Na današnjoj tiskovnoj konferenciji gradonačelnik Vinko Grgić i njegove zamjenice Mirela Glavaš i Vesna Đapić osvrnuli su se na rad u proteklih mjesec dana, projekte koje namjeravaju realizirati, ali i novonastalu situaciju zbog nekonstituiranja Gradskog vijeća Grada Nova Gradiška.

Kako je istaknuo gradonačelnik Grgić, sljedeća sjednica Gradskog vijeća održat će se 19. svibnja:

– Ovim putem apeliram na izabrane kandidate za gradske vijećnike da se urazume. Ja razumijem njihove ambicije, osobne i političke, no ipak trebamo dobro razmisliti o posljedicama njihovih odluka na naš grad. Građani su ih izabrali zbog onoga što su obećali da će raditi. Obećavali su, stavljali ruku na srce i kunuli da će raditi dobro za naš Grad. Očito, nisu tako mislili.

Zbog svega ovoga, tvrdi Grgić, došlo je do opstrukcije cijelog sustava.

– Pređite preko osobnih i političkih ambicija i pustite nas da radimo, istaknuo je te naveo čitav niz projekata koje su započeli ili ih namjeravaju realizirati.

Podsjetio je i na političku situaciju na proteklim izborima za Gradsko vijeće Grada Nova Gradiška kada je oporba jednoglasno podržala proračun zbog boljitka grada i realizacije projekata.

– Tada smo pokazali svu demokratičnost i spremnost za poštivanje volje većine, kazao je Grgić i naveo niz infrastrukturnih projekata koji su, zasada, zbog nekonstituiranja Gradskog vijeća na standby-u.

Izmjena i dopuna Generalnog urbanističkog plana, zamjena postojeće javne rasvjete učinkovitom led rasvjetom, energetska obnova zgrada, rekonstrukcija nadvožnjaka u Benkovićevoj ulici, Ulice svetog Roka, izgradnja trafostanice na lokaciji Šagulje Ivik, ubrzanje ishođenja građevne dozvole za Ulicu baruna Trenka, svetog Vida, Gajeve ulice, nogostup u Željezničkoj ulici na potezu od Goranove ulice do groblja. Tu je i izgradnja nogostupa u Ljupini:

– Cijela bi Ljupina imala pješački nogostup u dužini od sedam kilometara. Naime, za 15 dana se otvara fond koji financira 75 % te vrijednosti,;prema procjeni 15 % bi mogli dobiti od države, a Grad bi morao osigurati deset posto sredstava. Procjena je investicije oko tri milijuna kuna, a radi se o EU mjeri 7. Mi možemo pripremiti dokumentaciju, no potrebna nam je odluka vijeća. Slična je situacija i s Društvenim domom u Ljupini gdje bi mogli dobiti oko 75 posto sredstava – ističe Grgić.

Intenzivno se razmatraju mogućnosti za iznalaženje sredstava i realizaciju projekata.

– U planu je izgranja dvoetažnog parkirališta u naselju Urije, u tijeku su pregovori s APN-om za izgradnju 30 stanova po povoljnim uvjetima, pokrenuta je inicijativa za energetsku obnovu zgrade blok centra u središtu grada, proširenje prostora oko župne crkve i zgrade Gimnazije, ljetna pozornica će od sljedećeg tjedna biti u potpunosti stavljena u funkciju naših sugrađana. Prvi će je koristiti maturanti, a vrata su otvorena i za sve udruge i manifestacije.

Nove investicije i zapošljavanja u Industrijskom parku

– Nećemo biti investitori, već moderatori, a postoje i najave za nova ulaganja u Industrijskom parku, a time i nova zapošljavanja. Stalno imamo kontakte s potencijalnim investitorima i ulagačima. U 12 sati sam na sastanku u “Atlantic grupi”, tu je i tvrka “Klimaoprema” koja će najverojatnije krenuti u fazu 2, a možda i tri. Dobili smo i dva ozbiljna pisma namjere za dvije proizvodne hale koji bi gradili u Industrijskom parku. Zbog toga smo prošli tjedan raspisali natječaj i vjerujem da ćemo uskoro imati dva velika projekta. Tu su i najave za izgradnju tvornice bicikla, a ozbiljni su i pregovori za izgradnju tvornice za preradu mesa i mesnih prerađevina. Projekt Panonskog zelenog parka nastavit ćemo razvijati i i kandidirati za sredstva fondova, a uskoro bi trebali dovršiti i skoro 15 godina dugu priču oko dovršenja Regionalnog vodovoda. Planiramo i detaljnju analizu investicije gradskog bazena, u ovogodišnjem ciklusu javnih radova uputili smo zahtjev za upošljavanjem 80 djelatnika na javnim radovima. Nastojat ćemo biti javni servis građanima koji će nam moći uputiti sve pritužbe i prijedloge vezane uz život Grada.

Nacrt Proračuna grada za 2016. godinu je napravljen, tražimo još samo mogućnosti uštede i idemo raditi – zaključio je Grgić.

Zamjenica gradonačelnika za gospodarstvo Mirela Glavaš osvrnula se na rad gradske uprave, aktivnosti koje poduzimaju po pitanju povezivanja privatnog i realnog sektora te kandidiranja gradskih projekata za sredstva fondova:

– U stalnom sam kontaktu s obtnicima, poduzetnicima, gospodarstvenicima, predstavnicima banka, HZZO-a, krovnim udrugama HBOR-om, Hrvatskom gospodarskom komorom i svim drugim institucijama koje mogu pridonijeti razvoju grada – istaknula je Glavaš.

Zamjenica gradonačelnika za društvene djelatnost Vesna Đapić osvrnula se na rad u svom resoru. – – Nastojimo izići u ususret svakoj udruzi i ustanovi, biti socijalno i društveno osjetljivi. U planu su i brojne nove aktivnosti, završni radovi na Domu hrvatskih branitelja, nabavka opreme u Dječjem vrtiću Nova Gradiška, osiguranje toplog obroka učenicima slabijeg imovinskog stanja, a od sljedećeg tjedna sastat ću se i sa članovima svih gradskih udruga, istaknula je Đapić i poručila:

– Posla je puno, volje i ambicije imamo. Potrebna nam je samo podrška vijećnika. Dosta nam je previranja i podmetanja nogu u ovom gradu!To našim građanima ne treba, dužni smo ovaj grad učiniti ljepšim mjestom za život. Zato javno molim predstavnike Gradskog vijeća da sportski i korektno odrade svoj mandat, a na sljedećim izborima građani će odlučiti tko je bio bolji. Taj neka i pobijedi – zaključila je Đapić.

 

no images were found

Komentari
Prethodni članakPočinje potraga za Internet kreativcima!
Sljedeći članakIzložba “Trening za nemogućnosti”