S ciljem razvijanja poduzetništva i zapošljavanja novih radnika, Grad Nova Gradiška na čelu s gradonačelnikom Vinkom Grgićem, nastavlja pomagati poduzetnicima. Tako iz godine u godinu izdvajaju sve više sredstava iz proračuna, a prilog tome je i danas održana konferencija na kojoj su potpisani Ugovori o bespovratnim potporama.

Riječ je o potporama koje Grad dodjeljuje u okviru Programa poticaja razvoja poduzetništva na području grada Nove Gradiške za 2019. Ugovore je potpisalo 9 poduzetnika koji su se javili na otvoreni Javni poziv za dodjelu potpora male vrijednosti za poticanje razvoja poduzetništva ukupnom iznosu od 51.637,18 kuna kroz 8 različitih mjera.

Na javni poziv za dodjelu potpora prošle su svi poduzetnici koji su se prijavili, a to su obrt KIR art, Abaco, VIPS, Carpe Diem, AFEL, Despina, LE MAR i PROMOART.

Važnost potpora i ulaganja u gospodarstvo istaknuo je gradonačelnik Vinko Grgić:

-“Čim smo preuzeli upravljanje u četvrtom mjesecu 2016. godine kretali smo se što više i što brže prema raznim gospodarskim mjerama. Samo za proračun u 2019. godini, mogu vam reći da imamo nekoliko dijelova proračunski stavki vezanih za gospodarstvo. Do tada su te stavke bile nekoliko milijuna kuna što je bilo ok, sada je ta stavka ukupno 19 milijuna kuna, a to je veliki dio proračunskih sredstava. Ulažemo taj novac u ljude, u poduzetnike i smatramo da takvo ulaganje itekako opravdano i da će stvarati radna mjesta. ”

Grad trenutno provodi 8 mjera kroz program Poticanje razvoja poduzetništva na području grada Nova Gradiška, to su potpore novoosnovanim tvrtkama i obrtima, potpore za novo zapošljavanje i samozapošljavanje, potpore poduzetnicima za financiranje pripreme i kandidiranje EU projekata, potpore za ulaganje u standarde kvalitete, potpore za promociju na sajmovima, potpore za nabavu dugotrajne materijalne imovine i adaptaciju poslovnog prostora, potpore za stručno obrazovanje, osposobljavanje i usavršavanje zaposlenika, te sufinanciranje kamata na kreditne programe HAMAG BICRA i troškova usluga izrade i prijave poduzetnika na ESIF zajmove.

O razvoju malog i srednjeg poduzetništva i koje mjere Grad čini da ih unaprijedi govorila je Ivana Trupina:

-“Ono što mi kao Grad možemo napraviti to su mjere za poticanje razvoja malog i srednjeg poduzetništva, mjere koje se vide i donose rezultate. Ove godine smo imali zahtjeve za korištenje tri mjere: nabava opreme, samozapošljavanje i promocija na sajmovima. Do sada, u 2017. godini utrošili smo 63.000 kuna, u 2018. godini 58.000 kuna, a u ovoj godini u prvoj prijavi imamo prijavljeno 9 obrtnika i 14 zahtjeva, to je oko 50.000 kuna, a kad dodamo potporu Obrtničkoj komori od 20.000 kuna dobijemo ukupno 70.000 kuna. Sve je to je doprinijelo razvoju malog i srednjeg poduzetništva i tako nastavljamo dalje. Osluškujemo potrebe na terenu svih naših gospodarstvenika, tako da ćemo početkom 9. mjeseca, možda uvesti i neke nove mjere koje bi dodatno i značajno poboljšale sliku našeg gospodarstva.”

Pohvalu i zahvalu Gradu i njegovom vodstvu uputio je predsjednik Udruženja obrtnika Nova Gradiška, Tomislav Šimić:

-“U Gradu su puno sudjelovali i našli razumijevanja na sve probleme s kojima se obrtnici susreću. Ovo je prvi put da smo našli jedan kompromis s jednom lokalnom samoupravom i gradonačelnikom, koji je uvidio stvarnu problematiku u kojoj se obrtnici nalaze. Problem postoji na višem nivou, na nivou državnih institucija, što nas one ne prepoznaju i ima jako puno problema koje moramo rješavati na tom višem nivou.”

Komentari
Prethodni članak32-godišnjakinja ušla u otključanu kuću na području Dubovca, te otuđila više stotina kuna
Sljedeći članakPotpiši peticiju; ostvari veliki popust u Rekreacijskom centru “Iv”