vijećnici upoznati s činjenicom da se za novu ravnateljicu Gradske knjižnice predlaže Marija Bradašić Mikolčević, stoga je dopunjen dnevni red s tom točkom dnevnog reda.

Nakon toga krenula je “serva” današnjih pitanja.

HDZ-ov Davorin Slišurić osvrnuo se na dostavljene materijale s prethodne sjednice Gradskog vijeća u kojima nije zadovoljan odgovorima i formulacijama pojedinih objašnjenja koja se tiču rokova dovršetka uređenja nove Gradske knjižnice i pitanja omjera ulaganja u ovaj objekt između Grada Nova Gradiška i privatnih investitora.

Na pitanja mu je odgovorio pročelnik Upravnog odjela za komunalne djelatnosti Tomislav Sigurnjak, tvrtka “Tiona” je bila u vlasništvu Marka Mokrovića, ali imaju informaciju da je ona prodana. Gradska knjižnica se prijavila na natječaj za adaptaciju prostora, odobreno je 150 tisuća eura od strane Ministarstva kulture i uskoro se kreće s javnom nabavom za izvođenje radova.

Također, vijećnik Slišurić je postavio pitanje, po njemu, presporog uređenja Gundulićeve ulice u Novoj Gradiški, eventualnog “probijanja” rokova te se osvrnuo na Odluku objavljenu u “Narodnim novinama” o razvrstvanju jednica lokalne i regionalne samouprave prema stupnju razvijenosti.

Kako je istaknuo, Grad Nova Gradiška je razvrstan u čevrtu skupinu jedinica lokalne samouprave koje se prema vrijednosti indeksa nalaze u prvoj četvrtini ispodprosječno rangiranih jedinica lokalne samouprave:

– Znači, mi smo u rangu Gornje Vrbe, Jakšića, Klakara, dok su Našice, Kutina, Slavonski Brod u petoj skupini jedinica lokalne samouprave koje se prema vrijednosti indeksa nalaze u zadnjoj četvrtini iznadprosječno rangiranih jedinica lokalne samouprave. Moramo priznati da dobrih postignuća u gradu ima, ali ako se malo objektivizira stanje dolazi se do podataka koji su nas zatekli jer smo očekivali da ćemo biti puno bolje rangirani – ustvrdio je Slišurić.

– Gundulićeva ulica će biti završena najvjeratnije poslije Uskrsa, odgovorio je direktor “Ekokonga” Tomislav Grašar. Što se tiče parametara indeksa razvijenosti grada on se nije mijenjao već godinama – ustvrdila je voditeljica Odsjeka za EU fondove i projekte u Gradu Nova Gradiška Maja Savi:

-Mi smo konstantno u četvrtoj skupini po indeksu razvijenosti što znači da smo samo jednu stepenicu do pete skupine. Parametri za određivanje indeksa razvijenosti su stopa nezaposlenosti, dohodak po stanovniku, opće kretanje stanovništva, stopa obrazovanosti stanovništva, indeks starenja. Sve ovo ima svoje pozitivne i negativne strane. Pozitivne u smislu da se možemo prijavljivati na natječaje za sufinanciranje projekata koji su namijenjeni gradovima i općinama s nižim stupnjevima razvijenosti, a negativni zato što se nalazimo u ovoj skupini – usvrdila je Savi.

-Problem je u niskim plaćama koje su relativno male, unatoč velikom broju zaposlenih. Ukoliko uđemo u petu skupinu, onda možemo zaboraviti na fondove. Na poduzetnicima je da povećaju plaće zaposlenima, mi smo tu nemoćni – dodao je gradonačelnik Grgić.

Nezavisna Marija Bradašić Mikolčević upitala je što je s programom “Zaželi” u Gradu Nova Gradiška i projektom javnih radova.

Kako joj je odgovorio gradonačelnik Vinko Grgić, u Slavonskom Brodu je jučer potpisan ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt „Zaželi, podrži, pomozi“ financiran u sklopu Programa Zaželi – prevencija institucionalizacije Europskog socijalnog fonda plus. Kroz projekt vrijedan 1.485.000 EUR planira se zaposliti 30 osoba koje će pružati uslugu potpore i podrške za 180 korisnika tijekom 33 mjeseca, dok je cjelokupno trajanje projekta 36 mjeseci. Četvrti je to po redu projekt Grada Nova Gradiška iz programa Zaželi kojim se doprinosi većoj socijalnoj uključenosti i prevenciji institucionalizacije ciljane skupine starijih osoba i osoba s invaliditetom. Što se tiče javnih radova, na raspisani natječaj moći će se javiti sedam osoba koje će se zaposliti na šest mjeseci.

Nezavisnu Saru Šefer zanimalo je postoji li hortikulturni plan uređenja grada.

Kako joj je odgovorio direktor “Ekokonga” Tomislav Grašar, plan postoji, tako će u Gundulićevoj ulici biti posađena stabla japanske trešnje, a sličnim sadnicama ukrasit će i Potočnu ulicu, a u planu je i dosađivanje živice kod spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima na Trgu dr. Franje Tuđmana.

Nezavisni Vlatko Greiner postavio je pitanje nedavno dodijeljenog priznanja Gradu Nova Gradiška te kada će biti završena tartan staza i postavljeni reflektori na stadionu NK “Sloga”.

– Grad Nova Gradiška dobitnik je nagrade za SMART upravljanje gradovima i općinama na “Smart City – Summitu moderne uprave 2024.” održanom 21.-23. veljače u Šibeniku. Projekt ocjenjivanja i dodjele nagrada proveli su Institut za poslovnu izvrsnost, poduzetništvo i održive sustave i Sveučilište Sjever u suradnji s BSB events-om, organizatorom Summita. Prema definiranim kriterijima i dostavljenim podacima Grad Nova Gradiška je pobijedio u kategoriji Ekološka osviještenost. Još 2022. godine Grad Nova Gradiška je sudjelovao u programu Smart City Summita predstavivši svoje iskustvo u provedbi projekata namijenjenih poboljšanju energetske efikasnosti. Ova nagrada vrijedno je priznanje višegodišnjim stremljenjima Grada ka promicanju obnovljivih izvora energije i  energetske učinkovitosti. Što se tiče NK “Sloga”, u tijeku su pripremni radovi za postavljanje 6 reflektora, a tartan staza bi trebala biti dovršena do dolaska ljetnih mjeseci – odgovorio je gradonačelnik Grgić.

Kada će asflat dobiti žitelji Posavske i Ulice svetog Vida bilo je još jedno vijećničko pitanje nezavisnog Zorana Gazibarića.

Kako mu je odgovorio gradonačelnik Grgić, primili su peticiju žitelja Posavske ulice, radi se o relativno kratkom dijelu ulice i nakon što se riješi pitanje izvlaštenja pojedinih čestica, ovo bi pitanje trebalo biti riješeno. Za uređenje Ulice svetog Vida iz gradskog je Proračuna namijenjeno 350 tisuća eura i žitelji ove ulice bi do kraja godine trebali imati asfaltiranu ulicu.

HDZ-ova Marija Mihaljević zauzela se za adekvatno osvjetljenje na dječjem igralištu u naselju Urije te upitala kada će nogostup dobiti žitelji Prvče i Ljupine.

– Nogostup u Ljupini je dosta dugačak i radi se o županijskoj cesti, ono što možemo reći je da ćemo ići s uređenjem sjevernog dijela pješačke staze u Kovčevcu i produžetka južnog dijela Gajeve ulice.

SDP-ova Ljepša Rakas Vujčić postavila je pitanje uređenja dječjeg igrališta na Urijama, hortikulturnog uređenja ovog dijela grada, postavljanja klupa i displeja te postavljanja uspornika za promet na križanju Ulice Zrinskih i Ulice Miroslava Kraljevića. Također, apelirala je na gradsku vlast i nazočne županijske vijećnike da se zauzmu za opstojnost novogradiške Ispostave zavoda za mirovinsko osiguranje u Novoj Gradiški u kojem, kako je istaknula, radi samo jedna osoba. Kako joj je odgovorio gradonačelnik Grgić, nastojat će urediti i ovaj dio grada, a što se tiče uspornika za promet, oni su kandidirani za dobivanje sredstava, ukoliko sredstva ne budu dobili, Grad će ih postaviti o vlastitom trošku.

SDP-ov Ivan Adžić upitao je je li pisanje peticije jedini način komunikacije s gradskom vlasti i je li trebalo ukinuti mjesne odbore. Također, postavio je pitanje funkcionalnosti nove Gradske tržnice i najma poslovnih prostora u vlasništvu Grada.

– Peticija je dobar i demokratski način izražavanja mišljenja na koji ćemo mi kao gradska vlast uvijek reagirati; prije nekoliko godina poslovni prostori u vlasništvu Grada su iznajmljeni po povoljnim uvjetima i time spašeni od propadanja, a ljudi su dobili i posao. No, s druge strane, ići ćemo s revidiranjem cijena – odgovorio je gradonačelnik Grgić.

 

Komentari
Prethodni članakNova Gradiška: Potpisan Ugovor o financiranju projekta iz Programa „Zaželi – prevencija institucionalizacije“, posao će dobiti 30 osoba
Sljedeći članakPU Brodsko-posavska: Protekli tjedan 26 prometnih nesreća i 297 prometnih prekršaja