O aktualnoj situaciji uzrokovanoj pandemijom koronavirusom i nizu negativnih gospodarskih posljedica kojima smo svjedoci posljednjih dana, očitovao se saborski zastupnik, gradonačelnik Vinko Grgić.

Kako ističe, na gospodarsku krizu koja nam se upravo događa i čije će se posljedice tek osjećati, u SDP-u su upozorili prije mjesec dana i apostrofirali kako se za krizu valja pripremiti i pravovremeno reagirati:

– Prije dva tjedna, nakon proglašenja pandemije, predstavili smo više od 15 mjera za ublažavanje negativnih posljedica na građane i gospodarstvo.

Ovih dana postaje jasno kako su mjere koje je donijela Vlada nedovoljne i kako se u provedbi kasni. Nažalost, građani i poduzetnici osjećaju veliku neizvjesnost i strah, oni ne znaju što im je činiti. U proteklim danima mnogi ljudi ostali su bez posla, bez prihoda za svoje obitelji. Val otkaza nas, vjerojatno, tek očekuje. Vrijeme curi, a vremena nema!

Na mnogim mjerama koje smo mi predložili i na kojima inzistiramo, inzistiraju i sami poduzetnici i građani pogođeni krizom. Treba slušati glas poduzetnika i svih onih na koje se ova kriza odražava. Treba, prije svega, inzistirati na obustavi plaćanja poreza i doprinosa poduzetnicima, isplati plaća radnicima dok traje kriza, te odgoditi  plaćanje kredita za građane i gospodarstvo. Na tragu toga je i današnji Paket od deset zakona za spas gospodarstva i radnih mjesta koje smo uputili u saborsku proceduru – kaže Grgić.

 

Za radnike isplata naknade za svakog zaposlenog u visini 75% plaće, odgoda kredita za građane

– Cilj nam je, prije svega, zaštititi našeg čovjeka, radnika, stoga za njih tražimo isplatu naknade za svakog zaposlenog u visini 75% plaće, a najviše do 5100 kuna. Također tražimo povećanje naknade za samoizolirane radnike – prijedlog je da osnovica na razini prosječne plaće bude duplo veća nego sad.

Također, predlažemo i povećanje neoporezivog dohotka na 30.000 kn kako bi poduzetnici koji su u mogućnosti mogli stimulirati radnike koji rade u posebno otežanim uvjetima krize, dostavljače, vozače, prodavače, zdravstvene radnike…

Nitko ne zna koliko će ova kriza trajati, stoga inzistiramo na dopustu za jednog roditelja kako bi mogli  skrbiti o djeci za vrijeme trajanja krize te  odgodi  kredita za građane.

 

Sljedeća tri mjeseca saborski zastupnici i državni dužnosnici na minimalac

– Kako bi se spasilo gospodarstvo nužno je, također, poduzeti jasne, restriktivne mjere. Tu, prije svega, mislim na prestanak plaćanja predujmova poreza na dobit, oslobađanje od plaćanja doprinosa, prestanak i oprost plaćanja poreza na dohodak za paušaliste – obrtnike i iznajmljivače, moratorij na kredite te suspenziju zatezne kamate. Kako bi se solidarizirali s brojnim građanima koje će pogoditi ova kriza, predložili smo da sljedeća tri mjeseca saborski zastupnici i ostali državni dužnosnici, osim onih na prvoj crti obrane, idu na minimalnu plaću. Kriza uzrokovana koronavirusom, ne smije biti razlog za ukidanje radničkih prava, ali ni ljudskih prava i sloboda. Hrvatska nema vremena za čekanje, potrebno je početi donositi Odluke i spasiti gospodarstvo i radna mjesta dok još nije kasno.

Želim još jednom zahvaliti svima koji su na prvoj liniji obrane od virusa i koji riskiraju vlastite živote kako bi spasili naše.  Još jednom vas pozivam da se svi striktno pridržavamo mjera i uputa kako bi spriječili širenje ove epidemije – zaključuje saborski zastupnik, gradonačelnik Vinko Grgić.

Autor: Sanja Bukvić

Komentari
Prethodni članakRešetari: Vrijeđao policijske službenike prilikom njihovog postupanja
Sljedeći članakNova mjera Stožera civilne zaštite za vozače kamiona: Što se mijenja?!