U organizaciji Središnjeg koordinacijskog odbora akcije „Gradovi i općine – prijatelji djece“ i u suradnji s Uredom UNICEF-a za Hrvatsku, u ponedjeljak 24. studenoga 2014. godine u Starogradskoj vijećnici Skupštine Grada Zagreba održano je tradicionalno godišnje Savjetovanje za koordinatore Akcije.

Ovogodišnje Savjetovanje održano je u ozračju 25 godina Konvencije UN-a o pravima djeteta i 15 godina akcije „Gradovi i općine – prijatelji djece“. U delegaciji Grada Nove Gradiške na Savjetovanju su, uz gradonačelnika Željka Bigovića i zamjenicu gradonačelnika i predsjednicu Koordinacijskog odbora za provedbu Akcije Ljiljanu Lukačević, bili i predstavnici Dječjeg gradskog vijeća – Leonora Barišić iz OŠ Lj. Gaja i Ana Vidoš iz OŠ „M.Lovrak“ te voditeljica DGV Zrinka Ferenčina.
Nakon radnog programa Savjetovanja dodijeljene su Pohvale i Povelje za „Naj-akcije 2014.“. Gradu Nova Gradiška je za akciju „Tjedan nenasilja“, čiji je nositelj Udruga za prevenciju socijalnopatološkog ponašanja „Prevencija“, dodijeljena Povelja za „Naj-akciju 2014.“

U završnom, svečanom dijelu programa uručeni su prestižni nazivi „Grad/općina – prijatelj djece“. S radošću i ponosom delegacija Grada Nove Gradiške primila je Priznanje i maketu „Grad Nova Gradiška – prijatelj djece“. U ime djece i odraslih grada Nove Gradiške, gradonačelnik Željko Bigović pozdravnim se riječima obratio prisutnima i zahvalio Središnjem koordinacijskom odboru na ovom javnom društvenom priznanju. Zahvalu na predanosti i upornosti izrazio je Ljiljani Lukačević, predsjednici novogradiškog Koordinacijskog odbora za provedbu Akcije, a javno se zahvalio i svim članovima Koordinacijskog odbora, kao i ustanovama, udrugama i pojedincima koji s ljubavlju čine najviše što mogu za dobrobit  djece našeg grada.

Trenutno u Akciji sudjeluje 101 grad/općina, a nakon ovogodišnje dodjele 48 gradova/općina je ispunilo vrlo zahtjevne kriterije i dostiglo status „Gradova/općina – prijatelja djece“. Republika Hrvatska je aktivna članica Europske mreže gradova prijatelja djece, a hrvatska Akcija svrstana je među tri najbolje osmišljena i vođena programa u Europi. Akcija „Gradovi/općine – prijatelji djece“ uvrštena je i u novu Nacionalnu strategiju za prava i potrebe djece u RH 2014.-2020.g.

 

 

S obilježavanja ovogodišnjeg “Tjedna nenasilja”

Autor: Ljiljana Lukačević

Komentari
Prethodni članakKK “Strmac” Nova Gradiška – KK “Orahovica” 89:81 (photo)
Sljedeći članakJavno nadmetanje za prodaju nekretnine u (su)vlasništvu Centra za socijalnu skrb