21. sjednica Gradskog vijeća Grada Nova Gradiška u skladu s trenutnom situacijom pandemije koronavirusa protekla je u relativno kratkom roku i, uglavnom, jedinstvenom konsenzusu gradskih vijećnika.

No, prije nego što se krenulo sa samom sjednicom predsjednica Kluba vijećnika HDZ-a Ljiljana Lukačević upitala je zašto se sjednica Gradskog vijeća ne održava elektroničkim putem jer su to učinili i vijećnici Županijske skupštine Brodsko posavske županije te vijećnici Grada Slavonskog Broda te zašto se raspravlja o nekim točkama dnevnoga reda koje nisu od presudne važnosti za rješavanje na ovoj sjednici Gradskog vijeća.

Predsjednica Gradskog vijeća Ljepša Rakas Vujčić odgovorila je da je dvorana u kojoj se održavaju sjednice dovoljno velika i prihvatljiva za pridržavanje svih propisanih mjera socijalnog distanciranja te ukazala na primjer Požege gdje je, također, sjednica održana na ovaj način.

S ovom se konstatacijom složio i gradonačelnik Vinko Grgić te ustvrdio da je u Hrvatskom saboru puno veća koncentracija saborskih zastupnika pa se sjednice održavaju, a na ovaj se način održavaju i redovite sjednice Stožera civilne zaštite grada Nova Gradiška.

Kako je istaknuo, sjednica je sazvana isključivo kako bi se predstavile mjere pomoći gospodarstvenicima s područja grada i kako bi se s njima pravovremeno krenulo.

Uz to, na sjednici se raspravljalo i o Prijedlogu odluke o izradi VII. Izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja grada Nova Gradiška i točkama koje su izuzetno bitne za pokretanje određenih radnji i projekata u gradu.

Aktualni sat: Gospodarstvo na prvom mjestu

Aktualni sat današnje sjednice Gradskog vijeća i ovoga je puta donio niz pitanja i odgovora uglavnom vladajućeg SDP-a, dok su oporbeni vijećnici HDZ-a, kako je istaknula predsjednica Kluba Ljiljana Lukačević, svoja pitanja odlučili prolongirati za neku od sljedećih sjednica kada prestane aktualna situacija s pandemijom koronavirusa, zbog propisanih mjera socijalnog distanciranja i što kraćeg zadržavanja većeg broja ljudi u zatvorenom prostoru. U skladu s time, istaknula je Lukačević, i sva rasprava njihovih vijećnika išla je u tom smjeru.

SDP-ov Vlatko Greiner postavio je pitanje izmještanja arhive iz prostora Doma hrvatskih branitelja, jer kako je istaknuo, braniteljske udruge moraju imati svoj prostor za rad te je upitao što je s uređenjem prostora zgrade bivše robne kuće smještene u središtu grada.

– Znamo za problem arhive, ona će biti izmještena u prostor podruma robne kuće koji se uređuje upravo za tu namjenu. Na prvom katu robne kuće bit će smješten Društveni centar za mlade i dječja knjižnica. Ovisno o priljevu sredstava, radovi bi trebali biti okončani do početka školske godine – odgovorio mu je gradonačelnik Vinko Grgić.

SDP-ovu Jelenu Kovre zanimalo je što je s uređenjem dječjeg igrališta u Ulici Ivana Gorana Kovačića, izgradnjom novog dječjeg igrališta u Ulici svetog Roka, te dokle se stiglo s uređenjem novog prostora „Slavonskog dućana”.

– Na prostoru dječjeg igrališta u Ulici Ivana Gorana Kovačića postavljena je ograda, a kupljeno je i zemljište u Ulici svetog Roka veličine 500, 600 metara kvadratnih na kojemu bi trebalo „niknuti” novo dječje igralište. Također, radovi na uređenju „Slavonskog dućana” koji će biti smješten u prostoru bivše prodavaonice „Varteks” u završnoj su fazi – odgovorio je gradonačelnik Grgić.

Pitanje uređenja druge faze Ulice baruna Trenka postavio je SDP-ov vijećnik Igor Babić.

– Danas se krenulo s asfaltiranjem Ulice Ivana Domca, projekta vrijednog preko 2,6 milijuna kuna financiranog isključivo sredstvima Grada Nova Gradiška.

Projekti uređenja Ulice baruna Trenka i Ulice Mala su kandidirani na dva europska fonda, jedan dio projekta je dobio „zeleno svjetlo” u Ministarstvu regionalnog razvoja i mogao bi proći do kraja godine; uz to čeka se i novi europski proračun, no u svakom slučaju to su dvije investicije koje će svakako ići – rekao je Grgić.

Uređenje sportskog centra i doma u Ljupini bilo je pitanje koje je postavio SDP-ov vijećnik Ivan Adžić.

– Uređenje sportskih terena u Ljupini pri samom je kraju, radovi su usporeni zbog novonastale situacije s pandemijom koronavirusa. Što se tiče Društvenog doma u Ljupini, ide se na pokrivanje krova i energetsku obnovu pročelja, dok se sljedeće godine planira uređenje interijera – odgovorio je gradonačelnik Grgić.

SDP-ovu vijećnicu Vesnu Đapić zanimalo je što je s provedenom revizijom u Savezu sportova Nova Gradiška. Odgovorio joj je zamjenik gradonačelnika Borislav Vidošić:

– Svi financijski izvještaji i provedene radnje u Savezu sportova dobili su bezuvjetno mišljenje što znači da radimo dobro i može nam samo biti poticaj za daljnji rad – odgovorio joj je Vidošić.

Industrijski park Nova Gradiška, ulaganja u poduzetničku infrastrukturu, CEKOM, fotonaponska elektrana BISOL, bila su pitanja koja je postavio SDP-ov vijećnik Matej Zboril.

– Usprkos svim ovim okolnostima koje nam se događaju posljednjih mjesec i nešto više dana otkako je krenula situacija s pandemijom koronavirusa, stalno ističemo da se živjeti i raditi mora i dalje. Gospodarstvo nam je na prvom mjestu, svi projekti vezani uz Industrijski park bit će realizirani. Otvorenje Tehnološkog inkubatora očekujemo u sljedećih mjesec i pol dana, radovi na izgradnji poduzetničke infrastrukture vrijedni preko 6,5 milijuna kuna se nastavljaju, za fotonaponsku elektranu BIOSOL kreće javna nabava, tijekom ljeta kreće i njena gradnja. Za projekt CEKOM-a, vrijedan 119 milijuna kuna ovih dana očekujemo potpisivanje ugovora – odgovorio je gradonačelnik Grgić.

SDP-ov vijećnik Marijan Radić inicirao je pitanje izgradnje reciklažnog dvorišta, projekta financiranog sredstvima Grada Nova Gradiška i europskih fondova vrijednog 6,5 milijuna kuna te sortirnice, projekta vrijednog 10,5 milijuna kuna.

– Na prvom nam je mjestu gospodarstvo, potom ekologija. Projekt reciklažnog dvorišta i poslovne zgrade smještenoj uz njega u završnoj je fazi. Što se tiče sortirnice, dobivena je lokacijska dozvola, slijede daljnje radnje – rekao je gradonačelnik.

Što je sa učeničkim i studentskim stipendijama, bilo je pitanje SDP-ove Marijane Škara Ivković.

– Sve stipendije i dalje idu, visina im se ne mijenja i isplaćuju se početkom mjeseca, a tako će i ostati – odgovorio je Grgić.

– Vidimo se da se i ovoga puta radi o samopromidžbi vijećnika SDP-a, HDZ je donio odluku da će raspravljati o točkama od isključive važnosti, a sva pitanja koja imamo, zbog propisanih mjera Nacionalnog stožera civilne zaštite, ostavit ćemo za sljedeću sjednicu Gradskog vijeća – ustvrdila je HDZ-ova Ljiljana Lukačević.

Gradski vijećnici usvojili niz mjera za pomoć poduzetnicima i građanima

U nastavku današnje sjednice Gradskog vijeća gradski su vijećnici jednoglasno prihvatili nekoliko važnih mjera donesenih zbog ublažavanja situacije izazvane pandemijom koronavirusa, a s ciljem što lakšeg prevladavanja novonastalih okolnosti, pokretanja gospodarstva i pomoći prvenstveno obrtnicima i poduzetnicima kojima je zbog pandemije bio onemogućen rad.

Zbog nastale situacije koju je uzrokovala pojava i širenje bolesti COVID 19 te zbog posljedičnog smanjivanja gospodarske aktivnosti u potpunosti su od plaćanja komunalne naknade oslobođeni obveznici plaćanja komunalne naknade pravne osobe i obrtnici, čije je poslovanje zabranjeno mjerama nadležnog tijela i to za razdoblje od 19. ožujka 2020., do donošenja odluke nadležnog tijela kojim se djelomično ili u cijelosti omogućuje poslovanje.

S obzirom da većina naših ugostitelja ima u zakupu javne površine, donesena je Odluka o oslobađanju od plaćanja poreza na korištenje javnih površina i to za razdoblje od 19. ožujka 2020., do donošenja odluke nadležnog tijela kojim se djelomično ili u cijelosti omogućuje poslovanje.

Budući je Stožer civilne zaštite RH donio Odluku o mjerama ograničavanja društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnih djelatnosti i održavanja sportskih i kulturnih događanja kojom se od 19. 3. 2020. ograničava odnosno zabranjuje obavljanje određenih djelatnosti, među kojima i ugostiteljske djelatnosti, nastojalo se pomoći i u tom pravcu.

S obzirom da osnovicu poreza na potrošnju čini prodajna cijena pića te da ugostitelji pogođeni mjerama zabrane obavljanja djelatnosti nemaju prihoda po osnovi prodaje pića, porez na potrošnju faktično se ne razrezuje.

Kao mjera pomoći koja bi imala stvarni učinak, a tiče se poreza na potrošnju, bila bi ona mjera koja ugostitelje oslobađa plaćanja poreza na potrošnju u vremenu dok obavljaju djelatnost. Stoga su gradski vijećnici danas donijeli odluku kojom se obveznike poreza na potrošnju koji obavljaju ugostiteljsku djelatnost na području Grada, oslobađa obveze plaćanja poreza na potrošnju za vrijeme od 19. 3. 2020. do 31. 12. 2020. godine.

Gradski su vijećnici donijeli Odluku o obustavi plaćanja spomeničke rente za razdoblje od dva mjeseca od stupanja na snagu Odluke, sve u cilju olakšanja poslovanja gospodarskih subjekata i smanjenja šteta u gospodarskom poslovanju.

Išlo se na ruku i roditeljima djece koja pohađaju Dječji vrtić Nova Gradiška. Za prvu polovicu mjeseca ožujka 2020. plaćat će 50% jedinstvene cijene, te je donesena Odluka da se od 16. ožujka 2020. roditelji u cijelosti oslobode plaćanja cijene usluga vrtića do opoziva Odluke o obustavi izvođenja nastave u visokim učilištima, srednjim i osnovnim školama te redovnog rada ustanova predškolskog odgoja.

Također, donesena je i Odluka da se svim onim zakupnicima poslovnih prostora u vlasništvu Grada Nova Gradiška najamnina naplaćuje u iznosu jedne kune.

Komentari
Prethodni članakPrilikom slijetanja vozila s kolnika teško ozlijeđena vozačica
Sljedeći članakMODRI ETER: Pogledajte online izložbu likovne umjetnice Sandre Radić Parać